Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gatestone Institute: Γιατί η μεγαλύτερη απειλή για τον Erdogan είναι η φυγή των νέων από την Τουρκία

Gatestone Institute: Γιατί η μεγαλύτερη απειλή για τον Erdogan είναι η φυγή των νέων από την Τουρκία
Οι νέοι Τούρκοι γυρίζουν την πλάτη στα σχέδια Erdogan, ονειρεύονται ένα μέλλον σε δυτικές χώρες και...φεύγουν
Το στρατηγικό σχέδιο του Recep Tayyip Erdogan για αύξηση των ευσεβών μουσουλμάνων στην Τουρκία φαίνεται, πως καταλήγει σε ναυάγιο, καθώς οι νέοι Τούρκοι στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς τις δυτικές αξίες, όπως επισημαίνει σε άρθρο του το Gatestone Insitute.
Σύμφωνα με μία δημοσκόπηση της εταιρείας Konda το 2019, οι νέοι Τούρκοι αποστρέφονται τον «θρησκευτικό συντηρητισμό» ενώ διεθνής έρευνα της Ipsos κατέδειξε, πως μόλις το 12% εμπιστεύεται τους Ισλαμικούς κληρικούς.   
Η SODEV, μια άλλη δημοσκόπηση, διαπίστωσε ότι το 60,5% των νέων που υποστηρίζουν τον Erdogan θα προτιμούσε να ζει στη χριστιανική Ελβετία με το μισό μισθό που θα κέρδιζε στη μουσουλμανική Σαουδική Αραβία.
Η μελέτη του SODEV διαπίστωσε επίσης πως το 70,3% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι ταλαντούχοι νέοι δεν θα μπορούσαν ποτέ να προχωρήσουν στην επαγγελματική ζωή τους χωρίς πολιτικές / γραφειοκρατικές διασυνδέσεις.
Επιπλέον μόνο το 30% πιστεύει ότι, μπορεί κανείς να εκφράσει ελεύθερα τη γνώμη του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Υπάρχουν νέα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι νεότεροι Τούρκοι έχουν μια δυτική νοοτροπία αντί για «θρησκευτικά συντηρητική και ευσεβής», όπως ο Erdogan ήλπιζε.
Σύμφωνα με μια μελέτη, το 72% των Τούρκων ηλικίας 20 ετών και κάτω υποστηρίζουν την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τις επίσημες διδασκαλίες μιας χώρας όπου ο κορυφαίος Ισλαμικός κληρικός είπε ότι «τα παιδιά που δεν διαβάζουν το κοράνι είναι με τον Σατανά».
«Αυτές οι προσπάθειες κοινωνικής μηχανικής που στοχεύουν το νεότερο μυαλό σχεδόν πάντα καταλήγουν σε αντίθετα αποτελέσματα, κυρίως επειδή η νέα γενιά δεν θέλει κανείς να της πει τι είναι καλό και τι κακό», δήλωσε ένας Τούρκος καθηγητής πανεπιστημίου που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
«Οι ελευθερίες για τους περισσότερους νέους είναι πιο σημαντικές από τις προσευχές.
Αυτό λείπει συχνά από τους συντηρητικούς πολιτικούς», πρόσθεσε.
Δεν προκαλεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι οι νέοι Τούρκοι θέλουν να οικοδομήσουν μια ζωή για τον εαυτό τους όχι στη χώρα τους, ή σε μια ισλαμική χώρα, αλλά σε κράτη όπου οι πολιτικές ελευθερίες είναι ιερές.
Το 2019, συνολικά 330.289 άτομα έφυγαν από την Τουρκία για να ζήσουν στο εξωτερικό.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το 40,8% εκείνων που μετανάστευσαν από την Τουρκία ήταν μεταξύ των ηλικιών 20-34.
Ο Seren Selvin Korkmaz, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικής Έρευνας της Κωνσταντινούπολης, εξήγησε το Brain Drain στο Arab News:
«Η μετανάστευση γίνεται στρατηγική εξόδου από τις καθημερινές δυσκολίες.
Η ανεργία των νέων υπερβαίνει το 25%.
Πολλοί από αυτούς τους νέους εξακολουθούν να εξαρτώνται οικονομικά από τις οικογένειές τους ή εργάζονται για χαμηλούς μισθούς.
Υπό αυτές τις συνθήκες, οι νέοι δεν οραματίζονται ένα μέλλον για τον εαυτό τους.
Αυτό δημιουργεί μια κατάσταση βίαιης αβεβαιότητας για αυτούς.
Εκτός από την ανεργία, οι αυταρχικές τάσεις στη χώρα - συμπεριλαμβανομένων των απαγορεύσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και των απειλών κατά της ελευθερίας της σκέψης - επηρεάζουν τη νεολαία και την κάνουν να ανησυχεί για το μέλλον της».
Μόλις τις πρώτες 65 ημέρες της πανδημίας Covid - 19, 510 Τούρκοι συνελήφθησαν για «διάδοση αβάσιμων και προκλητικών μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
Πριν από αυτό, μέχρι το τέλος του 2019, οι Τούρκοι λογοκριτές είχαν αποκλείσει την πρόσβαση σε 408.494 ιστοσελίδες, 7.000 λογαριασμούς Twitter, 10.000 βίντεο YouTube και 6.200 λογαριασμούς Facebook.
«Δεν είναι αυτή η χώρα που ονειρευόμουν», δήλωσε ένας 19χρονος Τούρκος.
«Δεν νομίζω ότι ανήκω πλέον στη χώρα μου. Δεν βλέπω κανένα σημάδι ελεύθερης ζωής.
Θα πάω στην Ευρώπη για περαιτέρω σπουδές και πιθανώς θα επισκέπτομαι την Τουρκία μόνο για διακοπές», συνέχισε.
«Αυτή δεν είναι η χώρα που ονειρευόμουν» δηλώνει, λεγόμενα που αποτυπώνουν το διευρυνόμενο δημοκρατικό έλλειμμα στην Τουρκία.
Το κυβερνόν κόμμα AKP του Erdogan κατέθεσε νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο που θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να ενισχύσει τον έλεγχό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας φόβους για μια νέα εποχή ακόμη μεγαλύτερης λογοκρισίας.
Το προσχέδιο νόμου θα αναγκάζει εταιρείες κοινωνικών μέσων με περισσότερους από ένα εκατομμύριο καθημερινά χρήστες στην Τουρκία - όπως το Twitter, το Facebook και το YouTube να ορίσουν έναν εκπρόσωπο στη χώρα, ο οποίος θα λογοδοτεί στις αρχές και για φορολογικούς λόγους.
Εάν αυτές οι εταιρείες δεν συμμορφωθούν, μπορεί να τους επιβληθούν πρόστιμα εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο νόμος παρέχει επίσης εξουσία στην τουρκική κυβέρνηση να μειώσει την ευρυζωνικότητά τους από 50% έως και 95%!
Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι νέοι Τούρκοι τον 21ο αιώνα δεν θέλουν να στραγγαλίζονται από τα απρόβλεπτα κελεύσματα ενός ισλαμικού καθεστώτος.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης