Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Καίριο πλήγμα στις ευρωπαϊκές τράπεζες με δάνεια σε επιχειρήσεις, λόγω κορωνοϊού

Fitch: Καίριο πλήγμα στις ευρωπαϊκές τράπεζες με δάνεια σε επιχειρήσεις, λόγω κορωνοϊού
Έκθεση της Fitch για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων σε ευρωπαϊκές τράπεζες με σημαντική έκθεση σε επιχειρηματικά δάνεια και ιδιαίτερα σε κλάδους που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού, θα υποστεί σοβαρό πλήγμα, εκτιμά σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
«Ο δανεισμός των ΜμΕ είναι σημαντικός για τις τράπεζες στη Νότια Ευρώπη.
Το ποσοστό καταναλωτικού δανεισμού είναι ιδιαίτερα υψηλό για τις τράπεζες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Ωστόσο, το ΑΕΠ μειώνεται στις οικονομίες της Ευρωζώνης και η ανεργία θα αυξηθεί με διαφορετικά ποσοστά.
Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι η επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων να είναι μεγαλύτερη στις τράπεζες σε οικονομικά ασθενέστερες χώρες με χαμηλότερα επίπεδα κυβερνητικής στήριξης στους τομείς των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. (…)
Η Fitch προβλέπει μικρότερη μείωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 8% το 2020 στη βασική της υπόθεση και βραδύτερη ανάκαμψη του ΑΕΠ το 2021 και το 2022 σε σύγκριση με το κεντρικό σενάριο της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με το αρνητικό σενάριό μας, το οποίο βασίζεται σε μια μεγάλη αναζωπύρωση στην παγκόσμια κρίση υγείας, το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά περίπου 12% στην Ευρώπη το 2020.
Η Fitch έχει προχωρήσει πάνω από 100 ενέργειες αξιολόγησης που σχετίζονται με τον ιό σε τράπεζες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων 14 υποβαθμίσεων, 35 RWN και 51 αρνητικών outlook. (…)
Η ανάλυση ευπάθειας COVID-19 της ΕΚΤ υπογραμμίζει τη σημασία της δημιουργίας κερδών τραπεζών στο τρέχον περιβάλλον.
Η οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία θα επηρεάσει δυσανάλογα την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Eυρωζώνης με αδύναμη παραγωγή κερδών, καθώς το κεφάλαιό τους εκτίθεται περισσότερο σε πιστωτικές απώλειες.
Οι μικροί εγχώριοι και λιανικοί δανειστές έχουν ασθενέστερα έσοδα από ορισμένες από τις μεγαλύτερες καθολικές τράπεζες και επομένως δεν είναι σε θέση να αντισταθμίσουν τις πιστωτικές απώλειες», σχολιάζει ο οίκος αξιολόγησης.
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης