Χατζηδάκης: Κλείνουν έως το 2022 όλες οι ανεξέλεγκτες χωματερές σε Κυκλάδες - Δωδεκάνησα

Χατζηδάκης: Κλείνουν έως το 2022 όλες οι ανεξέλεγκτες χωματερές σε Κυκλάδες - Δωδεκάνησα
H προσπάθεια για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων δεν εξαντλείται στη Σαντορίνη, αλλά επεκτείνεται σε όλη τη χώρα, ανέφερε ο  Κ. Χατζηδάκης
«Στόχος μας είναι να έχουν κλείσει μέχρι το 2022 και οι 14 χωματερές στα νησιά του Νότιου Αιγαίου και να μην υπάρχει καμία ανεξέλεγκτη χωματερή στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα», τόνισε από τη Σαντορίνη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης.
Ο υπουργός δήλωσε πως η Σαντορίνη αναδεικνύεται σε πρότυπο νησί για τη ανακύκλωση και σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα, μέσω της υλοποίησης του προγράμματος που ξεκινά να υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), σε συνεργασία με το Δήμο Θήρας.
Μάλιστα, ο ίδιος, κατά τη επίσκεψή του στο νησί το Σάββατο, 1 Αυγούστου, προανήγγειλε το κλείσιμο της ανεξέλεγκτης χωματερής του νησιού (ΧΑΔΑ) και την εξεύρεση ενδιάμεσης λύσης για την διαχείριση των απορριμμάτων έως την υλοποίηση της μόνιμης λύσης που είναι η κατασκευή σύγχρονης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, τονίζοντας ότι στόχος είναι να κλείσουν και οι 14 ΧΑΔΑ στα νησιά του Νότιου Αιγαίου έως το 2022.
Ο κ. Χατζηδάκης, σε ειδική εκδήλωση παρουσία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκου, του προέδρου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου (και δημάρχου Ρόδου) Αντ. Καμπουράκη και του Δημάρχου Θήρας Αντ. Σιγάλα, υπενθύμισε ότι πριν ενάμιση μήνα επισκέφθηκε τη Σαντορίνη μαζί με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την αντιμετώπιση μιας σειράς εκκρεμοτήτων που ταλανίζουν το νησί, μεταξύ των οποίων και το θέμα των απορριμμάτων.
«Είχα πει τότε ότι μας ενδιαφέρει σε συνεργασία με την ΕΕΑΑ να καταστήσουμε την Σαντορίνη το ταχύτερο δυνατό ένα πρότυπο νησί ανακύκλωσης, ένα σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα.
Σήμερα, διαπιστώνω ότι περνάμε από την θεωρία στην πράξη», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «έχουν υπερδιπλασιαστεί οι μπλε κάδοι συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών που τοποθετεί η ΕΕΑΑ φτάνοντας τους 455 και η ΕΕΑΑ προτίθεται –σε συνεργασία με τον Δήμο- να τοποθετήσει τουλάχιστον 200 μπλε κάδους ακόμα.
Επιπροσθέτως, έχουν τοποθετηθεί 25 καινούριοι κώδωνες για τη συλλογή γυαλιού, προστιθέμενοι στους υφιστάμενους 25.
Άρα έχουμε και εκεί ένα ρεύμα συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, στο οποίο θα προστεθεί ένα τρίτο ρεύμα, για την ξεχωριστή συλλογή αλουμινίου.
Επίσης, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος έχει γίνει συνεννόηση με τους παραχωρησιούχους του αεροδρομίου της Σαντορίνης ώστε από το φθινόπωρο να υπάρχουν 4 ρεύματα ανακύκλωσης στο αεροδρόμιο».

Συνεργασία ΕΕΑΑ με 80 τοπικές επιχειρήσεις

Την ίδια στιγμή, η ΕΕΑΑ συνεργάζεται με 80 επιχειρήσεις της Σαντορίνης προκειμένου να μαζεύουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις χωριστά τα πλαστικά μπουκάλια ώστε να περιοριστεί η διάθεσή τους στη Σαντορίνη.
«Και πολύ περισσότερο η διάθεση των πλαστικών μιας χρήσης, καθώς η απόσυρσή τους το 2021 αποτελεί πολιτική της κυβέρνησης», σημείωσε ο υπουργός.
Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, «θέλουμε η Σαντορίνη να αποτελέσει παράδειγμα όχι μόνο για τα νησιά των Κυκλάδων και του νότιου Αιγαίου, αλλά και για όλη την Ελλάδα.
Δυστυχώς στην ανακύκλωση δεν είμαστε καν στον 20ο αιώνα, είμαστε στον 19ο.
Από εδώ σήμερα ξεκινά η προσπάθεια –με αρωγό την τοπική αυτοδιοίκηση - για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και να κερδίσουμε τη μάχη της σύγχρονης διαχείρισης των απορριμμάτων.
Δεν θέλουμε απλώς να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας έναντι στην ΕΕ αλλά να στηρίξουμε το τουριστικό μας προϊόν και να προστατεύσουμε το περιβάλλον.
Είναι μια προσπάθεια που έχει να κάνει και με το εθνικό μας φιλότιμο.
Δεν μπορεί να είμαστε από τους τελευταίους στην Ευρώπη για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα»

Κλείνει ο ΧΑΔΑ της Σαντορίνης

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέλυσε τον σχεδιασμό για την διαχείριση των απορριμμάτων στη Σαντορίνη και ευρύτερα στα νησιά το Νοτίου Αιγαίου.
Σημείωσε ότι «έχουμε θετικές εξελίξεις στη Σαντορίνη.
Ο ΧΑΔΑ θα κλείσει και πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί η ενδιάμεση λύση.
Εχει υποβληθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης ο σχετικός φάκελος προκειμένου στη θέση του σημερινού ΧΑΔΑ να υπάρξει μια σύγχρονη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων που θα κατασκευαστεί με Σύμπραξη Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), μέθοδο με την οποία προχώρησαν οι αντίστοιχες μονάδες σε Ήπειρο και Σέρρες».
Υπογράμμισε ότι η προσπάθεια για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων δεν εξαντλείται στη Σαντορίνη, αλλά επεκτείνεται σε όλη τη χώρα, με ιδιαίτερη έμφαση στο Νότιο Αιγαίο, πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται και η σύσταση νέου Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκου.
«Είναι ντροπή εν έτει 2020 στην πιο τουριστική περιοχή της χώρας να έχουμε 14 ανεξέλεγκτες χωματερές.
Έχουμε ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια να κλείσουν και υπάρχει πρόοδος.
Στόχος μας είναι να έχουν κλείσει όλες μέχρι το 2022 και να μην υπάρχει καμία ανεξέλεγκτη χωματερή στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.
Στόχος μας είναι αυτό να συμβεί σε όλη τη χώρα, να κατασκευαστούν σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Πρέπει να πορευτούμε χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς ταλαντεύσεις και κυρίως χωρίς ιδεοληψίες και δογματισμούς που πληρώθηκαν πανάκριβα.
Χωρίς φόβο για το πολιτικό κόστος, αλλά με πάθος για την ορθολογική επίλυση όλων των σοβαρών ζητημάτων που άπτονται της διαχείρισης των απορριμμάτων το ταχύτερο δυνατό», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS