Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Dohmen Capital Research: Οι άπειροι επενδυτές αγοράζουν μανιωδώς μετοχές – Έρχεται χρηματιστηριακή καταστροφή

Dohmen Capital Research: Οι άπειροι επενδυτές αγοράζουν μανιωδώς μετοχές – Έρχεται χρηματιστηριακή καταστροφή
Τι γίνεται όμως αν η κορυφή στο ράλι της αγοράς αρκούδων – bear market rally - μπορεί να έχει ήδη καταγραφεί, περίπου επτά εβδομάδες νωρίτερα;
Σε μια άκρως απαισιόδοξη προσέγγιση για τις αγορές ο Bert Dohmen, ιδρυτής της Dohmen Capital Research προειδοποιεί ότι προσεχώς θα έρθει βίαιη διόρθωση, στα όρια της καταστροφής στην Wall Street και στις αγορές διεθνώς.
Οι περισσότεροι αναλυτές λένε ότι οι αγορές συνέχισαν να αυξάνονται καταγράφοντας νέα υψηλά τους τελευταίους 4 μήνες.
Τι γίνεται όμως αν η κορυφή στο ράλι της αγοράς αρκούδων – bear market rally - μπορεί να έχει ήδη καταγραφεί, περίπου επτά εβδομάδες νωρίτερα;
Βλέπετε, οι περισσότεροι άπειροι επενδυτές επικεντρώνονται στο πιο κερδοσκοπικό τμήμα της αγοράς - συγκεκριμένα, σε τεχνολογικές μετοχές του δείκτη NASDAQ.
Αυτοί οι άπειροι επενδυτές αγοράζουν σαν τρελοί για να μπουν σε αυτό που πιστεύουν ότι είναι η επόμενη μεγάλη ανοδική κούρσα.
Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί υπάρχουν πολλά προειδοποιητικά σήματα που βλέπουμε εσχάτως στον NASDAQ.
Ενώ ο δείκτης NASDAQ συνέχισε να αυξάνεται, η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών του δείκτη έχει μειωθεί, δηλαδή ο δείκτης καταγράφει ιστορικά ρεκόρ ενώ οι περισσότερες μετοχές του δείκτη υποχωρούν. 
Αυτό είναι τρομερά παρόμοιο με αυτό που συνέβη τον Ιανουάριο του 2020 πριν από τη συντριβή της αγοράς μετά τον Φεβρουάριο και ειδικά τον Μάρτιο του 2020.
Εκείνη την περίοδο, προειδοποιήσαμε σωστά, αποσύροντας τους επενδυτές, ενώ συνολικά από την αγορά χάθηκαν 6 τρισεκ. δολάρια μέσα σε 4 εβδομάδες.
Μετά τις 23 Μαρτίου, ο δείκτης NASDAQ έχει αναρριχηθεί σε νέα επίπεδα ρεκόρ ειδικά το τελευταίο διάστημα. 
Οι πέντε περίπου μεγάλες δημοφιλείς μετοχές που συζητούνται καθημερινά στην Wall και στις χρηματιστηριακές.... διαπραγματεύονται επίσης σε επίπεδα ρεκόρ.
Ωστόσο, η πλειονότητα των μετοχών του NASDAQ έχει πράγματι μειωθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, όπως φαίνεται στο διάγραμμα.
Αυτό συνέβη και στα μέσα Ιανουαρίου 2020, μόλις ένα μήνα πριν από την ιστορική συντριβή της αγοράς:
Δείτε το ποσοστό των μετοχών NASDAQ πάνω από τον κινούμενο μέσο όρο των 50 ημερών που αρχικά κορυφώθηκε στις 15 Ιανουαρίου, περίπου ένα μήνα μπροστά από την κορυφή του NASDAQ.
Πιο πρόσφατα, το ποσοστό των μετοχών του δείκτη NASDAQ κινείται πάνω από τον κινούμενο μέσο όρο των 50 ημερών στις 8 Ιουνίου, την ίδια μέρα που ο NASDAQ Composite σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών.
Και στις δύο περιόδους, οι μετοχές του NASDAQ άρχισαν να μειώνονται (κόκκινα βέλη), ενώ η πραγματική τιμή του NASDAQ Composite συνέχισε να αυξάνεται (πράσινα βέλη).
Κοιτάζοντας το γράφημα και διαβάζοντας αυτό που δείχνει η ανάλυσή μας, νομίζετε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να αγοράσετε (ή να κρατήσετε) τις μεγάλες τεχνολογικές μετοχές ... ή να πουλήσετε;
Τον Μάιο του 2020, αναφέραμε ότι η βίαιη διόρθωση του Μαρτίου 2020 ήταν μια ιστορική παγίδα για την bull Market.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/NASDAQ%20vs%20pc%20of%20NASDAQ%20stocks%20abv%2050dma%20-%207-21-2020_0.png?itok=-0ho4TRo
Οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες, είχαν δημιουργήσει μια τέλεια καταιγίδα, οδηγώντας πολλούς αλαζόνες επενδυτές σε οικονομική καταστροφή στη μεγαλύτερη κατασκευασμένη συντριβή της αγοράς που έχουμε δει ποτέ, τον Μάρτιο του 2020.
Ωστόσο, παρά το μεγάλο «ράλι ανάκαμψης» από τα χαμηλά του Μαρτίου, οι αγορές φαίνονται πάλι έτοιμες για μια δεύτερη καταστροφή.
Ένα βασικό στοιχείο της ανάλυσής μας είναι η ευρεία γκάμα τεχνικών δεικτών.
Χρησιμοποιούμε επίσης δείκτες συναισθημάτων, τους οποίους είναι χρήσιμοι για τον εντοπισμό τάσεων στην ανθρώπινη συμπεριφορά και στα ανθρώπινα συναισθήματα.
Αυτοί είναι πιθανώς οι πιο σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις τάσεις της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής αγοράς, τουλάχιστον σύμφωνα με τη θεωρία του Elliott Wave.
Σε αντίθεση με την αποδεκτή σκέψη, τα βασικά είναι το «αποτέλεσμα», ενώ τα ανθρώπινα συναισθήματα είναι η «αιτία».
Δεν τα διαβάζετε αυτά στα χρηματοοικονομικά μέσα ενημέρωσης.
 Αλλά εξηγεί πώς μπορούμε να έχουμε ρεκόρ κερδοσκοπικών κινήσεων στις αγορές τους τελευταίους μήνες, με αποτιμήσεις ακραίες που δεν έχουν νόημα, ενώ ορισμένοι δείκτες συνεχίζουν να ανεβαίνουν.
Τα συναισθήματα είναι η κινητήρια δύναμη, όχι τα κέρδη, τα μερίσματα ή άλλα θεμελιώδη μέσα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τέτοιες περίοδοι επαναλαμβάνονται κοντά στις σημαντικές κορυφές της αγοράς, αν και τα ονόματα των μετοχών αλλάζουν.
Η σταθερά είναι τα «ανθρώπινα συναισθήματα».
Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός εντυπωσιακών παραλληλισμών μεταξύ του τρέχοντος περιβάλλοντος της αγοράς και του περιβάλλοντος που βρισκόμασταν πριν από πέντε μήνες.
Τον Φεβρουάριο, ένα από τα ενδεικτικά σημάδια ότι οι αγορές ήταν έτοιμες για διόρθωση ήταν η διεύρυνση της απόκλισης μεταξύ των ευρέως επενδύσιμων μεγάλων δεικτών, όπως Dow Jones και S&P 500.
Συγκεκριμένα, παρατηρήσαμε αποκλίνουσα συμπεριφορά μεταξύ του S&P 500 και του δείκτη VALUG, το αγαπημένο μας μέτρο για το τι κάνουν στην πραγματικότητα η πλειονότητα των μετοχών.
Ο δείκτης VALUG όχι μόνο ενσωματώνει πάνω από 3 φορές περισσότερες μετοχές από το S&P 500, αλλά είναι επίσης σταθμισμένος ως προς τις τιμές (όχι σταθμισμένο όπως ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P).
Σήμερα η απόκλιση μεταξύ του δείκτη VALUG (κεριά στο γράφημα) και του S&P 500 (μπλε γραμμή) είναι τώρα πολύ μεγαλύτερη από ότι ήταν στην κορυφή του Φεβρουαρίου.
Αυτό υποδηλώνει ότι η επερχόμενη πτώση μπορεί, στην πραγματικότητα, να είναι ακόμη πιο σοβαρή από την πτώση που είδαμε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020.
Είναι ζωτικής σημασίας για κάθε επενδυτή να κατανοήσει τους σημαντικούς παράγοντες που οδήγησαν στην πτώση της αγοράς που είδαμε νωρίτερα το 2020.
Τα ίδια προειδοποιητικά σήματα που είδαμε στα μέσα έως τα τέλη Ιανουαρίου είναι παρόμοια με αυτά που βλέπουμε αυτήν τη στιγμή στις αγορές.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/VALUG%20vs%20SPX%20-%207-24-2020.png?itok=Q3xCUPV0

Bert Dohmen, Ιδρυτής
Dohmen Capital Research
Dohmen Strategies, LLC

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης