Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα δύσκολα είναι εμπρός για την κυβέρνηση Μητσοτάκη - Τα επικοινωνιακά show δεν επαρκούν για οικονομία, Τουρκία – Ο χρόνος ανοχής λήγει, μαζί με το «λιβάνισμα»

Τα δύσκολα είναι εμπρός για την κυβέρνηση Μητσοτάκη - Τα επικοινωνιακά show δεν επαρκούν για οικονομία, Τουρκία – Ο χρόνος ανοχής λήγει, μαζί με το «λιβάνισμα»
Οικονομία και Τουρκία, κορωνοιός και Ταμείο Ανάκαμψης αποτελούν – και όχι μόνο – το επικίνδυνο τετράπτυχο που μπορεί να προκαλέσουν μεγάλα πλήγματα στην κοινωνία, την οικονομία και τα εθνικά συμφέροντα
Τα πιο δύσκολα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι εμπρός γιατί οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν μπορεί να επιδεινώσουν δραματικά την κυβερνητική προσπάθεια.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

1)Τέλη Αυγούστου ολοκληρώνονται τα μέτρα που θεσπίστηκαν στο πλαίσιο των αυτόματων σταθεροποιητών δηλαδή παρατάσεις σε ΕΝΦΙΑ και Εφορία.
Οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν φόρους έστω και σε καθεστώς ρυθμίσεων χωρίς όμως πολλές εξ αυτών να έχουν έσοδα για να ανταποκριθούν.
Από Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με κατάρρευση φορολογικών εσόδων και από πρωτοφανή δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
Το βασικό πρόβλημα η κυβέρνηση θα το αντιμετωπίσει το 2021 γιατί οι φορολογικές δηλώσεις του 2021 θα αφορούν την οικονομική χρήση του 2020 όπου η κατάρρευση εσόδων είναι γεγονός.
Και το 2021 τα φορολογικά έσοδα θα είναι μειωμένα και θα καταγραφούν οι λάθος επιλογές του 2020.
Η ύφεση το 2020 θα καταγραφεί στατιστικά, το 2021 θα καταγραφεί ουσιαστικά.

2)Τέλη Αυγούστου 2020 ή μέσα στον Σεπτέμβριο θα έχει αποσαφηνιστεί η στρατηγική της Τουρκίας, τι ζητάει, τι επιδιώκει, τι παραχωρεί.
Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί εάν η Ελλάδα πρέπει να πάει σε διαπραγμάτευση και που είναι οι εθνικές κόκκινες γραμμές.
Σε μια διαπραγμάτευση τέτοιου τύπου η Ελλάδα έχει να χάσει περισσότερα από αυτά που δυνητικά θα κερδίσει.
Διαπραγμάτευση για συνδιαχείριση του Αιγαίου θα αποτελούσε εθνική προδοσία, τίποτε λιγότερο.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να εισέλθει σε μια διαπραγμάτευση με την Τουρκία εάν δεν έχει ξεκάθαρο στόχο.
Π.χ. η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα ήταν ολέθριο εθνικό λάθος γιατί δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η Ελλάδα θα επιτύχει όλες τις επιδιώξεις της.
Η κεντρώα – παρά κεντροδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ θα δοκιμαστεί πολιτικά εάν πάρει εθνικά ρίσκα.
Απέναντι της έχει μια εθνομηδενιστική αριστερά ακατάλληλη, αλλά στην περίπτωση της Τουρκίας θα δοκιμαστεί στην συνείδηση των πολιτών.
Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι συνηθισμένη στις κωλοτούμπες όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, η περίπτωση της απαράδεκτης συμφωνίας των Πρεσπών για το Μακεδονικό μας θυμίζει ότι άλλα πρέσβευε η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση και άλλα ως κυβέρνηση.

3)Η κυβέρνηση θα βρεθεί – πιθανόν – από Οκτώβριο εκ νέου αντιμέτωπη με ένα σοβαρό δεύτερο κύμα κορωνοιού και εκεί θα κριθεί εάν μπορεί να διαχειριστεί την υγειονομική κρίση χωρίς καθολικό lookdown που μόνο καταστροφικές συνέπειες θα έχει για την οικονομία.
Η οικονομία της Ελλάδος παραπαίει, ευθύνη για την κατάρρευση φέρει η σχεδόν ασύδοτη χαλαρή πολιτική των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης.
Ενώ ο στόχος είναι με την οικονομική ασυδοσία και όχι οικονομική χαλάρωση να μετριαστεί η ζημία στην οικονομία αλλά το τελικό αποτέλεσμα της ζημίας θα είναι το ίδιο.
Όταν φορτώνεται την εκτροπή το ελληνικό δημόσιο, είναι βέβαιο ότι θα μετακυληθεί στον φορολογούμενο.

4)Η διαχείριση των τραπεζών επίσης θα είναι ουσιώδης σημασίας για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Οι τράπεζες έχουν σοβαρά προβλήματα ειδικά κεφαλαιακά.
Όσο σκόπιμα αγνοούν αυτό το πρόβλημα κυβέρνηση και τράπεζες, τόσο οι μετοχές και το χρηματιστήριο θα παραμένει καθηλωμένο.

5)Η Ελλάδα και η κυβέρνηση ποντάρουν στο Ταμείο Ανάκαμψης από το οποίο 16,6 δισεκ. θα είναι επιδοτήσεις και 15,4 δισεκ. δάνεια.
H κυβέρνηση μίλησε για 72 δισεκ. με στόχο να κρύψει ότι αυτά που πήρε η Ελλάδα είναι μόλις 16,6 δισεκ. για 3 χρόνια επιδοτήσεις λιγότερα από τα αρχικώς σχεδιαζόμενα δηλαδή 22-23 δισεκ.
Τα κεφάλαια από τον προϋπολογισμό 2021 με 2027 αποτελούν μακροπρόθεσμο στόχο.
Σε ετήσια βάση η Ελλάδα θα λαμβάνει 5,6 δισεκ. επιδοτήσεις περίπου 5,3 δισεκ. δάνεια και 5,5 δισεκ. από τον προϋπολογισμό του 2021 με 2027.
Τα κεφάλαια αυτά φαντάζουν πολλά σε ετήσια βάση αλλά θα αποδειχθούν ελάχιστα εάν η απορροφητικότητα και αποδοτικότητα των κεφαλαίων δεν είναι η αναμενόμενη.
Να σημειωθεί δε… ότι τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα συνοδευτούν από μνημονιακούς όρους, μεταρρυθμίσεις και άλλες απαιτήσεις των ευρωπαίων, όπως δηλώνουν και οι Ολλανδοί.
Το μνημόνιο σημαίνει νέα μορφής λιτότητα, ωστόσο το μνημόνιο είναι απαραίτητο για τις αγορές.
Οι επενδυτές εάν πιστέψουν ότι στην Ελλάδα δόθηκαν χρήματα χωρίς έλεγχο, θα φύγουν τρέχοντας από την χώρα.
Ένα μεταρρυθμιστικό πλαίσιο έχει λογική και μια μνημονιακή προσέγγιση θα αντιμετωπιστεί ευμενώς από τις αγορές.
Απλά η κοινωνία θα φορτωθεί το λάθος της καραντίνας που θα προκαλέσει ύφεση -8% για το 2020.  

Μέχρι τώρα παρατηρείται ένα αδιάφορο επικοινωνιακό λιβάνισμα στην κυβέρνηση της ΝΔ από τα μέσα ενημέρωσης ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαφανισμένος στο σκοτάδι της αδιαφορίας έως απέχθειας από μεγάλο μέρος της κοινωνίας.
Με επικοινωνιακά show δουλειές δεν γίνονται.
Δίνουν χρόνο στην αρχή αλλά στην πορεία απαιτούνται έργα, το λιβάνισμα δεν θα αποδίδει προσεχώς. 
Έχουν παρθεί πολλές πρωτοβουλίες αλλά ακόμη η οικονομία είναι στο μείον.
Είναι πιθανό να χρειαστούν 2 ή 3 χρόνια ώστε η Ελλάδα να ξαναφθάσει στα επίπεδα του 2019.
Δηλαδή στις εκλογές του 2023 η Ελλάδα θα επιτύχει τις επιδόσεις του 2019.
Ως προς την Τουρκία η διαφορά μεταξύ συμφωνίας και προδοσίας είναι οριακή.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να προβεί σε καμία παραχώρηση ή δε συνδιαχείριση είναι μάλλον εθνική ουτοπία.
Γιατί να θέλει η Ελλάδα να βάλει την Τουρκία στην συνδιαχείριση του Αιγαίου;
Η παραχώρηση οποιαδήποτε εθνικού κεκτημένου θα είναι ντροπή για την ιστορία της Ελλάδος.
Τα ζητήματα που θα ανακύψουν εμπρός θα είναι πολλά, σύνθετα και έως επικίνδυνα στην διαχείριση τους.
Οικονομία και Τουρκία, κορωνοιός και Ταμείο Ανάκαμψης αποτελούν – και όχι μόνο – το επικίνδυνο τετράπτυχο που μπορεί να προκαλέσουν μεγάλα πλήγματα στην κοινωνία, την οικονομία και τα εθνικά συμφέροντα.
Ο χρόνος ανοχής στην κυβέρνηση ΝΔ έχει λήξει.
Ήρθε η ώρα για σοβαρή αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου από εδώ και πέρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης