Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τραγωδία στο Μάτι: Νέες αποκαλυπτικές καταθέσεις δείχνουν οτι όλοι γνώριζαν από νωρίς για νεκρούς - Γιατί δεν πέταξαν ποτέ τα ελικόπτερα

Τραγωδία στο Μάτι: Νέες αποκαλυπτικές καταθέσεις δείχνουν οτι όλοι γνώριζαν από νωρίς για νεκρούς - Γιατί δεν πέταξαν ποτέ τα ελικόπτερα
Στην ερώτηση για ποιο λόγο δεν επιχείρησαν τα ελικόπτερα Σούπερ πούμα στην πυρκαγιά" ο πυρονόμος απαντά δεν γνωρίζω το λόγο, όπως και κανένας άλλος
Νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την τραγωδία στο Μάτι συνεχίζουν να έρχονται στο φως μέσα από καταθέσεις σοκ από τις οποίες προκύπτει ότι τόσο η πολιτική όσο και η υπηρεσιακή ηγεσία γνώριζε από τις 19.00 της μοιραίας μέρας ότι υπάρχουν νεκροί.
Δημοσίευμα της Real News αποκαλύπτει νέα στοιχεία για τον όλεθρο στο Μάτι, βασισμένα σε καταθέσεις που δόθηκαν πριν από λίγες ημέρες στον ανακριτή, επιτελών του υπουργείου Εθνικής  Άμυνας, πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας, στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος, αξιωματικών της ΕΛ/ΑΣ και υπαλλήλων της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.
Από τις καταθέσεις προκύπτουν ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα ενώ καταγράφεται κι ένα πρωτοφανές αλαλούμ σχετικά με εντολές που δόθηκαν ή παραλήφτηκαν μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών και των κέντρων επιχειρήσεων καθώς κανένας δεν σκέφτηκε να δώσει εντολή εκκένωσης για το Μάτι και το Νέο Βουτζά.
Με την έναρξη της μεγάλης φωτιάς στο Νταού πεντέλης, ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Κ.Χ φτάνει στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας όπου υπηρετεί. Σύμφωνα με την κατάθεσή του, εκείνες τις ώρες στο Συντονιστικό Κέντρο βρισκόταν ο αρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Τερζούδης, ο τότε γ.γ ΠΠ κ. Καπάκης, ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Ματθαιόπουλος και ο υπουργός Νίκος Τόσκας, καθώς είχε προηγηθεί η μεγάλη φωτιά στη Κινέτα.
Από τους πρώτους που έφτασαν ήταν ο Πάνος Σκουρλέτης και ακολουθούν η Ρένα Δούρου και ο Παύλος Πολάκης. Πολύ αργότερα φτάνει και ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιστρέφοντας εσπευσμένα στην Αθήνα από την Βοσνία για να ακολουθήσουν λόγο πριν από τα μεσάνυχτα η σύσκεψη και ενημέρωση του μπροστά στις κάμερες.
Οι νέες καταθέσεις αποκαλύπτουν τα ψέματα που έλεγαν τότε ο Αλ. Τσίπρας και κορυφαία στελέχη του κρατικού μηχανισμού, ενώ ήξεραν ότι είχαν ήδη δεκάδες νεκρούς καθώς από τις 21.30 ο διευθυντής του ΚΕΠΠ αρχιπυραγός Κ.Π έδωσε εντολή στον αξιωματικό της Πυροσβεστικής Κ.Χ να μεταβεί στις αποθήκες του ΕΚΕΠΥ για να παραλάβει 45 σάκους για τις σωρούς.

Γιατί δεν επιχείρησαν τα ελικόπτερα

Φως στη μη αποστολή των ελικοπτέρων για κατάσβεση και διάσωση πολιτών εκείνες τις κρίσιμες ώρες ρίχνει και η κατάθεση του πυρονόμου Ι.Τ του Πυροσβεστικού Σώματος.
Στην ερώτηση "για ποιο λόγο δεν επιχείρησαν τα ελικόπτερα Σούπερ πούμα παντός καιρού στην πυρκαγιά" ο πυρονόμος απαντά "δεν γνωρίζω το λόγο. Όπως και κανένας από την υπηρεσία μου (ΠΥΔΑΑ). Γνωρίζω ότι υπάρχουν εκπαιδευμένα πληρώματα για το χειρισμού του βαρούλκου (γερανάκι) για να διασώζουν ζωές. Εκείνη της ημέρα υπήρχαν διαθέσιμα ακόμη δύο ελικόπτερα ΒΚ-117 τα οποία ανα και διαθέσιμα δεν χρησιμοποιήθηκαν στο Μάτι. Χρησιμοποιήθηκαν εκείνη την ημέρα στα Μέγαρα και ρίχνουν 1,5 τόνους νερού κάθε φορά. Επίσης αυτά τα δύο ελικόπτερα θα μπορούσαν να σώσουν πολίτες, να ρίξουν σωστικές λέμβους, σωστικά και φωτοβολίδες στην παραλία στο Μάτι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης