Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ανατολίτικο παζάρι από την Τουρκία: Θέτει στο τραπέζι κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου – Τι απαντά η Αθήνα στις προσκλήσεις για διάλογο

Ανατολίτικο παζάρι από την Τουρκία: Θέτει στο τραπέζι κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου – Τι απαντά η Αθήνα στις προσκλήσεις για διάλογο
Ο βασικός στόχος της Άγκυρας είναι να θέσει όλες τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και να εισέλθει σε ένα ανατολίτικο παζάρι
Με θερμό επεισόδιο φλερτάρει για μία ακόμη φορά η Τουρκία ενώ οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται σε κινούμενη άμμο, παρά τις διακηρύξεις της Άγκυρας για την επανέναρξη διαλόγου με την Ελλάδα. Η ελληνική πλευρά είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική και σε κάθε περίπτωση διαμηνύει, πως δεν πρόκειται να συζητήσει κάποια λύση - πακέτο, παρά μόνο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας.   
Η Τουρκία, με τακτικές κινήσεις, έχει προχωρήσει στο προσωρινό «πάγωμα» των ενεργειών της στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας, δίνοντας προθεσμία ενός μηνός, ενώ ταυτόχρονα έστειλε στην κυπριακή ΑΟΖ για συνέχιση των ερευνών το «Barbaros», θέλοντας επί της ουσίας να στείλει το μήνυμα πως οι σχεδιασμοί της στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αναστέλλονται, αλλά προχωρούν και υλοποιούνται.
Σημειώνεται ότι η παρέμβαση της γερμανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορούσε και τις παράνομες δράσεις της κατοχικής Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η παρέμβαση αυτή έπεσε στο κενό, όπως γράφει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος. 
Όλες οι τουρκικές κινήσεις που γίνονται παραπέμπουν σε μια λύση-πακέτο, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η Κύπρος.
Ο βασικός στόχος της Άγκυρας είναι να θέσει όλες τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και να εισέλθει σε ένα ανατολίτικο παζάρι. 
Παράλληλα, θα κρατά το «χαρτί» μιας νέας πειρατικής ενέργειας στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας.
Σε αυτή τη φάση, η Άγκυρα έχει επεξεργασθεί διάφορα σενάρια, τα οποία είτε απευθείας διαβιβάζονται στην Ελλάδα είτε διά της γερμανικής προεδρίας, ενώ ενημερωμένη είναι και η Λευκωσία
Πρώτο σενάριο είναι να αρχίσουν συζητήσεις εφ’ όλης της ύλης  μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και παράλληλες συζητήσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων με θέμα στην ατζέντα τη συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου.
Δεύτερο, επιχειρήθηκε μέσα από τη διαμεσολάβηση της Γερμανίας, να γίνει προσπάθεια σύγκλησης μιας τετραμερούς συνάντησης, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, θέλοντας η Άγκυρα να βάλει στην εξίσωση τον λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος.
Δηλαδή, η πρόταση αφορούσε συνάντηση Χριστοδουλίδη, Δένδια, Cavusoglu και του λεγόμενου υπουργού Εξωτερικών του ψευδοκράτους.
 Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε δημόσια και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, θέλοντας να αναδείξει τις τουρκικές μεθοδεύσεις, που παραπέμπουν στη θέση της κατοχικής δύναμης για δύο κράτη.
Το «επιχείρημα» για την εμπλοκή του υπουργού Εξωτερικών του ψευδοκράτους ήταν πως ο Akinci δεν έχει «αρμοδιότητα» να… συζητά θέματα ενέργειας και οικονομίας.
Τρίτο, ο Cavusoglu σημειώνει σε συνομιλητές του πως εάν δεν γίνει εφικτό να αρχίσει διάλογος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αυτός να διεξαχθεί μεταξύ των εταιρειών.
Δηλαδή, από τη μια να είναι οι εταιρείες, που είναι αδειοδοτημένες από την Κυπριακή Δημοκρατία και δραστηριοποιούνται εντός της ΑΟΖ της χώρας και από την άλλη, η τουρκική κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ, που διενεργεί παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις. Με αυτή την προσέγγιση θέλει να θέσει εκτός τροχιάς την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία χαρακτηρίζει ως εκλιπούσα.
Σύμφωνα, πάντως, με συναφείς πληροφορίες, το ενδεχόμενο συζήτησης των θεμάτων της ενέργειας σε δικοινοτικό επίπεδο φαίνεται να ευνοούν και κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι δε σαφές πως επειδή δεν μπορεί η Λευκωσία να εμπλακεί σε ένα διάλογο με τον με τον υπουργό Εξωτερικών του ψευδοκράτους, οι πιέσεις θα στραφούν για έναρξη συζητήσεων μεταξύ του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Mustafa Akinci.
 Οι ίδιοι κύκλοι παραπέμπουν στις προτάσεις που έχουν εκατέρωθεν κατατεθεί και θεωρούν πως θα μπορεί να βρεθεί μια βάση για συζήτηση.
Μέχρι στιγμής, στο ελληνοτουρκικό πεδίο, δεν υπάρχει συμφωνία για τους όρους έναρξης συνομιλιών.
Η Τουρκία θέλει εφ’ όλης της ύλης διάλογο στοχεύοντας να θέσει στο τραπέζι τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Διαχρονική επιδίωξη της κατοχικής δύναμης είναι μέσα από μια διαδικασία διαπραγμάτευσης να νομιμοποιήσει τις επιδιώξεις της και στη συνέχεια να αποσπάσει «δώρα». Να διασφαλίσει, δηλαδή, πως η Ελλάδα θα της εκχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα.
Η Αθήνα θεωρεί πως στην ατζέντα είναι μόνο τα θέματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.
Οι πιέσεις, ωστόσο, που ασκούνται από τρίτους είναι να αρχίσει ο διάλογος χωρίς όρους και ως εκ τούτου όλα να είναι στο τραπέζι, με το επιχείρημα ότι αυτό τον τρόπο θα αποφευχθούν τα χειρότερα!
Η Τουρκία φαίνεται να έχει δυσκολίες στη Λιβύη κι αυτό αντί να αξιοποιηθεί από διάφορες πλευρές, αναζητούνται τρόποι να της δοθούν ανταλλάγματα.
Γιατί; Επειδή αποφάσισε, για ένα μήνα να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση στο ελληνοτουρκικό πεδίο και εάν ικανοποιηθεί να επανέλθει με ερευνητικό σκάφος και φρεγάτες.
Δηλαδή, πρώτα προκάλεσε και κλιμάκωσε την ένταση και στη συνέχεια για την προσωρινή εκτόνωση ζητά ανταλλάγματα.
Image
Βαρβιτσιώτης: Αν η Τουρκία ψάχνει για λύση – πακέτο, ας το ξεχάσει

«Η Ελλάδα αναγνωρίζει ως μόνη διαφορά με την Τουρκία το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Και αυτό είναι το μόνο θέμα που μπορεί να υπάρξει σε ένα τραπέζι διαλόγου ή σε μία μελλοντική προσφυγή στη Χάγη», δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
«Αν η Τουρκία ψάχνει κάποια λύση - πακέτο για όλα όσα κατά καιρούς φαντάζεται ως διαφορές με την Ελλάδα, ας το ξεχάσει» τονίζει μιλώντας στη Realnews.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης, πάντως, ξεκαθαρίζει πως σε κάθε περίπτωση δεν χωρά εφησυχασμός και διαμηνύει:
«H Ελλάδα είναι έτοιμη διά παν ενδεχόμενο. Έχουμε τον τρόπο και τα μέσα να απαντήσουμε, αν προκληθούμε.
Η εθνική μας κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη».

Τι συζητά η Ελλάδα


Από την πλευρά της η Αθήνα ξεκαθαρίζει, πως θα προσέλθει με δύο βασικούς κανόνες σε ένα διάλογο με την Τουρκία.
Να μην υπάρχουν αυθαιρεσίες από την τουρκική πλευρά και η μόνη διαφορά που αναγνωρίζεται είναι η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και οι υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή η ΑΟΖ.
Κυβερνητικές σημειώνουν πως η ελληνική πλευρά είναι πάντα ανοιχτή στον διάλογο με την Άγκυρα αλλά όχι επί παντός επιστητού, θέτοντας τις δικές της κόκκινες γραμμές.
Να τηρηθεί δηλαδή η προϋπόθεση της μη παραβατικότητας και των μη προκλήσεων από την τουρκική πλευρά και να ξεκαθαριστεί πως η μοναδική διαφορά έχει να κάνει με την οριοθέτηση των ζωνών. «Δεν θα δεχθούμε αυθαιρεσίες», διαμηνύουν οι ίδιες πηγές, όπως γράφει η Realnews.
Η αποκλιμάκωση, αν  συνεχιστεί,  μπορεί να οδηγήσει στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών που είχαν σταματήσει ύστερα από 60 γύρους το 2016.
Οι διερευνητικές συνομιλίες γίνονται σε επίπεδο πρέσβεων και ο χρόνος επανέναρξής τους πιθανόν να μην αργήσει πολύ.
 
Το παρασκήνιο του διαλόγου και ο ρόλος της Γερμανίας

Αυτό σημαίνει ότι στο παρασκήνιο συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τη δημιουργία συνθηκών με στόχο την οριστικοποίηση του moratorium Ελλάδας – Τουρκίας με το Βερολίνο να έχει σημαντικό ρόλο.
Παράλληλα πραγματοποιούνται σε περιοδική βάση, δύο φορές  τον χρόνο οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) σε στρατιωτικό επίπεδο. Η τελευταία φορά ήταν στην Αθήνα τον Φεβρουάριο και ίσως το επόμενο διάστημα να υπάρξει επίσκεψη ελληνικής αποστολής στην Άγκυρα.
Το τελευταίο διάστημα, πάντως οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στην επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή και τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου, Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin, παραμένουν ανοικτοί.    
Η κ. Σουρανή, η οποία διαθέτει σημαντική γνώση επί των ελληνοτουρκικών, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αποκλιμάκωση, μιλώντας διαρκώς με Ευρωπαίους παράγοντες ενώ τα δύο αυτά στελέχη ήταν σε ανοιχτή γραμμή πριν από την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Erdogan στα τέλη Ιουνίου 2020.
Εάν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο το επόμενο διάστημα, το Βερολίνο θα επιδιώξει να υπάρξει και τετ α τετ μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μία συνάντηση των δύο ηγετών θα έθετε τέρμα στην κρίση μεταξύ των δύο χωρών.
Σημαντικός σταθμός στο εν λόγω διπλωματικό power game είναι η συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που είναι προγραμματισμένη για τις 28 Αυγούστου 2020 στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες για την ώρα δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του, Mevlut Cavusoglu.
Πάντως από την πλευρά της η Ελλάδα θα συνεχίσει τη στρατηγική της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων και των συμμαχιών, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.
«Η αποφυγή μίας μεγάλης κρίσης δεν σημαίνει ότι λύθηκαν τα προβλήματα με την Τουρκία.
Ο δρόμος των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι μακρύς και δύσκολος.
Η Ελλάδα έδειξε τώρα, όπως και στην κρίση στον Έβρο ότι, ξέρει να υπερασπίζεται και τα σύνορά της και τα συμφέροντά της», σημειώνει κυβερνητικός παράγοντας.

Πέτσας: Θετικές οι ανακοινώσεις Akar

Ως ένα θετικό βήμα από την πλευρά της Τουρκίας προς την αποκλιμάκωση της έντασης που προκάλεσε η Άγκυρα, εκτιμά ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τις ανακοινώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής Προεδρίας.
 "Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, το παράνομο μνημόνιο με τη διοίκηση της Τρίπολης και βέβαια η πρόκληση σε ολόκληρο τον Χριστιανικό, τον Δυτικό και πολιτισμένο κόσμο, με τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Αυτό το θετικό βήμα, ελπίζουμε να μην μείνει μετέωρο. Και αυτό γιατί, δυστυχώς, βλέπουμε ξανά το "Barbaros" στην κυπριακή ΑΟΖ, γεγονός που επιβαρύνει το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή" τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Παραπολιτικά" ο κ. Πέτσας σημειώνει ότι "περιμένουμε από τη γειτονική χώρα έμπρακτη συμμόρφωση στις αρχές καλής γειτονίας και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο".
Ο κ. Πέτσας επισημαίνει ότι θέλουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, όμως ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει κάτω από απειλές και απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων, αλλά με σεβασμό στις αρχές καλής γειτονίας και με βάση το Διεθνές Δίκαιο, βασική πτυχή του οποίου αποτελεί η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Αναφερόμενος στην αποκλιμάκωση της κρίσης και τη βοήθεια των συμμάχων μας υπογραμμίζει ότι αυτό που φέρνει αποτέλεσμα είναι αφενός οι διεθνείς συμμαχίες της χώρας και, αφετέρου, η ικανότητα και αποφασιστικότητά της να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το ενδεχόμενο να χρειαστούν και αλλά μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων στον τουρισμό υπογραμμίζει: "Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί, για τη στήριξη του κόσμου της εργασίας και τη διατήρηση του παραγωγικού ιστού στη θέση του".
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μείωσης των φόρων σημειώνει "η μείωση φόρων και εισφορών είναι ο καλύτερος τρόπος να αφήσουμε χρήματα στις τσέπες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Η Ελλάδα είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ όσον αφορά το βάρος των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων σε κάθε νοικοκυριό" και συμπληρώνει: "Επομένως, μείωση προς τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, τονώνει την οικονομική ανάπτυξη πιο γρήγορα από κάποιο άλλο μέτρο".
Τέλος για τις προτεραιότητες των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης τονίζει ότι στο εθνικό σχέδιο, το οποίο θα καταθέσουμε, με βάση τις στρατηγικές κατευθύνσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη, σημαντικό ρόλο θα έχουν οι εμβληματικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, την πράσινη οικονομία, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και τις ψηφιακές δεξιότητες, τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης