Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Το «πάγωμα» των ερευνών του Oruc Reis προανήγγειλε τη Δευτέρα 27/7 η ΥΠΕΞ της Ισπανίας

Το «πάγωμα» των ερευνών του Oruc Reis προανήγγειλε τη Δευτέρα 27/7 η ΥΠΕΞ της Ισπανίας
Όπως μεταδίδει το Reuters αλλά και τουρκικά μέσα ενημέρωση, η Τουρκία ζήτησε την αποκλιμάκωση της έντασης
Διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ανέλαβε η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Arancha Gonzalez Laya, η οποία προανήγγειλε την αποκλιμάκωση της έντασης και το «πάγωμα» των ερευνών του Oruc Reis, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου με τον Τούρκο ομόλογό της Mevlut Cavusoglu τη Δευτέρα 27/7.
Όπως μεταδίδει το Reuters αλλά και τουρκικά μέσα ενημέρωση, η Τουρκία ζήτησε την αποκλιμάκωση της έντασης.
«Το αίτημά σας να σταματήσει η ένταση για ένα μήνα είναι σημάδι εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών, είμαι ικανοποιημένη γι αυτό», φέρεται να δήλωσε η Laya. σύμφωνα με την εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», όπως μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας δήλωσε ότι οι συνομιλίες της στην Τουρκία τη Δευτέρα βοήθησαν στη μείωση των εντάσεων μεταξύ ορισμένων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Άγκυρας σχετικά, με τις τουρκικές έρευνες στη Μεσόγειο.
 «Έχουμε φτάσει σε κάποιο σημείο καμπής κυρίως στη γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο και αυτός ήταν ένας χρήσιμος διάλογος με τον Μεβλούτ για να μειωθούν οι εντάσεις που υπάρχουν», δήλωσε η Laya.
«Νομίζω ότι η βούλησή να σταματήσει η εξερεύνηση για τουλάχιστον ένα μήνα για να δώσει χώρο στο διάλογο μεταξύ των μερών είναι ένα σημάδι εμπιστοσύνης», είπε.
Η Ισπανίδα υπουργός πρόσθεσε ότι είχε επιτευχθεί σημείο καμπής στη διαμάχη για για τα ενεργειακά κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο.

Τουρκικές προκλήσεις και Αγία Σοφία στο επίκεντρο των συνομιλιών Μητσοτάκη με την Laya (ΥΠΕΞ Ισπανίας)

Με την Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, Arancha González Laya συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα Τρίτη 28 Ιουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.
Μεγάλο μέρος της συνάντησης απασχόλησε η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις ενώ επεσήμανε την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας και συζητήθηκε η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενέργειες που έχουν καταδικαστεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση τις προηγούμενες ημέρες.
Ο Πρωθυπουργός και η Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας επαναβεβαίωσαν το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και συμφώνησαν στην ανάγκη εμβάθυνσης και διεύρυνσης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τομέα των επενδύσεων.
Συζητήθηκε επίσης η συνεργασία των δύο χωρών σε ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής και κοινού ενδιαφέροντος.
Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την ανάγκη συνεργασίας των δυο πλευρών προκειμένου να ανταλλάξουν ιδέες για την καλύτερη και ταχύτερη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που αποφασίστηκε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης