Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φυγή προς τα εμπρός με τα κοινοτικά λεφτά επιχειρεί η κυβέρνηση - Τι θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο

Φυγή προς τα εμπρός με τα κοινοτικά λεφτά επιχειρεί η κυβέρνηση - Τι θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο
Τα επόμενα βήματα αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης θα βρεθούν στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου που συνεδριάζει, σήμερα, Παρασκευή 31/7/2020, μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στην ατζέντα της συνεδρίασης βέβαια, περιλαμβάνονται κι άλλα θέματα, μεταξύ των οποίων, η παρουσίαση του νομοσχεδίου με τίτλο «Ρυθμίσεις σωφρονιστικής νομοθεσίας» από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη καθώς και η εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη σχετικά με την προετοιμασία ετήσιου προγράμματος κωδικοποίησης της νομοθεσίας.
Παράλληλα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος θα παρουσιάσει τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο COVID-19 σε ότι αφορά την αποτίμηση της σταδιακής άρσης των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ενημερώσει αναλυτικά τους πολιτικούς αρχηγούς και για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και τους ζήτησε να ετοιμάσουν προτάσεις για την καλύτερη αξιοποίηση του πακτωλού των κοινοτικών πόρων ύψους 72 δισ. ευρώ που θα εισρεύσουν τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που τους γνωστοποίησε, ο προγραμματισμός της κυβέρνησης προκειμένου να ολοκληρωθεί το σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας που καταρτίζει η επιτροπή υπό το νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη, περιλαμβάνει την παρουσίαση των βασικών αρχών του σχεδίου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την καθιερωμένη ομιλία που θα εκφωνήσει στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Θα ακολουθήσει στο τέλος του ίδιου μήνα συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για να ακουστούν οι απόψεις όλων των κομμάτων.
Στις 15 Οκτωβρίου θα υποβληθεί το τελικό σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι ώστε να αρχίσει εγκαίρως και το συντομότερο δυνατόν η εκταμίευση των πόρων που αποτελεί κρίσιμο και καθοριστικό παράγοντα για να ανατραπούν οι έντονες υφεσιακές πιέσεις που έφερε μαζί της η υγειονομική κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Με βάση τη συμφωνία των Βρυξελλών, η χώρα μας θα λάβει 72 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 40 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό της επόμενης επταετίας (2021-2027) και τα υπόλοιπα 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο προβλέπει επιχορηγήσεις ύψους 19 δισ. και δάνεια της τάξης των 13 δισ. ευρώ.
Σε σύγκριση με την αρχική πρόταση, οι επιχορηγήσεις για την Ελλάδα μειώθηκαν κατά περίπου 3 δισ. ευρώ, όμως το σκέλος των δανείων ενισχύθηκε, σημειώνουν αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές, προσθέτουν, ότι τα εν λόγω δάνεια δεν απαιτούν σύνθετες διαδικασίες, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει με τα αντίστοιχα δάνεια που προσφέρει ο ESM.
Σημαντικό μέρος της μείωσης των επιχορηγήσεων, κατά περίπου 1,8 δισ. ευρώ, πηγάζει από το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομική πορεία της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί.
Η κλείδα κατανομής των επιχορηγήσεων και των δανείων προς τα κράτη μέλη (συνολικά 672,5 δισ. ευρώ) τροποποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου, δίχως ωστόσο, αυτό να βλάπτει τα συμφέροντα της Ελλάδας.
Προβλέπεται ότι το 70% των χρημάτων θα είναι διαθέσιμο τη διετία 2021-2022, με β΄φαση την ανεργία της περιόδου 2015-2019 και το κατά κεφαλήν εισόδημα του 2019.
Το υπόλοιπο 30% θα διατεθεί το 2023, με γνώμονα αφενός την πορεία του ΑΕΠ κατά το 2020 και αφετέρου ολόκληρη τη διετία 2020-2021.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης