Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Διάλογο Ελλάδας - Τουρκίας για αποκλιμάκωση της έντασης προαναγγέλλει ο Akar, με Barbaros και Yavuz να παραβιάζουν την κυπριακή ΑΟΖ - Τι απαντά η Αθήνα

tags :
Διάλογο Ελλάδας - Τουρκίας για αποκλιμάκωση της έντασης προαναγγέλλει ο Akar, με Barbaros και Yavuz να παραβιάζουν την κυπριακή ΑΟΖ - Τι απαντά η Αθήνα
Προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα μας με αυτές τις συναντήσεις τόνισε ο υπ.Άμυνας της Τουρκίας
(upd3) Συνάντηση αξιωματούχων της Ελλάδας και της Τουρκίας τις επόμενες ημέρες στην Άγκυρα προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προανήγγειλε σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Hulusi Akar τη στιγμή πάντως που η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες, έχοντας στείλει τα ερευνητικά τουρκικά σκάφη Barbaros και Yavuz εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Και ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan διαμηνύει πως η Τουρκία θα ολοκληρώσει ό,τι έχει αρχίσει σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε διάλογο εφόσον η Άγκυρα συνεχίζει τις απειλές και τις προκλήσεις στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

«Περιμένουμε να έχουμε μια συνάντηση με τους Έλληνες γείτονες στην Άγκυρα τις επόμενες ημέρες.
Προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας μ’ αυτές και άλλες παρεμφερείς συναντήσεις.
Η δουλειά μας συνεχίζεται σ’ αυτή την κατεύθυνση» είπε ο Akar - σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet – κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στα κοινά σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας Βουλγαρίας.
Image
«Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με όλους τους γείτονές μας, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας.
Επομένως, κάνουμε τις δραστηριότητές μας εδώ στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας.
Κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε για αυτό.
Οι διαπραγματεύσεις μας θα συνεχιστούν.
Συνεχίζουμε να εκτελούμε τα καθήκοντά μας με θυσία, ηρωισμό και, φυσικά, αγάπη, εμπιστοσύνη και την προσευχή του ευγενικού μας έθνους στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, με την έμπνευση που λαμβάνουμε από αυτήν» ανέφερε ο Akar, ο οποίος είπε ότι η Άγκυρα ενημέρωσε τους Έλληνες συνομιλητές της πως είναι έτοιμη για την πραγματοποίηση της τέταρτης συνάντησης των αντιπροσωπειών των δυο χωρών στην Άγκυρα, στο πλαίσιο των επαφών για τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που έχουν διακοπεί.
Πάντως και παρά τις δηλώσεις περί συναντήσεων και έναρξης νέων συνομιλιών, ο Akar υποστήριξε ότι είναι δικαίωμα της Τουρκίας να κάνει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, «στα πεδία που αδειοδότησε - όπως είπε - η «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» και στις θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας της Τουρκίας.

Πέτσας: Έτοιμοι να συζητήσουμε με την Τουρκία αν δείξει έμπρακτη αποκλιμάκωση

Τη θέση ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία εφόσον αυτή δείξει έμπρακτη αποκλιμάκωση της έντασης σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Δίαυλος επικοινωνίας φυσικά και υπάρχει.
Είναι συνεχώς ανοιχτός και υπάρχουν συνεχώς επικοινωνίες, όπως είπε χθες και ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας.
Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πάντα με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας και τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.
Αρκεί η άλλη πλευρά να έχει επιδείξει έμπρακτη αποκλιμάκωση, ώστε να πιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που το είχαμε αφήσει τον Μάρτιο του 2016 που διεκόπησαν με υπαιτιότητα της Τουρκίας» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Πέτσας, ο οποίος χαρακτήρισε θετική ενέργεια την απόσυρση του Oruc Reis.
«Βλέπουμε όμως, μετά την κίνηση αυτή, να βγαίνει το Barbaros και να κινείται στην κυπριακή ΑΟΖ.
Έτσι το πρώτο βήμα μπορεί να μείνει μετέωρο.
Ευχόμαστε να μη γίνει αυτό.
Όταν όμως έχουμε συνέχιση των προκλητικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να αποδειχθεί αυτό που έχει τεθεί ως βασική προϋπόθεση από όλους, - όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από τις ευρωπαϊκές Αρχές και από τους ηγέτες των μεγάλων χωρών - που είναι η έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.
Δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση όταν ο άλλος προκαλεί συνεχώς» τόνισε ο κ.Πέτσας.

Πετρίδης (υπ. Άμυνας Κύπρου): Η Τουρκία με την επιθετική της συμπεριφορά εισβάλλει στην ΑΟΖ της Κύπρου

Τη θέση ότι η Τουρκία με την επιθετική και απαράδεκτη συμπεριφορά της εισβάλλει στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας διατύπωσε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Χ. Πετρίδης, ο οποίος υπογράμμισε πως η Κύπρος έχει μπροστά της ένα δύσκολο διπλωματικό αγώνα σε όλα τα επίπεδα.
Σε τοποθέτηση του κατά την τελετή ορκωμοσίας των Νεοσυλλέκτων της 2020 ΕΣΣΟ, ο κ. Πετρίδης ανέφερε στους νεοσυλλέκτους ότι θα πρέπει να αισθάνονται περήφανοι γιατί έδωσαν την ιερή υπόσχεση πως θα υπερασπιστούν την ελευθερία και την ασφάλεια της χώρας μας.
«Μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με πίστη και ελπίδα.
Με το χαμηλό ποσοστό φυγοστρατίας της τάξης του 3,5%, το οποίο αποτελεί ένα από τα χαμηλότερα στην ιστορία της Εθνικής Φρουράς, στέλνετε ένα ηχηρό μήνυμα πίστης και αφοσίωσης προς το καθήκον.
Μήνυμα πίστης και αφοσίωσης στην πατρίδα.
Παράλληλα, δίνετε και σε εμάς δύναμη και ταυτόχρονα την υποχρέωση να εφαρμόζουμε ριζικές αλλαγές στο στράτευμα σε θέματα που χρονολογούνται.
Ταυτόχρονα, αποτελείτε την πηγή από όπου αντλούμε τη δύναμη να συνεχίσουμε το δύσκολο διπλωματικό αγώνα που διεξάγουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα, όπου η Τουρκία με την επιθετική της, απαράδεκτη συμπεριφορά εισβάλλει στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας» ανέφερε ο κ.Πετρίδης, ο οποίος απηύθυνε έκκληση προς όλους να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο και ενδιαφέρον τη στρατιωτική τους θητεία με στόχο να ολοκληρωθεί με επιτυχία η στρατιωτική και επιχειρησιακή τους εκπαίδευση.

Επιμένει στις προκλήσεις η Άγκυρα

Και ενώ η Τουρκία διεφάνη πως επιθυμεί διάλογο με την Ελλάδα αναστέλλοντας τις έρευνες του σεισμογραφικού Oruc Reis, άνοιξε πάλι τη βεντάλια των αξιώσεων στέλνοντας ερευνητικά σκάφη στην Κύπρο, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις τόσο της Κομισιόν όσο και του State Department.
Εντός του οικοπέδου 2 της κυπριακής Αποκλειστική Οικονομικής Ζώνης (AOZ), νοτίως του Κάβο Γκρέκο, στα ανοικτά της Αγίας Νάπας, έδωσε στίγμα το βράδυ της Πέμπτης 30/7 το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros Hayreddin Pasa ενώ την ίδια στιγμή το τουρκικό Yavuz φερόταν να βρίσκεται νοτιοδυτικά της Πάφου.
Υπενθυμίζεται ότι, λίγες ώρες μετά τη NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα, το πλοίο Barbaros απέπλευσε από το λιμάνι Τάσουτζου της Σελεύκειας, στη νότια Τουρκία, όπου βρισκόταν αγκυροβολημένο με κατεύθυνση προς τις δεσμευμένες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ.
Η κίνηση του Barbaros επιβεβαιώνεται και από τον χάρτη πραγματικού χρόνου πλοίων, ο οποίος απεικονίζει το τουρκικό ερευνητικό ανατολικά της Αμμοχώστου.
Image
Σημειώνεται πως χθες 30/7 το State Department ζήτησε από την Τουρκία να
σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου μετά την αποστολή του ερευνητικού σκάφους Barbaros στην περιοχή της Αμμοχώστου εντός της κυπριακής ΑΟΖ ενώ και ο ΥΠΕΞ, Ν. Δένδιας είπε πως το Barbaros παραβιάζει κατάφωρα την κυπριακή ΑΟΖ και ότι η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα στην Κύπρο.
Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, όχι μόνο απάντησε άμεσα στις προτροπές του State Department αλλά διεμήνυσε πως θα ολοκληρώσει ό,τι έχει αρχίσει σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.
«Θα συνεχίσουμε έως το τέλος τη δουλειά που έχουμε αρχίσει στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο ώστε να προστατέψουμε τα δικαιώματα μας.
Δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως κάναμε με το Μεγάλο Τέμενος της Αγίας Σοφίας, το οποίο άνοιξε ξανά ως τζαμί»» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.
Κίνηση κλιμάκωσης από την Τουρκία: Το Barbaros έφτασε έξω από την ...
Ξεκίνησε για την Κύπρο το τουρκικό πλοίο - γεωτρύπανο Γιαβούζ: Πού ...
Παρέμβαση State Department


Είχε προηγηθεί μια ακόμα παρέμβαση του State Department προς την Τουρκία, ζητώντας από την Άγκυρα να σταματήσει κάθε προκλητική ενέργεια στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε την αποστολή του ερευνητικού σκάφους Barbaros εντός της κυπριακής ΑΟΖ ένα ακόμα προκλητικό βήμα που κλιμακώνει τις εντάσεις στην περιοχή.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου.
Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του State Department.
Σημειώνεται ότι το Barbaros έδωσε λίγο μετά τις 06:00 σήμερα Πέμπτη 30 Ιουλίου το πρωί στίγμα κοντά στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.   
Η κίνηση του Barbaros επιβεβαιώνεται και από τον χάρτη πραγματικού χρόνου πλοίων, ο οποίος απεικονίζει το τουρκικό ερευνητικό ανατολικά της Αμμοχώστου.

Το «μήνυμα» της Κομισιόν προς την Τουρκία

«Αρνητική εξέλιξη» χαρακτήρισε χθες Πέμπτη 30/7 ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, την «έκδοση νέας NAVTEX από την πλευρά της Τουρκίας για ερευνητικές δραστηριότητες ανατολικά της Κύπρου», ερωτηθείς σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.
«Επανειλημμένως έχουμε πει ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ» τόνισε ο Peter Stano και συμπλήρωσε ότι «χρειάζεται αποκλιμάκωση στην περιοχή έτσι ώστε η εργασία προς λύσεις οι οποίες θα ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή, να μπορεί να συνεχιστεί και να μπορεί να πάει προς θετική κατεύθυνση, όχι προς μία κατεύθυνση κλιμάκωσης και αύξησης των εντάσεων».
Επίσης, ο Stano υπογράμμισε ότι «η έκδοση NAVTEX για σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο δεν βοηθά καθόλου και επισκιάζει πρότερη ανακοίνωση του διπλωματικού συμβούλου της προεδρίας σχετικά με το ότι τέτοιες δραστηριότητες μπαίνουν σε αναμονή».

Μπαράζ επαφών για την τουρκική προκλητικότητα

Τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας, τα διαβήματα και οι επαφές που γίνονται από Κύπρο και Ελλάδα για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς και η δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας ύψους 11 εκατ. ευρώ, για σκοπούς αποκατάστασης των πληγέντων από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι ήταν τα ζητήματα που απασχόλησαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, οι οποίοι συνομίλησαν τηλεφωνικά το πρωί της Πέμπτης (30/07).
Κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ο κ.Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την επίσκεψη του στο Παρίσι και τις συνομιλίες που είχε με τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron, καθώς και για τη μακρά τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Vladimir Putin.
Αναφερόμενος στην επικοινωνία που είχε με τον Putin, ο κ.Αναστασιάδης σε ανάρτηση του στο twitter  ανέφερε ότι πέραν του Κυπριακού, ενημέρωσε τον Ρώσο Πρόεδρο για τις συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και για τις απειλές για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.
«Είχα σήμερα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Putin όπου τον ενημέρωσα για τις συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της ΚΔ και τις απειλές για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.
Ευχαριστώ τον Πρόεδρο Putin για την πάγια θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος και για το ενδιαφέρον και τη διαβεβαίωση ότι θα συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της Τουρκίας για τα θέματα που ήγειρα», τονίζει στην ανάρτηση του ο κ. Αναστασιάδης.
Την επικοινωνία επιβεβαίωσε και το Κρεμλίνο.
Σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι Putin και Αναστασιάδης συζήτησαν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τις προοπτικές γύρω από την επίλυση της κρίσης στην Κύπρο.
«Άγγιξαν τα περιφερειακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προοπτικές επίλυσης των διαφορών στην Κύπρο», αναφέρει το Κρεμλίνο, προσθέτοντας ότι η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε κατόπιν κυπριακής πρωτοβουλίας και ενόψει και της επετείου η οποία θα σηματοδοτήσει 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
«Οι δύο Πρόεδροι τόνισαν επίσης την ανάγκη βελτίωσης του συμβατικού νομικού πλαισίου των διμερών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτήσεων και των επενδύσεων.
Οι κύριοι Putin και Αναστασιάδης επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν περαιτέρω τους εμπορικούς, οικονομικούς και ανθρωπιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών» επισημαίνει το Κρεμλίνο.

Δένδιας: Το Barbaros παραβιάζει κατάφωρα την κυπριακή ΑΟΖ

Τη θέση ότι το Barbaros παραβιάζει κατάφωρα την κυπριακή ΑΟΖ διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ο οποίος υποστήριξε πως η Ελλάδα θα στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία με όποιο τρόπο ζητήσει.
Ως παράδειγμα ο κ.Δένδιας, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του, Ν. Χριστοδουλίδη, ανέφερε την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.
Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ.Δένδιας είπε ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία με την Τουρκία για την έναρξη διαλόγου, τονίζοντας ότι μόνα θέματα συζήτησης είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ.
«Η Ελλάδα δεν επιδιώκει νίκες, αλλά επικράτηση τρόπου συμπεριφοράς.
Αυτής της συμπεριφοράς που επιτρέπει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.
Δυστυχώς, ακόμα δεν έχουμε φτάσει σε σημείο που να μπορούμε να πούμε ότι έχουν συμφωνήσει σε έναρξη του διαλόγου, αυτού που διεκόπη το 2016.
Η Ελλάδα δεν έχει άλλες διαφωνίες πέραν της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με την Τουρκία.
Αυτά είναι τα δύο θέματα που θα συζητήσει με την Τουρκία.
Και αν δεν συμφωνήσουμε, θα πάμε στη Χάγη.
Η Τουρκία θα επιθυμούσε να εμφανίσει διαφορές με την Ελλάδα, οι οποίες είναι ανύπαρκτες.
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα συζητήσουμε όλα αυτά που ‘βλέπει’ η Τουρκία» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Δένδιας.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι υπάρχουν και άλλα θέματα που θα μπορούσαν να συζητηθούν με την Τουρκία, που όμως δεν αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως αυτό της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού που κατασκευάζει η Τουρκία, για τον οποίο θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας, που αφορούν την ευρύτερη περιοχή.  
Αναφορικά με τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, ξεκαθάρισε πως «πρέπει να υπάρξει διακανονισμός μεταξύ των χωρών».
«Δεν γίνεται μονομερώς.
Μια φανταστική συμφωνία, όπως αυτή της Τουρκίας με τη Λιβύη, δηλώνει απλώς πρόθεση» τόνισε ο κ.Δένδιας, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να απέχει από προκλήσεις και παραβατικές συμπεριφορές.
«Στην Ελλάδα λειτουργούμε σε ένα πλαίσιο σκέψης, δεν είμαστε μια χώρα που δημιουργούμε εντάσεις.
Αυτό που λέμε στην Τουρκία είναι ότι η επικοινωνία με όρους δικαίου είναι ο τρόπος διάλογου» είπε ο ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας πως «η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπει σε καμία συζήτηση υπό όρους παραβατικότητας ή απειλών».

Kατά της απόσυρσης του Oruc Reis από το Καστελόριζο, o «πατέρας» της Γαλάζιας Πατρίδας Gurdeniz


Μύδρους εξαπέλυσε κατά του Ibrahim Kalin, εκπροσώπου τύπου του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan, ο λεγόμενος και πατέρας της «Γαλάζιας Πατρίδας» ναύαρχος ε.α. Cem Gurdeniz, με αφορμή όσα δήλωσε ο πρώτος μετά την απόφαση για αποκλιμάκωση στο Καστελόριζο.
Με δηλώσεις του στο CNN Turk, o εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, έκανε γνωστό την αναστολή των σεισμογραφικών ερευνών σε «αμφιλεγόμενες περιοχές» του Αιγαίου, τονίζοντας πως η απόφαση απόσυρσης του Oruc Reis ανήκει στον ίδιο τον Recep Tayyip Erdogan, τονίζοντας πως θα πρέπει να ακολουθηθεί μια εποικοδομητική προσέγγιση ανάμεσα στις δύο χώρες. 
«Όλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν στις δικές τους υφαλοκρηπίδες, ενώ για τις αμφιλεγόμενες περιοχές θα πρέπει να γίνουν κοινές έρευνες. 
Ας είμαστε εποικοδομητικοί. 
Μπορούμε να περιμένουμε για λίγο» δήλωσε, χαρακτηριστικά ο Kalin.
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του 61χρονου απόστρατου ναυάρχου Cem Gurdeniz, ο οποίος πρώτος το 2006, μίλησε για τη «Γαλάζια Πατρίδα», παρουσιάζοντας και αναλύοντας στ’ ομώνυμο βιβλίο του («Mavi Vatan») τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο Θάλασσά, με στόχο να καταστεί ναυτική υπερδύναμη.
«Η δραστηριότητα στην υφαλοκρηπίδα μας δεν πρέπει να θεωρείται «αμφιλεγόμενη». 
Η αποδοχή μιας έκτασης 50 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων που δόθηκε στο νησί Meis (=Καστελόριζο) και η συνεργασία στην αμφιλεγόμενη περιοχή σημαίνει ότι η Τουρκία παραιτείται της συμφωνίας τη Λιβύη» σχολίασε στα κοινωνικά δίκτυα ο Gurdeniz, που με άρθρα και παλαιότερες δηλώσεις του τάχθηκε υπέρ μια «δίκαιης και ίσης μοιρασιάς» του Αιγαίου Πελάγους με την Ελλάδα.

Πέτσας: Απαράδεκτο ότι το Barbaros βρίσκεται στην Κύπρο – Στηρίζουμε αταλάντευτα τη Λευκωσία  


Απαράδεκτη χαρακτήρισε την παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ελλάδα στηρίζει αταλάντευτα την Κύπρο.
«Η Άγκυρα έκανε ένα θετικό βήμα με την αποκλιμάκωση που ανακοίνωσε σε σχέση με την παράνομη Navtex της 21ης Ιουλίου.
Απαιτείται όμως συνέχεια και συνέπεια, προσήλωση στις αρχές καλής γειτονίας και σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και ειδικότερα στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της Θάλασσας.
Δυστυχώς, όμως, την ίδια ώρα, η Τουρκία εξέδωσε Νavtex για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και το Barbaros βρίσκεται ήδη στην Κύπρο.
Και αυτό είναι απαράδεκτο.
Είναι έμπρακτη συνέχεια της παραβατικής συμπεριφοράς της.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει αταλάντευτα την Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο στην προσπάθειά της να λυθεί το Κυπριακό όσο και στην προσπάθειά της να αντιμετωπιστεί η τουρκική παραβατικότητα.
Ήδη, σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου, κ. Νίκο Αναστασιάδη» είπε ο κ.Πέτσας, ο οποίος ανέφερε ότι η Ελλάδα στα εθνικά θέματα αντέδρασε «με ψυχραιμία,αποφασιστικότητα και εθνική αυτοπεποίθηση απέναντι στην παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».
«Αντιπαραθέσαμε το διεθνές δίκαιο που είναι με το μέρος μας, κινητοποιήσαμε τους συμμάχους μας που βρέθηκαν στο πλευρό μας.
Αναδείξαμε τόσο τη δυνατότητα όσο και τη βούλησή μας να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ έδωσε εντολή στον ύπατο εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής να καταρτίσει κατάλογο μέτρων, δηλαδή κυρώσεων, εναντίον της γείτονος σε περίπτωση συνέχισης των προκλητικών ενεργειών της.
Με οδηγίες του πρωθυπουργού έγινε διάβημα στην Άγκυρα και ενημερώθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Ο ίδιος είχε επικοινωνία με την καγκελάριο Μέρκελ, καθώς και με τους προέδρους της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Αιγύπτου και της Κύπρου. Καταστήσαμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Είπαμε ταυτόχρονα ότι θέλουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα ιδίως σε περιόδους έντασης.
Είπαμε - και είναι πάγια εθνική θέση - ότι θέλουμε τον διάλογο για τη διευθέτηση της μίας και μόνης ελληνο-τουρκικής εκκρεμότητας που αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών.
Θέλουμε να υπάρξει, όπως έγινε και με την Ιταλία, οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών» υποστήριξε ο κ.Πέτσας.

WSJ: Προς capital controls στην Τουρκία, κατάρρευση της λίρας, ισχυρή πίεση στον Erdogan

Η κατάρρευση της λίρας και η επακόλουθη σημαντική μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων στον τραπεζικό σύστημα, έχουν φέρει μεταξύ άλλων σε δεινή θέση τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, σχολιάζει σε άρθρο της η Wall Street Journal.
«Η ισοτιμία του νομίσματος υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου σε διάστημα άνω των δύο μηνών, γεγονός που τροφοδοτεί τις εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να εισαγάγει νέους περιορισμούς.
Το τουρκικό νόμισμα είχε επιδείξει σχετική σταθερότητα για μήνες λόγω της παρέμβασης της κεντρικής τράπεζας, αλλά αυτή την εβδομάδα η πτώση της ήταν ραγδαία. (…)
Η λίρα έχει σημειώσει πτώση κατά 3% έναντι του ευρώ μέχρι στιγμής αυτήν την εβδομάδα, που είναι και η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση σε διάστημα πάνω από τρεις μήνες.
Η ραγδαία πτώση έχει προκαλέσει νέο συναγερμό.
Η πολιτική πίεση για να παραμείνουν τα κόστη δανεισμού χαμηλά σημαίνει ότι οι αναλυτές δεν περιμένουν από την κεντρική τράπεζα της χώρας να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της. Αυτό ακυρώνει ένα σημαντικό εργαλείο που έχουν οι χώρες για να ενισχύσουν τα νομίσματα τους.
Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα έχει χρησιμοποιήσει ένα μεγάλο μέρος από τα αποθεματικά της σε ξένο νόμισμα για να ενισχύσει το εγχώριο νόμισμα.
Αυτό έχει αφήσει στην κυβέρνηση του προέδρου Erdogan μικρά περιθώρια ελιγμών.
Την ίδια στιγμή η πανδημία του κορωνοϊού έχει πλήξει τα έσοδα από τον τουρισμό και τις εξαγωγές, ενώ οι τιμές των εισαγόμενων αγαθών και το χρέος σε ξένο νόμισμα αυξάνονται λόγω της πτώσης της λίρας», σχολιάζει η αμερικανική οικονομική εφημερίδα, «βλέποντας» capital controls στην Τουρκία προσεχώς.
«Αναλυτές και επενδυτές ανησυχούν ότι η Τουρκία μπορεί τώρα να επιβάλει capital control περιορισμένης κλίμακας ή ακόμη και την απαγόρευση της φυγής κεφαλαίων εκτός χώρας».
Οικονομολόγος της Pictet Asset Management αναφέρει ότι «τώρα η χώρα είναι ακόμη πιο ευάλωτη από ό, τι στο παρελθόν και προφανώς η κατάσταση πανδημίας δεν βοηθάει».
Η κεντρική τράπεζα έχει δαπανήσει φέτος και έως τις 17 Ιουλίου περισσότερα από 60 δισ. δολάρια για να περιορίσει την πτώση της λίρας, σύμφωνα με εκτίμηση της Goldman Sachs.
«Η κεντρική τράπεζα συνειδητοποιεί ότι η πολιτική δεν λειτουργεί πλέον.
Ότι δεν έχουν τη δύναμη να συνεχίσουν να παρεμβαίνουν με τον ίδιο τρόπο που είχαν», δήλωσε ανώτερη οικονομολόγος της Oxford Economics.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης