Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαρώνει παγκοσμίως ο κορωνοϊός – Στο κόκκινο ΗΠΑ, Λατινική Αμερική, Ινδία, Ευρώπη – Στους 690 χιλ. οι νεκροί, πάνω από 18 εκατ. τα κρούσματα

Σαρώνει παγκοσμίως ο κορωνοϊός – Στο κόκκινο ΗΠΑ, Λατινική Αμερική, Ινδία, Ευρώπη – Στους 690 χιλ. οι νεκροί, πάνω από 18 εκατ. τα κρούσματα
Αποκαλύψεις του BBC ότι το Ιράν έκρυψε τους πραγματικούς θανάτους από τον κορωνοϊό
(upd3) Σαρώνει παγκοσμίως ο κορωνοϊός, ο οποίος καθημερινά πλήττει ολοένα και περισσότερες περιοχές του πλανήτη, έχοντας ήδη προκαλέσει περίπου 690 χιλιάδες θανάτου και περισσότερα από 18 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Στο κόκκινο βρίσκονται ΗΠΑ, Λατινική Αμερική και Ινδία, οι οποίες ακόμα πλήττονται από το πρώτο κύμα της επιδημίας, ενώ άλλες περιοχές – όπως η Ευρώπη, η Κίνα, η Αυστραλία -, αν και αντιμετώπισαν το πρώτο κύμα, σήμερα βρίσκονται και πάλι αντιμέτωπες με μια ακόμα αναζωπύρωση και νέα έξαρση κρουσμάτων.
Στις ΗΠΑ οι ειδικοί επισημαίνουν πως η επιδημία αρχίζει να πλήττει πλέον και τις αγροτικές περιοχές, στη Λατινική Αμερική, αυξανόμενα κρούσματα καταγράφονται και σε όλες τις υπόλοιπες χώρες πέραν της Βραζιλίας και του Μεξικό (είναι χαρακτηριστικό πως στην πρώτη δεκάδα των κρατών με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως, τα πέντε κράτη είναι από τη Λατινική Αμερική), στην Ευρώπη μια σειρά από χώρες αρχίζουν και κάνουν λόγο για νέα έξαρση της επιδημίας που οφείλεται ως επί το πλείστον στην χαλάρωση των νέων ως προς την τήρηση των κανόνων, στο Χόνγκ Κόνγκ αναβλήθηκαν για του χρόνου οι εκλογές ενώ αποκαλύψεις του BBC δείχνουν πως το Ιράν απέκρυψε τους πραγματικούς αριθμούς θανάτων καθώς έχει αναφέρει μόλις 14.405 ενώ υπολογίζεται πως είναι σχεδόν 42.000 οι νεκροί από την επιδημία.
Και τα νέα εξακολουθούν να είναι δυσοίωνα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει με κάθε δυνατή ευκαιρία πως ο δρόμος για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι μακρύς και ότι το πολυπόθητο εμβόλιο δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τις αρχές του 2021.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί προσεγγίζουν τους 690.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 18 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει και έχουν θεραπευτεί, υπολογίζονται σε περίπου 10,7 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 18.093.891 και οι θάνατοι σε 689.625
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 4.667.955 και σε νεκρούς με 154.860
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 94.104 και σε κρούσματα με 2.733.677
- Τρίτo σε νεκρούς το Μεξικό με 47.746 και τέταρτη η Μ. Βρετανία με 46.286
- Τρίτη σε κρούσματα η Ινδία με 1.803.696 – Στους 38.135 οι νεκροί  
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 854.641 και 14.183 νεκρούς
- Πέμπτη σε κρούσματα η Νότια Αφρική με 511.485 – Στους 8.366 οι νεκροί
- Έκτο σε κρούσματα το Μεξικό με 439.046, έβδομο το Περού με 428.850 και όγδοη η Χιλή με 359.731 κρούσματα
- Ένατη σε κρούσματα η Κολομβία με 317.651 και δέκατο το Ιράν με 309.437
- Στα 288.522 τα κρούσματα στην Ισπανία - Στους 28.445 οι νεκροί
- Στους 35.154 οι νεκροί στην Ιταλία, στους 30.268 οι νεκροί στη Γαλλία
Image
ΗΠΑ: Στους 155.000 οι νεκροί λόγω κορωνοϊού – Εξαπλώνεται σε αγροτικές και αστικές περιοχές

Σαρώνει τις ΗΠΑ η επιδημία του κορωνοϊού, η οποία έχει προκαλέσει σχεδόν 155.000 θανάτους καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλα 515 θύματα.
Βάσει των τελευταίων στοιχείων, τις τελευταίες 24 ώρες αναφέρθηκαν άλλα 47.508 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 με το σύνολο τους να υπολογίζεται σε περίπου 4,7 εκατομμύρια κρούσματα.
Ο ημερήσιος αριθμός των νέων μολύνσεων μειώθηκε χθες σε σύγκριση με αυτούς που καταγράφηκαν τις προηγούμενες πέντε ημέρες, όταν ξεπερνούσαν τις 60.000 ανά 24ωρο.
Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα την ώρα που η Φλόριντα ετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει το χτύπημα της τροπικής καταιγίδας Ησαΐας.
Η νοτιοανατολική αυτή πολιτεία υφίσταται το τελευταίο διάστημα σκληρό χτύπημα από την πανδημία.
Χθες Κυριακή 2/8 κατέγραψε 77 νέους θανάτους, αριθμός πάντως αισθητά μειωμένος από το ρεκόρ των 179 που κατέγραψε την προηγουμένη ημέρα με τον απολογισμό των θυμάτων να φθάνει ως εδώ τα 6.920.
Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς επιστήμονες του Λευκού Οίκου για τον κορωνοϊό, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια νέα φάση της επιδημίας, η οποία εξαπλώνεται ραγδαία στις αγροτικές περιοχές όπως και στα αστικά κέντρα.
«Είμαστε σε μια νέα φάση.
Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι διαφορετικό από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Εξαπλώνεται παντού, τόσο σε αγροτικές όσο και σε αστικές περιοχές.
Σε όποιον ζει σε αγροτικές περιοχές:
Δεν έχετε ανοσία και δεν έχετε προστασία για αυτόν τον ιό» ανέφερε σε δηλώσεις της η ειδική επιστήμονας του Λευκού Οίκου, Deborah Birx.
Image
Ρεκόρ κρουσμάτων και θυμάτων λόγω κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική

Ρεκόρ κρουσμάτων και θυμάτων καταγράφει η επιδημία του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική, όπου οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 200.000
Στη Βραζιλία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 541 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν άλλα 25.800 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 94.104 επί συνόλου 2,73 εκατομμυρίων και πλέον ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Η Βραζιλία υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία στον κόσμο.
Δραματική παραμένει και η κατάσταση στο Μεξικό όπου τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 274 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 4.853 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Οι νεκροί ανέρχονται σε 47.746 επί συνόλου 439.046 μολύνσεων στο Μεξικό, το οποίο αποτελεί την τρίτη πλέον πληγείσα χώρα παγκοσμίως όσον αφορά τον αριθμό των νεκρών από την επιδημία.
Σημειώνεται ότι στην Αργεντινή ξεπεράστηκε το όριο των 200.000 μολύνσεων χθες Κυριακή 2/8 ενώ στην Κολομβία την περασμένη εβδομάδα οι μολύνσεις ξεπέρασαν τις 300.000 και οι θάνατοι τους 10.000
Το Περού, όπου πρόσφατα ξεπεράστηκε το όριο των 400.000 κρουσμάτων, βρίσκεται αντιμέτωπο με πολύ επικίνδυνη αναζωπύρωση των μολύνσεων μετά τη χαλάρωση της καραντίνας, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να τονώσει την καταρρέουσα οικονομική δραστηριότητα.
Η Λατινική Αμερική, στην οποία αναλογεί το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχει καταγράψει σχεδόν το 30% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης και των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 στον πλανήτη.
Image
Σαρώνει την Ινδία ο κορωνοϊός – Καταγράφηκαν 52.972 κρούσματα σε ένα 24ωρο

Σαρώνει την Ινδία η επιδημία του κορωνοϊού καθώς καθημερινά καταγράφονται δεκάδες χιλιάδες κρούσματα.
Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε άλλους 771 θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 52.972 νέα, επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στην Ινδία, τη χώρα με τον δεύτερο υψηλότερο πληθυσμό στον πλανήτη, ανέρχεται επισήμως σε 38.135 νεκρούς επί συνόλου 1,8 εκατομμυρίων και πλέον ανθρώπων που έχουν μολυνθεί.

Κίνα: Στα 43 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο

Σε έξαρση παραμένει ο κορωνοϊός στην Κίνα όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλα 43 νέα κρούσματα.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 43 νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, διευκρινίζοντας ότι στα 36 επρόκειτο για μετάδοση στην κοινότητα και 7 ήταν «εισαγόμενα».
Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19.
Τα 28 από τα κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα αναφέρθηκαν στην αυτόνομη περιφέρεια Σιντζιάνγκ των Ουιγούρων, και τα υπόλοιπα οκτώ στην επαρχία Λιαονίνγκ, ανέφερε το υπουργείο Υγείας.
Άλλοι δέκα άνθρωποι κρίθηκε πως αποθεραπεύθηκαν και τους δόθηκαν εξιτήρια από νοσοκομεία.
Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 781 ασθενείς, οι 35 από τους οποίους σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 θανάτους επί συνόλου 84.428 ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2.
Image
Δεύτερο κύμα στην Ευρώπη;

Η έξαρση κρουσμάτων που καταγράφεται στην Ευρώπη έχει προκαλέσει πλήθος ερωτημάτων ανάμεσα στους επιστήμονες για το εάν η Γηραιά Ήπειρος είναι αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού.
Μάλιστα, πολλοί φοβούνται καθώς ανασύρουν τα δεδομένα από την ισπανική γρίπη του 1918, όταν και το δεύτερο κύμα αποδείχθηκε πολύ πιο θανατηφόρο από το πρώτο.
Ωστόσο, οι περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν ότι βλέπουμε ένα πρώτο μεγάλο κύμα, το οποίο δεν έχει ακόμα υποχωρήσει.
Πέρα από τα Βαλκάνια, όπου εδώ και τουλάχιστον τρεις εβδομάδες η επιδημία είναι σε έξαρση, αναζωπύρωση καταγράφεται μεταξύ άλλων σε Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία.
Στη Γερμανία η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοΐού τον Ιούλιο προκαλέι ανησυχία καθώς τα πρόσφατα στοιχεία κρουσμάτων Covid-19 είναι παρόμοια με εκείνα στις αρχές Μαΐου.
Το γεγονός αυτό αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής νέου lockdown ενώ πολιτικοί ζητούν πρόστιμα και ποινές για όσους παραβιάζουν τους κανόνες προστασίας.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, από τα μέσα Ιουλίου αυξάνονται στη Γερμανία τα κρούσματα Covid-19, αν και αναφέρεται ότι η επιβολή ενός νέου lockdown, το οποίο είναι πιθανό θα προκαλούσε μεγαλύτερες ζημιές απ’ ότι το πρώτο το Μάρτιο καθώς πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσχέρειες, έχουν υψηλά χρέη και σχεδόν καθόλου αποθεματικό.
Η Ιρλανδία εξετάζει την επιβολή επιπλέον μέτρων για τον περιορισμό των μη απαραίτητων ταξιδιών λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες τόσο στην Ιρλανδία όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η Ιρλανδία ήδη συστήνει την αποφυγή όλων των μη απαραίτητων ταξιδιών στο εξωτερικό και υποχρεώνει όσους προέρχονται από όλες τις χώρες του εξωτερικού, με εξαίρεση 15 χώρες, να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών, αλλά δεν απαιτεί την διενέργεια διαγνωστικών τεστ από επισκέπτες και δεν έχει απαγορεύσει τις πτήσεις από καμία χώρα.
Στο Βέλγιο, από την Τετάρτη 29/7 τέθηκαν σε ισχύ περιοριστικά μέτρα ως προς τις συναθροίσεις, στη Μ. Βρετανία αποφασίστηκε να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών όσοι ταξιδιώτες επισκέπονται την Ισπανία ενώ ανακοινώθηκε ότι η περίοδος απομόνωσης για οποιονδήποτε με πιθανά συμπτώματα της COVID-19 στη Βρετανία θα αυξηθεί σε 10 ημέρες, από τις 7 ημέρες που ήταν μέχρι πρότινος.
Έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες και στη Γαλλία, όπου πολλές παραθαλάσσιες περιοχές επαναφέρουν περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τις συναθροίσεις ενώ καθιστούν υποχρεωτική την χρήση μάσκας.
Αύξηση ρεκόρ καταγράφηκε στην Ουκρανία τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο ενώ οι αρχές στην Πολωνία εξετάζουν να επαναφέρουν την καραντίνα για όσους εισέρχονται στο έδαφός της προερχόμενοι από ορισμένες χώρες.

Βρετανία: Αυστηροποιείται το lockdown στη βόρεια Αγγλία - Ανησυχία για 2ο κύμα κρουσμάτων

Σε αυστηροποίηση του lockdown σε περιοχές της βόρειας Αγγλίας προχώρησε η Βρετανία, μετά από την αύξηση του ρυθμού μετάδοσης του κορωνοϊού, εν μέσω ανησυχίας ότι το δεύτερο κύμα μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη αναταραχή.
Στο Μάντσεστερ, τη μεγαλύτερη πόλη της βόρειας Αγγλίας, σε τμήματα του δυτικού Γιόρκσιρ και του ανατολικού Λάνκασιρ, περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι κλήθηκαν να μην επισκέπτονται άλλα σπίτια παρότι εξακολουθούν να μπορούν να πηγαίνουν στη δουλειά τους και στις παμπ, στην εκκλησία ή στο τζαμί μόνοι τους ή με μέλη της οικογένειάς τους, όπως μεταδίδει το Reuters.
Στις πληγείσες περιοχές οι κάτοικοι κλήθηκαν να μην συναναστρέφονται πρόσωπα από άλλα νοικοκυριά σε σπίτια ή σε κήπους, σε παμπ, σε εστιατόρια, καφέ, καταστήματα, χώρους λατρείας ή αναψυχής.
Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο 111 ευρώ.
ΗΠΑ: Πάνω από 60.000 νέα κρούσματα  για έκτη συνεχή ημέρα.

Αυστραλία: Έξαρση κρουσμάτων στη Βικτόρια – Κλείνουν τομείς της οικονομίας και της παραγωγής

Έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται στην Πολιτεία της Βικτόρια στην Αυστραλία με τις αρχές να αποφασίζουν και να θέτουν σε εφαρμογή περιοριστικά μέτρα.
Συγκεκριμένα, οι αρχές αποφάσισαν να κλείσουν τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, να περιοριστεί η κατασκευαστική δραστηριότητα και να περικόψει την βιομηχανική παραγωγή γύρω από την πόλη της Μελβούρνης προκειμένου να επιβραδύνει την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Σημειώνεται πως από χθες Κυριακή 2/8 η Πολιτεία της Βικτόρια ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και ότι θα ενισχύσει τα απαγορευτικά μέτρα για την κυκλοφορία των πολιτών, ενώ οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο 1.000 ευρώ.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός της πολιτείας Daniel Andrews δήλωσε ότι οι μεγάλες βιομηχανίες θα πρέπει να παραμείνουν κλειστές για τις επόμενες έξι εβδομάδες.
Η Βικτόρια καταγράφει ημερησίως πολλές εκατοντάδες νέα κρούσματα του κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες ενώ το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν στην Βικτόρια 13 θάνατοι και 429 νέα κρούσματα του κορωνοϊού.
Συνολικά τα ενεργά κρούσματα στην πολιτεία είναι 6.500, ενώ σε ολόκληρη την Αυστραλία, τα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας ανέρχονται σε 18.000 και οι νεκροί σε 221.

ΠΟΥ: Η πανδημία θα έχει πολύ μεγάλη διάρκεια

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που συνεδρίασε το Σάββατο (1/8/2020) στη Γενεύη, προειδοποίησε πως η πανδημία του κορωνοϊού θα είναι πιθανόν «πολύ μακρά».
Η Επιτροπή Επειγουσών Καταστάσεων του οργανισμού, που συνεδριάζει για τέταρτη φορά μέσα σε λίγες προκειμένου να επανεκτιμήσει την πανδημία, προέβλεψε ότι, η θα έχει πολύ μεγάλη διάρκεια.
«Η διάρκειά της θα είναι οπωσδήποτε πολύ μακρά», ανέφερε σε μια ανακοίνωση του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης