Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς

ΔΝΤ: Τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς
Άρθρο αναλυτών του ΔΝΤ στο blog του Ταμείου 
Η πανδημία του κορωνοϊού δημιουργεί την ανάγκη αλλά και την ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς, διαμηνύουν σε άρθρο τους –στο blog του Ταμείου– τα ανώτατα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Vitor Gaspar, Martin Mühleisen και Rhoda Weeks-Brown.
Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, η διαφθοράς και η κατάχρηση εξουσίας διαβρώνουν το κοινωνικό συμβόλαιο και τη δυνατότητα της κυβέρνησης να στηρίξει στην ανάπτυξη της οικονομίας με τρόπο που να ωφελεί όλους τους πολίτες.
Ως αποτέλεσμα, η πανδημία ίσως είναι η ακατάλληλη στιγμή για μεταρρυθμίσεις, για τους κάτωθι λόγους.
Πρώτον, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο διαδραματίζουν μεγαλύτερο ρόλο στην οικονομία κατά την καταπολέμηση της πανδημίας και την παροχή οικονομικών στήριξης σε ανθρώπους και επιχειρήσεις.
Αυτός ο διευρυμένος ρόλος είναι κρίσιμος, αλλά αυξάνει επίσης τις ευκαιρίες για διαφθορά.
Για να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα και τα μέτρα βοηθούν τους ανθρώπους που τα χρειάζονται περισσότερο, οι κυβερνήσεις χρειάζονται έγκαιρες και διαφανείς εκθέσεις, εκ των υστέρων ελέγχους και διαδικασίες λογοδοσίας και στενή συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα.
Επιπλέον, καθώς επιδεινώνονται τα δημόσια οικονομικά, οι χώρες πρέπει να αποτρέψουν τη φοροδιαφυγή και τη σπατάλη και την απώλεια κεφαλαίων που προκαλούνται από διαφθορά στις δημόσιες δαπάνες.
Τρίτον, οι κρίσεις δοκιμάζουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στην κυβέρνηση και τους θεσμούς και η ηθική συμπεριφορά γίνεται πιο έντονη όταν οι ιατρικές υπηρεσίες έχουν τόσο μεγάλη ζήτηση.
Τα στοιχεία διαφθοράς θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ικανότητα μιας χώρας να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην κρίση, να εμβαθύνει τον οικονομικό αντίκτυπο και να απειλήσει την απώλεια πολιτικής και κοινωνικής συνοχής.
«Αυτή η κρίση θα οξύνει τα επόμενα χρόνια την εστίασή μας στη διακυβέρνηση λόγω των καταστροφικών επιπτώσεων και του κόστους της πανδημίας για τους ανθρώπους και τις οικονομίες.
Οι χώρες δεν μπορούν να χάνουν πολύτιμους πόρους τόσο σε καλές εποχές, πολύ δε περισσότερο κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία.
Αν υπήρχε ποτέ χρόνος για μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς, αυτός είναι τώρα», καταλήγει το άρθρο.

ΔΝΤ: Η διαφθορά κοστίζει ένα τρισ. δολ. σε φορολογικά έσοδα παγκοσμίως (4/4/2019) 

Στη θεαματική αύξηση των φορολογικών εσόδων θα μπορούσε να συμβάλλει η καταπολέμηση της διαφθοράς παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα ανάλυση του ΔΝΤ.
Ειδικότερα, οι αναλυτές του Ταμείου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αντιμετώπιση της διαφθορά σε όλες τις χώρες του κόσμου θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1 τρισ. δολ..
«Τα κέρδη θα είναι μεγαλύτερα, εάν αναλογιστούμε ότι η χαμηλότερη διαφθορά θα αυξήσει την ανάπτυξη, ενισχύοντας περαιτέρω τα έσοδα» επισημαίνει το ΔΝΤ.
Μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών, οι χώρες με τα χαμηλότερα επίπεδα διαφθοράς συγκέντρωσαν σχεδόν 5% επί του ΑΠΕ περισσότερα φορολογικά έσοδα σε σχέση με τις χώρες με υψηλότερα επίπεδα διαφθοράς.
Για μια χώρα με το μέγεθος του Ηνωμένου Βασιλείου, για παράδειγμα, αυτοί οι αριθμοί θα μπορούσαν να μετατραπούν σε επιπλέον έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια βάση.
Σημειώνεται ότι με τον όρο διαφθορά, το ΔΝΤ εννοεί «την κατάχρηση του δημοσίου αξιώματος για ιδιωτικό όφελος» που θα μπορούσε να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως η δωροδοκία, υπεξαίρεση, νεποτισμός και σύγκρουση συμφερόντων.
Αν και στην έρευνα δεν γίνεται ταξινόμηση των πιο διεφθαρμένων χωρών, το ΔΝΤ χαρακτηρίζει τη διαφθορά έως «ένα παγκόσμια πρόβλημα που απαιτεί μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση του».
Μάλιστα, κάνει μια μικρή αναφορά και στη χώρα μας αναφέροντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βαθμολογεί τις χώρες της Ε.Ε. στη βάσει μίας σειράς δεικτών και αρκετές από αυτές έχουν απογοητευτικά αποτελέσματα.
Μεταξύ αυτών, όπως λέει, είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης