Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στο 47,1% θα αυξηθούν τα προβληματικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών το 2022 προβλέπουν η Oliver Wyman και η Credit Suisse

Στο 47,1% θα αυξηθούν τα προβληματικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών το 2022 προβλέπουν η Oliver Wyman και η Credit Suisse
Σημαντική αύξηση ύψους 17,45% του δείκτη NPL προβλέπει η Oliver Wyman για τις ελληνικές τράπεζες το 2022
Σημαντική αύξηση ύψους 17,45% του δείκτη NPL προβλέπει η Oliver Wyman για τις ελληνικές τράπεζες το 2022 κάνοντας προβολή των συνεπειών του Covid 19 στα πιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης.
Οι εκτιμήσεις του οίκου συμπεριλαμβάνονται σε μια συνεκτική μελέτη της Credit Suisse για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Αναλυτικότερα ο οίκος εκτιμά ότι τα κόκκινα δάνεια στις ελληνικές τράπεζες θα οδηγηθούν στο 47,1% το 2022 από 40,1% το 2019 .
Μολονότι σε άλλες χώρες η αύξηση ως ποσοστό είναι πολύ υψηλότερη (πχ στη Γαλλία υπεδιπλασιάζεται από 3,4% σε 8,1%) εν τούτοις η χώρα μας ξεκινώντας από πολύ υψηλή βάση διατηρεί  ισχυρό το πρόβλημα και στους μετέπειτα ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Ο δείκτης κόστος προς έσοδα από 50% που είναι ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη, αυξάνεται στο 54% το 2022 ενώ ο κεφαλαιακός δείκτης CET1 από 13% το 2019 υποχωρεί στο 7,7% που είναι το χαμηλότερο και με διαφορά από το δείγμα των τραπεζών 9 χωρών που χρησιμοποιεί ο οίκος.
Ο επόμενος είναι αυτός της Ιταλίας που από 13,7% το 2019 φθάνει στο 10,2%.
Αυτό δικαιολογείται απόλυτα από το απόθεμα κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών.
Παρ’ όλα αυτά ο κίνδυνος για μείωση του αριθμού των τραπεζών στη χώρα μας θεωρείται χαμηλός σε αντίθεση με την Ιταλία και τη Γερμανία που θεωρείται υψηλός και την Ισπανία που διατηρεί μεσαίες πιθανότητες για εξαγορές και συγχωνεύσεις στον τραπεζικό της κλάδο.
Εξάλλου, από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι η αξία των ελληνικών τραπεζών εξακολουθεί να συνδέεται άμεσα με την ποιότητα του ενεργητικού τους, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο κατά την οποία είναι ορατή η καθυστέρηση των προσπαθειών περαιτέρω απομόχλευσης των ισολογισμών.
Σε μελέτη της McKinsey εξάλλου αναφέρεται ότι οι πιστωτικές και οι κεφαλαιακές απώλειες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες στο σύνολό τους θα είναι σημαντικές ωστόσο η συγκεκριμένη μελέτη τις χαρακτηρίζει ανεκτές.
Όπως και οι λοιπές ευρωπαϊκές τράπεζες έτσι και οι ελληνικές επέδειξαν μικρή προσέγγιση όσον αφορά τις προβλέψεις που έλαβαν το α τρίμηνο του 2020 για τις επιπτώσεις του Covid.
Σύμφωνα με τη μελέτη οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να υποαποδίδουν σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευσή τους στις αγορές αξιών.
Οι τράπεζες του ευρωπαϊκού νότου διαπραγματεύονται με αξία κατά του 0,25 του TBV (tangible book value).
Μόνο δύο τράπεζες Eurobank και Εθνική έχουν κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δις. ευρώ και οι υπόλοιπες κάτω από το επίπεδο.
Σε σχέση με την προσέγγιση των Ελληνικών τραπεζών να δώσουν έμφαση στις προβλέψεις το α τρίμηνο το δεύτερο τρίμηνο το βάρος θα πέσει σε τόκους και προμήθειες μεγέθη που αναμένεται να παρουσιάζουν σαφέστατη μείωση.
Το δεύτερο τρίμηνο οι προβλέψεις θα είναι σαφώς πιο περιορισμένες καθώς οι αποφάσεις για τα μορατόρια επεκτείνονται.
Στο δεύτερο τρίμηνο  αναμένεται να αποτυπωθεί η υπάρχουσα τάση μείωσης των εσόδων των τραπεζών ως απόρροια του lockdown της εθνικής οικονομίας.
Στο δεύτερο τρίμηνο του έτους λοιπόν, οι αναλυτές μιλούν για περιορισμένα έσοδα των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Αναμένεται μια επίπτωση στους τόκους των τραπεζών της τάξεως του -1%-2% και στις προμήθειες 4%-5% .

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Ειρήνη Σακελλάρη
Irini9901@yahoo.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης