Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Λευκή επιταγή Μητσοτάκη στους ειδικούς που προειδοποιούν... εάν δεν σοβαρευτούμε θα γίνουμε Ιταλία - Στα 65 τα νέα κρούσματα, 1 ακόμη νεκρός

Λευκή επιταγή Μητσοτάκη στους ειδικούς που προειδοποιούν... εάν δεν σοβαρευτούμε θα γίνουμε Ιταλία - Στα 65 τα νέα κρούσματα, 1 ακόμη νεκρός
Αυξάνονται ανησυχητικά τα κρούσματα 65 τα νέα, 4.401 το σύνολο - Πιθανή η επέκταση της χρήσης μάσκας και στις εκκλησίες ενόψει του 15 Αύγουστου, αλλά και στους ανοιχτούς χώρους
(upd7) Λευκή επιταγή να μη διστάσουν να σημάνουν συναγερμό για τη λήψη κάποιου μέτρου, εφόσον το κρίνουν απαραίτητο, έδωσε στους ειδικούς επιστήμονες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, την ώρα που εντείνεται η ανησυχία για τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, νωρίτερα χθες Πέμπτη 30 Ιουλίου και πριν ανακοινωθεί ο αριθμός των 65 νέων κρουσμάτων, και του 1 νεκρού που ανέβασαν τα σύνολα κρουσμάτων και νεκρών στη χώρα μας στους 4.401 και 204 αντίστοιχα.
Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν τα δεδομένα και διαπιστώθηκε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών.
Τονίστηκε, όμως, με έμφαση, η ανάγκη επαγρύπνησης και αυστηρής εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή του συνωστισμού και για τη χρήση μάσκας ενώ έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τους χώρους διασκέδασης, όπου, όπως αποφασίστηκε, θα ενισχυθούν οι έλεγχοι.
«Αν κρίνετε ότι πρέπει να σημάνετε συναγερμό για τη λήψη κάποιου μέτρου, μην διστάσετε να το κάνετε έγκαιρα» είπε ο πρωθυπουργός στους επιστήμονες, οι οποίοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά πλέον στην χώρα, προειδοποιώντας πως αν οι πολίτες δεν αλλάξουν στάση και δεν εφαρμόσουν πιστά τα μέτρα, τότε δεν αποκλείεται η Ελλάδα να ζήσει ότι συνέβη στην Ιταλία τους προηγούμενους μήνες.
Οι επιστήμονες φοβούνται το ενδεχόμενο μιας απότομης αύξησης των κρουσμάτων σε τέτοιο βαθμό που θα καταστήσει ανεξέλεγκτη την πορεία του ιού.
Και στην ανησυχία τους αυτή συνηγορεί τόσο η καθημερινή αύξηση κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης όσο και η διασπορά των κρουσμάτων σε διάφορα σημεία ανά την επικράτεια.
Στο πλαίσιο αυτό και σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η κατάσταση, η κυβέρνηση αποφάσισε να καταστήσει υποχρεωτική την χρήση μάσκας στους περισσότερους κλειστούς χώρους και στις περισσότερες συναλλαγές, ευελπιστώντας ότι η κίνηση αυτή πέρα από το να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει και πάλι τους πολίτες για την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας, θα έχει αποτέλεσμα και στη μείωση των κρουσμάτων.
Άλλωστε και δεδομένου ότι γενικό lockdown δεν πρόκειται να ξαναυπάρξει – όπως τουλάχιστον λένε κυβέρνηση και επιστήμονες – η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων φαίνεται πως είναι τα μοναδικά «όπλα» που διαθέτουν οι  υγειονομικές αρχές για να κρατήσουν υπό έλεγχο την επιδημία.
Σε κάθε περίπτωση και ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες ημέρες, δεν αποκλείεται να ληφθούν και νέα περιοριστικά μέτρα – π.χ. απαγόρευση beach bar – ή να επεκταθούν ήδη υπάρχοντα μέτρα, όπως π.χ. η υποχρεωτική χρήση μάσκας στις εκκλησίες.
Είναι χαρακτηριστικό πως κυβέρνηση και ειδικοί επιστήμονες θεωρούν πως το επόμενο μεγάλο crast test για την επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα θα είναι ο Δεκαπενταύγουστος.

Κικίλιας (υπ.Υγείας): Φοράμε μάσκες και σε εξωτερικούς χώρους όταν δεν μπορούμε να τηρούμε αποστάσεις

Την χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους όταν δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης προκρίνει ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας.
«Φοράμε τις μάσκες μας, πλένουμε τα χέρια μας και κρατάμε τις αποστάσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους» είπε ο κ.Κικίλιας προσερχόμενος στη Βουλή όπου συζητείται το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας.
«Όταν σε εξωτερικούς χώρους δεν μπορούμε να κρατήσουμε τις αποστάσεις, φοράμε και εκεί μάσκες
Δεν καταλαβαίνω, χρειάζεται ειδική διάταξη, νόμοι, πρόστιμα και ποινές για να κάνουμε το προφανές και να σώσουμε ανθρώπινες ζωές;
Είναι θέμα φιλότιμου και ατομικής προσπάθειας, έτσι ώστε να τα καταφέρουμε τόσο καλά όπως τα έχουμε καταφέρει μέχρι χθες» είπε ο κ.Κικίλιας.

Λαζανάς (λοιμωξιολόγος): Εάν συνεχίσουμε έτσι, μπορεί να γίνουμε Ιταλία – Να σοβαρευτούμε όλοι

Σαφή προειδοποίηση ότι εάν συνεχίσουμε με το ρυθμό κρουσμάτων που καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες, μπορεί η Ελλάδα να βιώσει συνθήκες Ιταλίας απηύθυνε ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς.
«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις επιδημίες.
Επιδημίες υπήρχαν πάντοτε.
Μας πιάνει πανικός, παίρνουμε κάποια μέτρα, φτιάχνουμε μονάδες στα νοσοκομεία και μετά τα ξεχνάμε.
Έπρεπε να φτάσουμε στον κορωνοϊό για να μάθουμε ότι πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας;
Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει ατομική ευθύνη, δηλαδή πρέπει αυτά τα μέτρα από μόνοι μας να τα εφαρμόζουμε.
Πρέπει να υπάρχει πάντοτε πίσω μας ένας αστυφύλακας, να υπάρχει πολιτική προστασία, η οποία να κόβει πρόστιμα;» διερωτήθηκε μιλώντας στο Παραπολιτικά Fm ο κ.Λαζανάς, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να πιστεύουμε σε αυτά τα οποία ανακοινώνονται, να πιστεύουμε στα μέτρα, να πιστεύουμε στο κράτος, να πιστεύουμε στις οδηγίες, δηλαδή αυτό το να αμφισβητούμε πάντοτε όλα πρέπει κάποτε να σταματήσει στην Ελλάδα».
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα υπάρξει έξαρση του κορωνοϊού το φθινόπωρο, ο κ.Λαζανάς υποστήριξε ότι «αυτή τη στιγμή έχει αρχίσει να εμφανίζεται η κόκκινη γραμμή και πρέπει όλοι συνειδητά, από την πολιτεία, από τους πολίτες, τις τηλεοράσεις, τις εφημερίδες να δοθεί το μήνυμα ότι πρέπει να προσέχουμε για να μην φτάσουμε σε εικόνες και φαινόμενα τα οποία είδαμε στο τέλος του περασμένου χειμώνα».
«Εάν συνεχίσουμε έτσι θα υπάρξει πολύ σοβαρό πρόβλημα» είπε ο κ.Λαζανάς, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν μπορεί η χώρα μας να φτάσει σε συνθήκες Ιταλίας και βαλκανικών χωρών από το φθινόπωρο, άφησε υπόνοιες μην τυχόν έρθει και νωρίτερα.
«Μήπως έρθει και νωρίτερα από το φθινόπωρο αν δεν σοβαρευτούμε και αν δεν πάρουμε τα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουμε.
Και κυρίως αυτός ο συνωστισμός, οι παρέες, τα πάρτι, στις παραλίες οι εκδηλώσεις, με αυτά θα υπάρξει διασπορά.
Πρέπει από μόνοι μας να καταλάβουμε ότι πρέπει να σταματήσουμε.
Δεν πρέπει να υπάρχει από πίσω ένα αστυνομικό κράτος τα οποία να τα απαγορεύει με ποινές» υποστήριξε ο κ.Λαζανάς

Δημόπουλος (πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών): Ο ιός ήταν και παραμένει εδώ – Είμαστε ακόμα σε πολύ καλή κατάσταση

Στα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα που καταγράφονται σχεδόν καθημερινά στα μεγάλα αστικά κέντρα αναφέρθηκε ο καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Δημόπουλος, ο οποίος εκτίμησε ότι η αυστηρή τήρηση των μέτρων θα μπορέσει να περιορίσει την εξάπλωση του ιού.
«Γνωρίζουμε ότι ο ιός ήταν και παραμένει εδώ και με την αυξημένη κίνηση και τον συγχρωτισμό είναι επόμενο ότι θα έχουμε έναν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων.
Επίσης κάποιος ασυμπτωματικός μπορεί να περάσει από τη πόλη να μείνει λίγες ώρες, να φύγει και να αφήσει πίσω του ενδεχομένως κάποιες επαφές που θα εκδηλώσουν με λίγα ή με περισσότερα συμπτώματα τον ιό αυτό.
Είναι μια δύσκολη κατάσταση δεδομένου ότι ο ιός αυτός έχει μεγάλο χρόνο επώασης που εμποδίζει τον έγκαιρό εντοπισμό των κρουσμάτων και το άλλο το σημαντικό είναι ότι ευτυχώς σε σημαντικό βαθμό δεν δημιουργεί συχνά συμπτώματα ή έχει πολύ λίγα συμπτώματα.
Αυτά όμως εμποδίζουν το σβήσιμο μια επιδημίας» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Δημόπουλος.
Ερωτηθείς για τα πάρτι και το συνωστισμό σε αυτά ο κ.Δημόπουλος υποστήριξε ότι «είναι σαφές ότι τέτοιες δράσεις είναι οι πιο επικίνδυνες διότι συγκεντρώνονται πολλά νεαρά άτομα τα οποία γνωρίζουμε ότι όταν έχουν μολυνθεί από τον SARS COV2 είναι κατεξοχήν ασυμπτωματικά επομένως μπορεί κάποιος να είναι ασυμπτωματικός και να μεταδίδει».
«Το δεύτερο που γνωρίζουμε είναι ότι οι συνθήκες μετάδοσης με τόσο μεγάλο συνωστισμό αλλά και τραγούδι, φωνές, γέλια, είναι ακόμα μεγαλύτερες διότι η εκπομπή των μικρών και μεγάλων σταγονιδίων με τα οποία μεταδίδεται ο νέος κορωνοϊος  είναι ακόμα πιο έντονη.
Έχουν καταγραφεί στην διεθνή βιβλιογραφία περιπτώσεις υπερμετάδοσης στο εξωτερικό από τέτοιες εκδηλώσεις» είπε ο κ.Δημόπουλος, αναφέροντας ότι για αυτά τα άτομα μετά δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών τους.
«Θα μετακινηθούν σε όλο το νησί ή το μέρος κα μετά πολύ πιθανό να πάνε και στο σπίτι τους και ξέρουμε ότι ο ιός αυτός έχει μια «μεγάλη λανθάνουσα περίοδο» δηλαδή από την στιγμή που θα εκτεθεί κάποιος στον ιό έως ότου εκδηλώσει τα συμπτώματα συνήθως είναι 5-7 μέρες αλλά μπορεί να είναι μέχρι και 2 εβδομάδες» υποστήριξε ο κ.Δημόπουλος.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών ανέφερε πως η αυστηρότερη τήρηση των μέτρων που ισχύει είναι αυτή που θα μπορέσει να περιορίσει την εξάπλωση του ίου και την μόλυνση μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων και από εκεί και πέρα θα δει κανείς την εξέλιξη των πραγμάτων.
«Σε σχέση με άλλα κράτη είμαστε ακόμα σε πολύ καλή κατάσταση και με την εντατικοποίηση των μέτρων και την καμπάνια ενημέρωσης θα ενταθεί η ευαισθητοποίηση του κόσμου» είπε ο κ.Δημόπουλος, τονίζοντας πως «τα καλά αποτελέσματα που είχαμε μέχρι τώρα οφείλονται όχι μόνο στις οδηγίες αλλά και στην εθελοντική συμμόρφωση όλων μας στα μέτρα αυτά».

Που είναι υποχρεωτική η μάσκα – Τι αναφέρει η απόφαση

Δημοσιεύθηκε (ΦΕΚ Β' 3131/28-07-2020) η απόφαση για την «Εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μη ιατρικής μάσκας σε εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώρους γραφείων και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς της COVID-19».
Επιβάλλεται η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς της COVID-19, στις παρακάτω επιχειρήσεις για το προσωπικό και το κοινό/πελάτες, σύμφωνα με τον κατωτέρω πίνακα:
- Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα.
- Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα.
- Λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα.
- Λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα.
- Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα.
- Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε εξειδικευμένα καταστήματα.
- Λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα.
- Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα.
- Λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα.
- Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα.
- Λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης σε εξειδικευμένα καταστήματα.
- Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα.
- Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα
- Λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα
- Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα
- Στις δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής εξαιρείται η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τον πελάτη, όταν πραγματοποιείται τοπική περιποίηση στο πρόσωπο.
- Λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα.
- Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα.
- Λιανικό εμπόριο λουλουδιών, φυτών, σπόρων, λιπασμάτων, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών σε εξειδικευμένα καταστήματα.
- Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα
- Άλλο λιανικό εμπόριο καινούριων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα
- Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα.
- Υπηρεσίες προβολής κινηματογραφικών ταινιών των κινηματογράφων δωδεκάμηνης λειτουργίας (κλειστού τύπου).
- Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων.
- Ενοικίαση και εκμίσθωση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών
- Ενοικίαση βιντεοκασετών και δίσκων.
- Ενοικίαση και εκμίσθωση άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης.
- Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής.
- Υπηρεσίες διαιτολογίας.
- Υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων.
- Υπηρεσίες μασάζ.
- Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες.
- Υπηρεσίες γραφείων γνωριμίας ή συνοικεσίων.
- Υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ).
- Υπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing)
- Καταστήματα οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας
- Καταστήματα λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops in a shop).
- Καταστήματα λιανικού και χονδρικού εμπορίου τύπου (do it yourself and home improvement) που πωλούν βιομηχανικά είδη (χρώματα, σιδερικά, ξυλουργικά, ηλεκτρολογικά, έπιπλα, υγιεινής, κήπου, εργαλείων, διακόσμησης κ.λπ.)
- Μεμονωμένες επιχειρήσεις/καταστήματα με οριοθετημένο ή μη οριοθετημένο χώρο έκθεσης, εντός εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets).
- Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.
- Επιχειρήσεις τροφίμων όπως υπεραγορές (σούπερ μάρκετ), παντοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία κλπ
- Φαρμακεία.
- Χώροι γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών και ιδιωτικών επιχειρήσεων) όταν υπάρχει επαφή με το κοινό.
- Ανελκυστήρες.
Στην περίπτωση εργαζομένων που δεν τηρούν τους κανόνες, επιβάλλεται στην επιχείρηση για κάθε παράβαση, διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.
Το ίδιο ισχύει και για τα φυσικά πρόσωπα (καταναλωτές, κοινό/πελάτες) που δεν τηρούν τους κανόνες.
Η απόφαση ισχύει από την 29η Ιουλίου 2020 έως και την 31η Αυγούστου 2020.
 Χαρδαλιάς
Σημειώνεται ότι η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική εξίσου στις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα ταξί και στα επαγγελματικής χρήσης οχήματα για τους επιβάτες και τον οδηγό, στα σούπερ μάρκετ για εργαζόμενους και καταναλωτές.
Η μάσκα παραμένει υποχρεωτική για τους εργαζομένους στα καταστήματα εστίασης ενώ παραμένει ισχυρή η σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους άλλους κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός και δεν μπορεί να κρατηθούν αποστάσεις.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τους δημοσίους υπαλλήλους που έρχονται σε επαφή με κοινό

Την υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους τους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα που έρχονται σε επαφή με το κοινό προβλέπει εγκύκλιος του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, σε εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του Covid-19 και στο πλαίσιο λήψης μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας αφορά χώρους γραφείων δημοσίων υπηρεσιών όταν υπάρχει επαφή με το κοινό και αφορά τόσο το προσωπικό όσο και το κοινό που προσέρχεται για εξυπηρέτηση.
Συνιστάται, πάντως, στους υπαλλήλους να κάνουν προαιρετικά χρήση μη ιατρικής μάσκας, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου αυτή δεν προβλέπεται ως υποχρεωτική, για παράδειγμα σε περιπτώσεις όπου στο χώρο εργασίας παρατηρείται συγχρωτισμός και συνωστισμός ή δεν τηρείται η προβλεπόμενη ελάχιστη απόσταση του ενάμιση μέτρου μεταξύ των υπαλλήλων και μεταξύ των υπαλλήλων και των πολιτών.
Σημειώνεται, ακόμη, «ότι ειδικά για τους υπαλλήλους που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και έχουν ως αντικείμενο την εξυπηρέτηση κοινού, θα πρέπει να εξασφαλιστεί σε κάθε περίπτωση η απασχόλησή τους σε θέσεις εργασίας back office, ώστε να αποφεύγεται η απευθείας έκθεσή τους σε συναλλαγή με τους πολίτες».
Πάντως, ο κ. Θεοδωρικάκος, και η γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του ΥΠΕΣ, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, απέστειλαν ερώτηση στην Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και αναμένουν απάντηση, αναφορικά με το εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα για την εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα επιβάλλουν να παραμείνουν στο σπίτι τους οι υπάλληλοι του Δημοσίου Τομέα που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Επίβεβαιώθηκαν 65 νέα κρούσματα, 4.401 το σύνολο, ένας νέος θάνατος - Στους 204 οι νεκροί
 
Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ άθροισε 65 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοΐού στην Ελλάδα χθες Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020 εκ των οποίων τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, «εισαγόμενα», και τα 18 στην Αττική.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.401, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.
Τα 1.520 (28,4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.192 (49,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα είναι υπό διερεύνηση.
Στους 7 ανέρχονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 52 ετών.
1 (14,3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 71,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Ένας νέος θάνατος κατεγράφει αργά χθες Πέμπτη 30 Ιουλίου ανεβάζοντας τον αριθμό των θανόντων στους 204 συνολικά στη χώρα.
Πρόκεται για έναν 59χρονο που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.
Ο 59χρονος άνδρας ήταν διασωληνωμένος από τις 4 Ιουλίου και είχε μόλις χθες αποσωληνωθεί.
66 (32.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.Από την αρχή της πανδημίας μέχρι και χθες έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα μας 203 συμπολίτες μας.

Τα 65 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές

-  δεκαεπτά (17) κρούσματα  κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
-  δεκαεπτά (17) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως, εκ των οποίων τα δεκαέξι (16) εντοπίστηκαν σε εργαζόμενους σε δεξαμενόπλοιο   που παραμένει αγκυροβολημένο έξω από Πειραιά,
-  έντεκα (11) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
-  επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
-  τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
-  τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας,
-  δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας,
-  δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
-  ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας,
-  ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,  
-  ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας.

Σημαία Μάλτας φέρνει το δεξαμενόπλοιο με τα 16 «εισαγόμενα» κρούσματα, παραμένει αγκυροβολημένο στον Πειραιά

Μέλη του δεξαμενόπλοιου «Μερμαμπού» είναι οι 16 ναυτικοί που εντοπίστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.
Το πλοίο έχει 25 άτομα πλήρωμα και θετικοί στον ιό βρέθηκαν 8 Ινδοί και 8 Φιλιππινεζοι.
Το πλοίο είναι ελληνικών συμφερόντων, αλλά φέρει σημαία Mάλτας.


Image
Image

Ποιες επιχειρήσεις δεν λειτουργούν

Παρατείνεται η ισχύς της κοινής απόφασης των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Εσωτερικών για την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας επιμέρους ιδιωτικών επιχειρήσεων και άλλων χώρων συνάθροισης κοινού, στο σύνολο της χώρας.
Σύμφωνα με την απόφαση, όσες επιχειρήσεις δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν μέχρι και τις 26 Ιουλίου 2020, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού Covid -19 δεν θα λειτουργήσουν έως και την 31η Αυγούστου 2020.
 
Πρόκειται για τις ακόλουθες δραστηριότητες:

1. Υπηρεσίες που παρέχονται από Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), με εξαίρεση:
α) τις υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία (ΚΑΔ 88.10.10) και
β) τις υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης σε ηλικιωμένους (ΚΑΔ 88.10.11),
γ) τις υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης για άτομα με αναπηρίες (ΚΑΔ 88.10.13),
δ) τις υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης για άτομα με αναπηρίες (ΚΑΔ 88.10.14) και
ε) τις υπηρεσίες που παρέχονται σε εγκαταστάσεις ορφανοτροφείων [ΚΑΔ 8810].
2. Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών τραπεζιού (ΚΑΔ 92.00.11.00).
3. Υπηρεσίες χαρτοπαικτικής λέσχης (ΚΑΔ 92.00.11.02).
4. Υπηρεσίες ντισκοτέκ (χωρίς προσφορά ποτού η φαγητού) (ΚΑΔ 93.29.19.04).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης