Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γρίφος οι φορολογικές ελαφρύνσεις για την κυβέρνηση - Ορατός ο κίνδυνος λήψης έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων

Γρίφος οι φορολογικές ελαφρύνσεις για την κυβέρνηση - Ορατός ο κίνδυνος λήψης έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων
Η κυβέρνηση ψάχνει να βρει χρήματα για να προχωρήσει τις φοροελαφρύνσεις, την ώρα που ο προϋπολογισμός βαδίζει πάνω σε κινούμενη άμμο εγείροντας τον κίνδυνο λήψης έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων για την αντιστροφή του εκτροχιασμού
Τον δύσκολο γρίφο των φοροελαφρύνσεων καλείται να επιλύσει η κυβέρνηση, η οποία ψάχνει να βρει χρήματα για να τις προχωρήσει, την ώρα που ο προϋπολογισμός βαδίζει πάνω σε κινούμενη άμμο εγείροντας τον κίνδυνο λήψης έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων για την αντιστροφή του εκτροχιασμού.
Το νέο εκρηκτικό μείγμα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στην οικονομία συνεπικουρούμενο από τις χρονοβόρες διαδικασίες εκταμίευσης των πόρων από τα ευρωπαϊκά πακέτα (SURE, Ταμείο Ανάκαμψης) και το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος κορονοϊού στη χώρα μας έχουν οδηγήσει στο κόκκινο την αγωνία του οικονομικού επιτελείου.
Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναγνώρισε ότι «η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού είναι κατώτερη των στόχων που είχαμε θέσει».
Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι οι αποκλίσεις είναι μικρότερες από τις αρχικές προβλέψεις. Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο εξάμηνο το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ, ενώ ο λογαριασμός της ζημιάς από την κρίση έχει αυξηθεί στα 6,5 δισ. ευρώ.
Στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται ήδη σε φάση εντατικών υπολογισμών και σταθμίσεων προκειμένου να παρουσιάσουν στον πρωθυπουργό ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας αλλά και την κάλυψη υποχρεώσεων που προκύπτουν από τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.
Από το βήμα της ΔΕΘ αναμένεται ο πρωθυπουργός να δώσει το πρώτο στίγμα για το πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση σε σχέση με την οικονομική ατζέντα της επόμενης χρονιάς.
Οπως έχει διαφανεί, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους αλλά και οι υπεσχημένες μειώσεις φόρων σε εισόδημα και ακίνητα, όπως οι φορολογικοί συντελεστές στις επιχειρήσεις, της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ και η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος παραμένουν βασική προτεραιότητα.
Στον «οδικό χάρτη» των φοροελαφρύνσεων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας πως «οφείλουμε να έχουμε ετοιμάσει ως οικονομικό επιτελείο μία επιχειρηματολογία για τα μέτρα στήριξης αλλά και για την επόμενη ημέρα μείωσης εισφορών και φόρων.
Οπως συμπλήρωσε ο υπουργός, το πακέτο θα είναι «συνδυαστικό».
Βέβαια το μεγάλο ζήτημα είναι το πώς θα χρηματοδοτηθούν αυτές οι κινήσεις που δημιουργούν ένα πρόσθετο μεγάλο βάρος για τον προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αφήσει το σχέδιο αυτό στο συρτάρι έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο με την ύφεση και τις δημοσιονομικές παρενέργειες από τον κορωνοϊό.
Κυβερνητική πηγή τόνιζε χαρακτηριστικά ότι λόγω της ρευστής κατάστασης στην οικονομία και της αβεβαιότητας για τον τελικό λογαριασμό της ζημιάς προχωράμε με προσοχή και βήμα βήμα, επαναπροσδιορίζοντας τις κινήσεις και την τακτική μας.
Η ίδια πηγή έλεγε ότι σε κάθε περίπτωση κρατάμε όσο το δυνατόν ανέπαφο «το μαξιλάρι των διαθεσίμων» και κάνουμε οικονομία δυνάμεων προκειμένου να μη βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο σε ενδεχόμενο έξαρσης της πανδημίας και έντασης των κλυδωνισμών στην οικονομία.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στον αυγουστιάτικο κύκλο χρηματοδότησης της οικονομίας.
Πρόκειται για τον τρίτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπου έμφαση θα δοθεί στις επιχειρήσεις που έχουν δεχθεί ισχυρό χτύπημα από τον κορονοϊό και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.
Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται όλες οι επιχειρήσεις που συνδέονται με την τουριστική βιομηχανία της χώρας και ο τζίρος τους (για όσες ξενοδοχειακές μονάδες ή συναφείς δραστηριότητες είναι σε λειτουργία) κινείται σε ρηχά νερά.
Ηδη τρέχουν οι εκταμιεύσεις για τον δεύτερο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει φθηνά δάνεια από το κράτος ανέρχεται σε 80.929, με τα ποσά να φθάνουν τα 690,4 εκατ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί η εγκύκλιος για τον για τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ ώστε να ενσωματωθούν στην προσωποποιημένη πληροφόρηση οι οκτώ δόσεις.
Επίσης για την προκαταβολή φόρου είπε πως νομοθετείται σήμερα και στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα μπορεί να ενσωματώσει τη μείωση ή τον μηδενισμό της προκαταβολής φόρου.
Για τις φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί λόγω της κρίσης θα πληρωθούν σε 12 δόσεις άτοκες το 2021 ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο έως 2,5% και, σύμφωνα με τον υπουργό, η ρύθμιση αυτή θα έρθει τον Σεπτέμβριο.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.
Στην ερώτηση για το αν έχουν βάση τα σενάρια για εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους αλλά με κούρεμα του οφειλόμενου ποσού απάντησε διπλωματικά λέγοντας ότι «η ζωή έχει δείξει πως πολλά από τα σενάρια που, κατά καιρούς, διακινούνται, τελικά, πέφτουν έξω».
Επανέλαβε πως το 2020 δεν θα υπάρχουν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο από την άλλη εβδομάδα θα αρχίσουν να έρχονται τα λεφτά του ΕΣΠΑ για τις δράσεις που αποφασίσθηκαν τον Μάρτιο, ενώ τη Δευτέρα ενεργοποιείται η πλατφόρμα για το σχέδιο «γέφυρα».

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης