Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στουρνάρας: Προς θετική αναθεώρηση των προβλέψεων για το ΑΕΠ - Μεγάλη ώθηση λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης, στο +2% το όφελος το 2021 - 2026

Στουρνάρας: Προς θετική αναθεώρηση των προβλέψεων για το ΑΕΠ - Μεγάλη ώθηση λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης, στο +2% το όφελος το 2021 - 2026
Οι αρχικές εκτιμήσεις της ΤτΕ κάνουν λόγο για μέση ενίσχυση του ΑΕΠ με ρυθμό +2% το 2021 - 2026, λόγω των 32 δισ. ευρώ από το Next Generation (17% του ΑΕΠ).
(upd) Στην αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια θα προχωρήσει η Τράπεζα της Ελλάδας, σύμφωνα με τον διοικητή Γιάννη Στουρνάρα, λόγω της μεγάλη ώθησης από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Όπως δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ στο Bloomberg, οι αρχικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μέση ενίσχυση του ΑΕΠ με ρυθμό +2% το 2021 - 2026, λόγω των 32 δισ. ευρώ από το Next Generation (17% του ΑΕΠ).
O Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε τη σημασία των δομικών μεταρρυθμίσεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
«Ήταν κάτι αναπάντεχο και θα έχει πολύ σημαντική επίδραση στην ελληνική οικονομία», τόνισε ο Γ. Στουρνάρας.
«Η πρόκληση αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ώστε η Ελλάδα να απορροφήσει τα κεφάλαια με τον σωστό τρόπο, ώστε να επιδράσουν όσο το δυνατόν περισσότερο στην ανάπτυξη.
Δεν αρκεί να ξοδέψουμε τα χρήματα, πρέπει να συνοδεύσουμε τις επενδύσεις με δομικές μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ.
Σημειώνεται ότι τα τρία σενάρια της Τράπεζας της Ελλάδος τοποθετούν την ύφεση από 4,4% έως 9,4% για το 2020.
Η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης κάνει λόγο για ύφεση 8% το 2020.

«Η έξοδος από το PEPP θα εξαρτηθεί από την πορεία του πληθωρισμού»

Η έξοδος από το πρόγραμμα πανδημίας της ΕΚΤ θα εξαρτηθεί από τον πληθωρισμό, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για μεγαλύτερη διάρκεια του έκτακτου προγράμματος, όπως σημειώνει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων. 
«Έχουμε στρατηγική εξόδου, η οποία θα εξαρτηθεί κυρίως από την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας στην τηλεόραση του Bloomberg.
Η σύνδεση της μοίρας του σχεδίου τόνωσης με τις τιμές καταναλωτή σηματοδοτεί πιθανή στήριξη για την επέκταση του προγράμματος μετά τον Ιούνιο του 2021, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να παραμείνει κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για χρόνια.
Ο Φιλανδός κεντρικός τραπεζίτης Olli Rehn, υποστήριξε ακόμη και πρόσφατα ότι η κεντρική τράπεζα αντιμετωπίζει κινδύνους αποπληθωρισμού που προκαλούνται από την πανδημία.
Ο Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα κάνει χρήση του συνόλου του PEPP (ύψους 1,35 τρισ. ευρώ).
Επίσης σημείωσε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, αν και η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε διάφορες περιοχές του πλανήτη προκαλεί ανησυχία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, οι οποίες θα αναθεωρηθούν τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από τον στόχο τουλάχιστον έως το 2022.
Η έρευνα του Bloomberg κάνει λόγο για πληθωρισμό μόλις 0,2% τον Ιούλιο.
Τα σχετικά στοιχεία θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.
Ωστόσο, την ώρα που η ανάκαμψη της οικονομίας βρίσκεται καθοδόν, οι προσπάθειες για επέκταση του PEPP προσκρούουν στις αντιρρήσεις μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, τα οποία ανησυχούν ότι οι αγορές θα παγιδευτούν στην μακροχρόνια στήριξη της κεντρικής τράπεζας, όπως σχολιάζει το Bloomberg.
H πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde έχει εκφράσει την ανησυχία της για τις προοπτικές της ανάκαμψης, με τον Γιάννη Στουρνάρα να τη συμμερίζεται.
Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ και πρόεδρο της Επιτροπής Επιθεώρησης της ΕΚΤ, οι κίνδυνοι για την οικονομία παραμένουν καθοδικοί.
Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο παράτασης της σύστασης από την ΕΚΤ για αναστολή της καταβολής μερισμάτων και το 2021, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι θα εξαρτηθεί από τις προσπάθειες να περιοριστεί η πανδημία.
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης