Τελευταία Νέα
Διεθνή

SZ: Νίκη για τον Erdogan - Η Αθήνα πρέπει να απομακρυνθεί από τις σκληρές θέσεις της

SZ: Νίκη για τον Erdogan - Η Αθήνα πρέπει να απομακρυνθεί από τις σκληρές θέσεις της
Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σκιαγράφησε το πλαίσιο και το αντικείμενο διαλόγου της Ελλάδας με την Τουρκία
Για «νίκη του Erdogan» κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αναφερόμενο στην ελληνοτουρκική κρίση που αναζωπυρώθηκε με την εμφάνιση του Oruc Reis στην Αττάλεια.
Ειδικότερα, ο αρθρογράφος της εφημερίδας κάνει λόγο για «σκληρές θέσεις της Αθήνας» σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα επί των ελληνικών νησιών και χαρακτηρίζει νικητή τον Erdogan, αποδίδοντάς του το χαρακτηρισμό «ξιφομάχος».
«Επειδή ο πρόεδρος Tayyip Erdogan δεν φοβάται τους στρατιωτικούς κινδύνους, οι φρεγάτες των Τούρκων και των Ελλήνων ήρθαν επικίνδυνα κοντά.
Η Καγκελάριος κατάφερε να διαμεσολαβήσει μεταξύ των δυο εταίρων του ΝΑΤΟ αλλά προφανώς την τελευταία στιγμή.
Η Άγκυρα ανέβαλε προς το παρόν τις προκλητικές γεωτρήσεις της.
Τώρα θα πρέπει να μιλήσουν.
Αυτό όμως σημαίνει πως η Αθήνα θα πρέπει να απομακρυνθεί από τις σκληρές θέσεις της για τα κυριαρχικά δικαιώματα των 3.000 νησιών και νησίδων της.
Κάτι που για τον ξιφομάχο Erdogan, ο οποίος προσβλέπει στο διαμοιρασμό των πρώτων υλών, είναι μια αναμφισβήτητη νίκη», γράφει το σχόλιο της SZ.
Image
Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σκιαγράφησε το πλαίσιο και το αντικείμενο διαλόγου της Ελλάδας με την Τουρκία, καθιστώντας σαφές πως η διαφορά μας με τη γείτονα είναι η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και οι υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή η ΑΟΖ.
Στη συνέντευξή του, ο κ. Δένδιας διεμήνυσε ότι η ελληνική πλευρά έχει διακηρύξει πως είναι πάντα ανοικτή σε αυτόν τον διάλογο, αλλά όχι επί παντός επιστητού και εφόσον τηρείται η αυτονόητη προϋπόθεση της μη παραβατικότητας και των μη προκλήσεων, και επανέλαβε πως αν δεν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μία λύση αμοιβαία αποδεκτή, η Ελλάδα θα δεχόταν να πάει στο Δικαστήριο της Χάγης και να επιλυθεί εκεί η διαφορά.
«Εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε να έχουμε άλλες διαφορές με την Τουρκία.
Αυτό είναι το πλαίσιο και το αντικείμενο διαλόγου» ξεκαθάρισε και προσδιόρισε με σαφήνεια ότι η Ελλάδα αυτό που επιδιώκει στην περιοχή είναι η επικράτηση ενός τρόπου συμπεριφοράς, τον οποίο επιτάσσει το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
«Εμείς λειτουργούμε πάντα σε ένα πλαίσιο σκέψης: Η ΕΕ, το διεθνές δίκαιο, ο 21ος αιώνας.
Δεν είμαστε μία χώρα που επιδιώκει συγκρούσεις και εντάσεις» κατέδειξε και επισήμανε ότι προφανώς η Τουρκία αντιλαμβάνεται ακόμα τον εαυτό της σε μία προηγούμενη εποχή, άρα ασκεί πολλές φορές πολιτική εντάσεων.
«Εμείς δεν την ακολουθούμε σε αυτό», υπογράμμισε και διεμήνυσε πως η επικοινωνία με όρους διεθνούς δικαίου είναι ο τρόπος επίλυσης των διαφορών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης