Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μέχρι το 2022 η κεφαλαιακή χαλάρωση για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, όχι μερίσματα έως 1/1/2021 - Πέρασαν το test ευαισθησίας οι ελληνικές τράπεζες

Μέχρι το 2022 η κεφαλαιακή χαλάρωση για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, όχι μερίσματα έως 1/1/2021 - Πέρασαν το test ευαισθησίας οι ελληνικές τράπεζες
Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειάς τους κινείται ως ελάχιστο προαπαιτούμενο μεταξύ 11,50% και 11,75% - Επιβεβαίωση BN
Έως και το 2022 θα ανανεωθούν τα μέτρα χαλάρωσης, κυρίως επί των κεφαλαιακών αποθεμάτων, για όλα τα πιστωτικά συστήματα της Ευρώπης μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του SSM για το τεστ ευαισθησίας, η οποία επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του bankingnews.gr.
Όπως προκύπτει, ο τραπεζικός κλάδος της Ευρώπης αντέχει ενώ οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν το τεστ.
Παρά το γεγονός πως ο κ. Enria αφήνει τράτο στις τράπεζες της Ευρώπης να ρυθμίσουν τα κόκκινα δάνειά τους, στην Ελλάδα το πλάνο παραμένει σφιχτό και τον Σεπτέμβριο οι ελληνικές τράπεζες καλούνται να δώσουν τα σχέδια της επόμενης τριετίας μέχρι το 2022.
Σε κάθε περίπτωση, η συμμόρφωση με τα όσα προβλέπει  ο δεύτερος πυλώνας ( Pillar 2)  και η συνδυασμένη απαίτηση κεφαλαιακών αποθεματικών δεν θα απαιτηθούν νωρίτερα από το τέλος του 2022.
Το 2022 σύμφωνα με το σοβαρό ακραίο σενάριο ο δείκτης CET I για τις ευρωπαϊκές τράπεζες προβλέπεται πως θα διαμορφωθεί στο 8,8%.

Τι αναφέρει ο κ. Εnira σε ότι αφορά τα τεστ ευαισθησίας με επιστολή του

Που εντοπίζονται τα προβλήματα

Η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ δημοσίευσε σήμερα την πρώτη εκτίμησή της σχετικά με τις πιθανές ευπάθειες του τραπεζικού τομέα της ζώνης του ευρώ μετά την εμφάνιση του κοροναϊού (COVID-19). Επίσης, βάσει των αποτελεσμάτων αυτής της αξιολόγησης, αποφασίσαμε να παρατείνουμε το τέλος της περιόδου κατά την οποία συνιστούμε στις τράπεζες να μην πληρώνουν μερίσματα ή να αγοράζουν μετοχές από τον Οκτώβριο του 2020 έως το τέλος του έτους.
Παρέχουμε επίσης νέες πληροφορίες σχετικά με την πιθανή πορεία προς την ομαλότητα, δηλαδή τη σταδιακή έξοδο από τα έκτακτα μέτρα ανακούφισης κεφαλαίων και ρευστότητας, καθώς  και τα τα επιχειρησιακά μέτρα ανακούφισης που ελήφθησαν στην αρχή της κρίσης.
Το μέγεθος του τρέχοντος μακροοικονομικού σοκ  είναι άνευ προηγουμένου  και  παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο το  πώς η κατάσταση θα εξελιχθεί στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένης της ενδεχόμενης επίπτωσής της  στον τραπεζικό τομέα. Γνωρίζουμε ότι φέτος η πτώση του ΑΕΠ θα είναι η πιο σοβαρή σε μια εποχή ειρήνης για την ευρωπαϊκή οικονομία. 
Ωστόσο, οι οικονομικές προοπτικές εξακολουθούν να εξαρτώνται από πάρα πολλές αβέβαιες μεταβλητές, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής έντονης επανεμφάνισης της πανδημίας  που συνοδεύεται από αυστηρότερα μέτρα περιορισμού.
Ενώ  το τεστ  αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρώτη εικόνα για τη συνολική ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα της ζώνης του ευρώ σε διαφορετικά σενάρια, εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με το βαθμό στον οποίο η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων θα έχει επιδεινωθεί μόλις αρθούν τα μέτρα αναστολής, ιδίως για για τους πιο ευαίσθητους οικονομικούς τομείς και τα χαρτοφυλάκια των  τραπεζών.
Αυτή η αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων αντικατοπτρίζεται στις διάφορες πολιτικές παροχής υπηρεσιών που υιοθετούνται από τις τράπεζες και  αποτελεί αντικείμενο ανησυχίας

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης ευπάθειας

Η ανάλυση ευπάθειας είναι η καλύτερη εκτίμησή μας, σε αυτήν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, του αντίκτυπου που μπορεί να έχει η επιδημία COVID-19 στον τραπεζικό τομέα της ζώνης του ευρώ.
Δεδομένου ότι η προγραμματισμένη άσκηση ελέγχου πίεσης σε ολόκληρη την ΕΕ ακυρώθηκε φέτος λόγω της πανδημίας, εμείς, όπως και άλλες αρμόδιες αρχές, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε μια ανάλυση από πάνω προς τα κάτω χρησιμοποιώντας δεδομένα που ήταν ήδη διαθέσιμα, χωρίς να ζητήσουμε από τις τράπεζες πρόσθετες πληροφορίες.
Η άσκηση βασίστηκε σε δεδομένα από το τέλος του 2019 και εφάρμοσε, με ορισμένες προσαρμογές, τη μεθοδολογία που αναπτύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA), η οποία περιλαμβάνει την παραδοχή στατικών ισολογισμών.

Τα δύο σενάρια - Προβλέψεις

Η ανάλυση προβλέπει με ποιον τρόπο θα εξελιχθεί η προληπτική θέση των τραπεζών σε δύο μακροοικονομικά σενάρια που περιλαμβάνονται στις μακροοικονομικές προβλέψεις  του τμήματος αναλύσεων του Ευρωσυστήματος του Ιουνίου 2020: η κεντρική μακροοικονομική προβολή (κεντρικό σενάριο), η οποία εξακολουθεί να είναι πιο πιθανό να υλοποιηθεί σύμφωνα με τους αναλυτές της ΕΚΤ και την εναλλακτική λύση , το σοβαρό ή ακραίο  σενάριο, το οποίο συνεπάγεται έντονη επανεμφάνιση της πανδημίας που συνοδεύεται από αυστηρότερα μέτρα περιορισμού.
Το κεντρικό σενάριο προβλέπει μείωση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη κατά 8,7% φέτος, προτού αυξηθεί κατά 5,2% το 2021 και 3,3% το 2022.
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, μέχρι το τέλος του 2022 η συνολική μείωση κεφαλαίου για τον τραπεζικό τομέα της ζώνης του ευρώ θα είναι 1,9%, μείωση του μέσου κεφαλαίου Common Equity Tier 1 (CET1) από 14,5% σε 12,6%.
Οι περισσότερες τράπεζες θα επιτύχουν τη μέγιστη μείωση κεφαλαίου το 2022. Σύμφωνα με αυτό το κεντρικό σενάριο, η άποψή μας είναι ότι ο τραπεζικός τομέας της ζώνης του ευρώ θα παραμείνει, συνολικά, καλά κεφαλαιοποιημένος και μπορεί να συνεχίσει να εκπληρώνει τη βασική του λειτουργία του δανεισμού στην πραγματική οικονομία.
Ωστόσο, ένα πιο σοβαρό σενάριο είναι επίσης εύλογο, σύμφωνα με το οποίο το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 12,6% φέτος και θα αυξηθεί κατά μόλις 3,3% το 2021 και 3,8% το 2022. Εν ολίγοις, μια πολύ βαθύτερη ύφεση και μια πολύ πιο αργή ανάκαμψη σε σχέση με το κεντρικό σενάριο .
Σύμφωνα με το σοβαρό σενάριο, ο συνολικός δείκτης CET1 του τραπεζικού τομέα της ζώνης του ευρώ θα μειωνόταν, κατά μέσο όρο, κατά 5,7 εκατοστιαίες μονάδες, φθάνοντας στο 8,8% έως το τέλος του 2022. Μια τόσο έντονη μείωση των ιδίων κεφαλαίων του τομέα θα αποδειχθεί απαιτητική και αρκετές  τράπεζες θα πρέπει να αναλάβουν δράση για να συνεχίσουν να πληρούν τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις. Ωστόσο, το συνολικό έλλειμμα του τομέα θα περιοριστεί.
Τα σενάρια και η ανάλυση των επιπτώσεών τους στον τραπεζικό τομέα έχουν επίσης λάβει υπόψη, στο μέτρο του δυνατού, τα σημαντικά φορολογικά, νομισματικά και εποπτικά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης.
Όπως ανέφερα, η ανάλυση πραγματοποιήθηκε  με τη μέθοδο  από πάνω προς τα κάτω και, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις τρέχουσες ασυνήθιστες μεθόδους εργασίας, και φυσικά δεν έχουμε συζητήσει συγκεκριμένα τραπεζικά αποτελέσματα με μεμονωμένες τράπεζες.
Οι επόπτες μας θα χρησιμοποιήσουν τα ευρήματα με μη μηχανιστικό τρόπο για να αξιολογήσουν τις μακροοικονομικές προβλέψεις, την παροχή πολιτικών και τα σχέδια κεφαλαίων των τραπεζών.
Δεν υπάρχει σαφώς περιθώριο εφησυχασμού, αλλά μπορούμε να ανακουφίσουμε τις τράπεζες  από το γεγονός ότι οι εκτεταμένες κανονιστικές μεταρρυθμίσεις της τελευταίας δεκαετίας έφεραν στην πραγματικότητα τον τραπεζικό τομέα σε μια θέση όπου, συνολικά, είναι αρκετά ανθεκτικός για να αντιμετωπίσει ένα σοκ μεγέθους δεν έχει ξαναδεί ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τούτου λεχθέντος, το αποτέλεσμα της άσκησης δείχνει επίσης ότι οι αρχές πρέπει να είναι έτοιμες να λάβουν πρόσθετα μέτρα εάν η οικονομική κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω λόγω της έντονης επανεμφάνισης  της πανδημίας  και των  αυστηρότερων μέτρων περιορισμού που θα ληφθούν σε μια τέτοια περίπτωση.

Σύνεση σε περιόδους αβεβαιότητας

Οι μακροοικονομικές προοπτικές παραμένουν αβέβαιες και υπάρχουν επίμονες δυσκολίες στην ακριβή εκτίμηση της κεφαλαιακής πορείας μετά το τέλος των υφιστάμενων μορατόριων. Κατά την άποψή μας, αυτό δικαιολογεί μέτρα που μετριάζουν τον κίνδυνο ταυτόχρονης απομόχλευσης και προκυκλικής συμπεριφοράς. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν την επέκταση της σύστασης για αποφυγή διανομών και εξαγορών έως το τέλος του 2020, δίνοντας παράλληλα στις τράπεζες αρκετό χρόνο για να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους οργανικά.
Όσον αφορά την απόφασή μας σχετικά με τις διανομές, για άλλη μια φορά η κατευθυντήρια αρχή μας ήταν να διαφυλάξουμε την ανθεκτικότητα του συστήματος ενόψει της θεμελιώδους αβεβαιότητας διατηρώντας την ικανότητα απορρόφησης ζημιών σε μια στιγμή κατά την οποία τυχόν προβλέψεις σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές εξελίξεις και τον αντίκτυπό τους στις τραπεζικές συναλλαγές τομέας είναι εξαιρετικά ασταθείς.

Αυστηρή σύσταση για τη μη διανομή μερισμάτων

Αυτή η απόφαση δεν ελήφθη  με ελαφρά την καρδία.
Γνωρίζω τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι επενδυτές για την αναστολή των διανομών (σ.σ. μερισμάτων)  και θα ήθελα να τονίσω έντονα τον εξαιρετικό και προσωρινό χαρακτήρα αυτής της σύστασης.
Θα επανεξετάσουμε την απόφασή μας τον Δεκέμβριο και, αν μπορούμε να εκτιμήσουμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα τον αντίκτυπο των μακροοικονομικών προοπτικών στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και οι επόπτες μας είναι πεπεισμένοι ότι οι κεφαλαιακές προβλέψεις των τραπεζών είναι αρκετά αξιόπιστες, θα καταργήσουμε τη σύσταση και θα επιστρέψουμε στις συνήθεις μας αξιολογήσεις σε ότι αφορά τις προγραμματισμένες  διανομές  μερισμάτων  ανά τράπεζα. Προτιμούμε να είμαστε συνετοί σήμερα, αντί να μετανιώνουμε αύριο εάν οι συνολικές οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν περαιτέρω.
Όπως σημείωσα και τον Μάρτιο όταν εκδώσαμε την αρχική σύσταση,  ενώ πιστεύω ότι αυτή η συνετή συμπεριφορά θα ωφελήσει τους μετόχους μακροπρόθεσμα και θα βοηθήσει στη διατήρηση της αξίας του franchise των τραπεζών.
Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι, ακολουθώντας τη σύσταση, οι τράπεζες ενισχύουν επίσης τη φήμη τους, επισημαίνοντας στους ενδιαφερόμενους και στο ευρύ κοινό ότι λαμβάνουν σοβαρά τη συλλογική τους κοινωνική ευθύνη σε μια εποχή μεγάλης ταλαιπωρίας και ακραίας αβεβαιότητας για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Με περισσότερο διαθέσιμο κεφάλαιο, οι τράπεζες μπορούν να πραγματοποιήσουν μεγαλύτερες προβλέψεις για πιθανές απώλειες, ειδικά όταν αρθούν τα εθνικά μέτρα για την αναστολή. Κάτι τέτοιο θα υποστηρίξει την οικονομική ανάκαμψη όταν τελειώσει αυτή η δύσκολη περίοδος. Ένας υγιής τραπεζικός τομέας θα είναι καθοριστικός για τη στήριξη της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.
Έχουμε επίσης υπόψη τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου της 27ης Μαΐου 2020. Σε αυτήν τη σύσταση, οι αρμόδιες αρχές κλήθηκαν ρητά να ζητήσουν από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αποφύγουν - έως την 1η Ιανουαρίου 2021 -  τη διανομή μερισμάτων, την αγορά μετοχών ή τη δημιουργία υποχρέωσης να καταβάλει μεταβλητές αποδοχές που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της ποσότητας και της ποιότητας των ιδίων κεφαλαίων των χρηματοοικονομικών ομίλων της ΕΕ.
Για το σκοπό αυτό, έστειλα μια επιστολή σήμερα σε όλες τις τράπεζες υπό την άμεση εποπτεία μας, ζητώντας τους να υιοθετήσουν ακραίους περιορισμούς στις μεταβλητές πληρωμές των αμοιβών έως το τέλος του έτους.

Επιστροφή στην κανονικότητα

Θα ασχοληθώ τώρα με την τρίτη βασική πτυχή της εποπτικής μας προσέγγισης, η οποία αφορά τον τρόπο  που αφορά  τη στρατηγική εξόδου μας από τα μέτρα εποπτείας που ελήφθησαν κατά την έναρξη της κρίσης του κοροναϊού.
Τον Μάρτιο του 2020, υιοθετήσαμε διάφορα εποπτικά μέτρα ανακούφισης με σκοπό να επιτρέψουμε στις τράπεζες να απορροφούν τις απώλειες και να συνεχίσουν να δανείζουν στην πραγματική οικονομία, αποτρέποντας τον κίνδυνο απότομης διαδικασίας απομόχλευσης όσο το δυνατόν περισσότερο.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ανακοινώσαμε ότι θα επιτρέψουμε στις τράπεζες να λειτουργούν προσωρινά κάτω από τα ισχύοντα αποθέματα κεφαλαίου και ρευστότητας. Και εδώ θα ήθελα να υπογραμμίσω για άλλη μια φορά ότι τα  αποθέματα είναι ειδικά σχεδιασμένα για χρήση σε καταστάσεις όπως η τρέχουσα, προκειμένου να αποφευχθεί το προκυκλικό αντίκτυπο του ρυθμιστικού πλαισίου.
Έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι οι επόπτες δεν θα αποδίδουν αρνητική κρίση σε τράπεζες που κάνουν χρήση των κεφαλαιακών τους αποθεματικών
Η Επιτροπή της Βασιλείας για την εποπτεία των τραπεζών επίσης πρόσφατα συνέστησε στις τράπεζες να χρησιμοποιούν τα buffer τους.
Έτσι, οι τράπεζες ενθαρρύνονται να χρησιμοποιήσουν τα διαθέσιμα αποθέματα για να απορροφήσουν τις απώλειες και να συνεχίσουν να δανείζουν στην πραγματική οικονομία χωρίς να ανησυχούν σχετικά με το ενδεχόμενο στιγματισμού για τη χρήση των αποθεματικών ή την ανάγκη ταχείας αναπλήρωσής τους.
Οι προσομοιώσεις της ΕΚΤ δείχνουν ότι εάν οι τράπεζες αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν τα αποθέματα κεφαλαίων τους, θα υπήρχαν σαφή οφέλη για την οικονομία και για τις ίδιες τις τράπεζες, χωρίς καμία σημαντική αρνητική επίδραση στην κεφαλαιακή τους θέση.
Η αύξηση του δανεισμού θα ήταν υψηλότερη σε σύγκριση με ένα σενάριο στο οποίο στοχεύουν να διατηρήσουν τα τρέχοντα επίπεδα ρυθμιστικού κεφαλαίου τους.
Η χρήση των προσωρινών αποθεμάτων θα στηρίξει την αύξηση του ΑΕΠ και, ως εκ τούτου, οι πιστωτικές απώλειες θα ήταν επίσης χαμηλότερες, οδηγώντας σε υψηλότερα τραπεζικά κέρδη.
Η θετική επίδραση στην πιστωτική ποιότητα και στα κέρδη θα αντισταθμίσει σχεδόν πλήρως την επίδραση της επέκτασης του ισολογισμού, έτσι ώστε η συνολική κεφαλαιακή θέση του κλάδου να είναι σε γενικές γραμμές παρόμοια τόσο όταν χρησιμοποιούνται τα buffer όσο και όταν διατηρούνται ανέπαφα.
Σε αυτό το πλαίσιο, διευκρινίζουμε σήμερα ότι δεν θα απαιτείται από τις τράπεζες να αρχίσουν να αναπληρώνουν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα προτού φτάσει στο αποκορύφωμα της μείωσης του κεφαλαίου.
Σε κάθε περίπτωση, η συμμόρφωση με την οδηγία  το Pillar 2  και η συνδυασμένη απαίτηση  αποθεματικώνδεν θα απαιτηθούν νωρίτερα από το τέλος του 2022.
Ελπίζουμε ότι, καθώς βελτιώνεται η συνολική κατάσταση, θα είναι δυνατή η διεξαγωγή stress test  σε επίπεδο ΕΕ το επόμενο έτος υπό την αιγίδα της ΕΑΤ.
 Αυτό θα ενημερώσει τον κύκλο εποπτείας του 2021 και τον καθορισμό της καθοδήγησης του πυλώνα 2. Το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη των επιπέδων κεφαλαίου που καθορίζονται στην παρούσα  καθοδήγηση θα αποφασιστεί κατά περίπτωση σύμφωνα με την ατομική κατάσταση κάθε τράπεζας.
Συγκεκριμένα, η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ θα εξετάσει την κερδοφορία των τραπεζών και πόσα κεφάλαια θα είναι απαραίτητα για την ανανέωση των αποθεματικών. Για να είμαστε απόλυτα σαφείς: εάν απαιτείται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επειδή τα buffer έχουν χρησιμοποιηθεί για να συνεχίσουν να δανείζουν την πραγματική οικονομία ή για να απορροφήσουν τις απώλειες που προκλήθηκαν από την κρίση, οι επόπτες μας θα συνεργαστούν με την τράπεζα για να αποφασίσουν σχετικά με το καταλληλότερο χρονικό πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω κριτήρια.
Όσον αφορά τη συνδυασμένη απαίτηση  αποθεματικών γνωρίζω ότι οι τράπεζες είναι ακόμη πιο απρόθυμες να χρησιμοποιήσουν αυτά τα αποθεματικά  κυρίως λόγω των αυτόματων ενεργοποιήσεων που περιορίζουν τις αμοιβές και τις διανομές κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένων κουπονιών σε κεφαλαιουχικά μέσα εκτός των κοινών ιδίων κεφαλαίων. Όπως έχουμε ήδη πει, δεν μπορούμε να επηρεάσουμε τους νομοθετικούς περιορισμούς στις πληρωμές, αλλά μπορούμε να ασκήσουμε ευελιξία στην αξιολόγηση των σχεδίων διατήρησης κεφαλαίου που οι τράπεζες οφείλουν να υποβάλουν για έγκριση σε εμάς.
Και θα το κάνουμε εφαρμόζοντας τα ίδια κριτήρια και χρονοδιαγράμματα που αναφέρονται παραπάνω για την οδηγία Pillar 2 σε ότι αφορά τα αποθεματικά αυτά.
Αυτό θα πρέπει να παρέχει στις τράπεζες μεγάλη διαβεβαίωση ότι δεν θα απαιτούμε ταχεία συμμόρφωση με τα αποθέματα ασφαλείας μόλις τελειώσει η κατάσταση της κρίσης.
Μια παρόμοια προσέγγιση θα ακολουθηθεί για την αναπλήρωση των ρυθμιστικών αποθεμάτων υψηλής ποιότητας ρεστοποιήσιμων  περιουσιακών στοιχείων, τα οποία απαιτούνται για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τον λόγο κάλυψης ρευστότητας.
Οι τράπεζες δεν θα υποχρεωθούν να αποκαταστήσουν τη συμμόρφωση με την απαίτηση αποθεματικών νωρίτερα από το τέλος του 2021. Σε κάθε περίπτωση, θα σχεδιαστούν συγκεκριμένες διαδρομές προσαρμογής, λαμβάνοντας υπόψη τις επικρατούσες συνθήκες στις αγορές χρηματοδότησης.
Τέλος, ας ρίξουμε μια ματιά στα επιχειρησιακά μέτρα ανακούφισης. Ανακοινώσαμε σήμερα ότι δεν θα απαιτείται από τις τράπεζες να υποβάλουν τα σχέδιά τους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) έως τον Μάρτιο του 2021.
Μέχρι τότε, αναμένουμε από αυτές να έχουν μια καλύτερη επισκόπηση του αντίκτυπου της κρίσης COVID-19 στην ποιότητα των περιουσιακών τους στοιχείων , που πρέπει να επιτρέπουν τον ακριβέστερο στόχο NPL.
Οι τράπεζες με υψηλά επίπεδα NPL αναμένεται ωστόσο να εκμεταλλευτούν όλες τις διαθέσιμες ευκαιρίες για να φέρουν την ποιότητα των περιουσιακών τους στοιχείων σε βιώσιμα επίπεδα.
Όλες οι τράπεζες ενθαρρύνονται να εφαρμόσουν αποτελεσματικές διαχειριστικές πρακτικές και να ενισχύσουν τη λειτουργική τους ικανότητα να αντιμετωπίσουν την αναμενόμενη αύξηση των αναδυόμενων ανοιγμάτων.
Από την άλλη πλευρά, δεν έχει ανανεωθεί η εξάμηνη αναστολή των εκκρεμών εποπτικών αποφάσεων.
Είναι η εκτίμησή μας ότι οι επιχειρησιακές προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι τράπεζες κατά την έναρξη της πανδημίας έχουν καταστεί πιο εύχρηστες, καθώς οι εξ αποστάσεως ρυθμίσεις εργασίας έχουν αποδειχθεί ανθεκτικές και αποτελεσματικές και το προσωπικό αρχίζει να επιστρέφει στα γραφεία του. Αυτό σημαίνει ότι, από τον Οκτώβριο του 2020 και μετά, οι τράπεζες αναμένεται να συνεχίσουν τις διορθωτικές ενέργειες μετά από τα ευρήματα των αξιολογήσεων της διαδικασίας εποπτείας και διαδικασίας αξιολόγησης  ενεργητικού (SREP), επιτόπιες επιθεωρήσεις και εσωτερικές έρευνες μοντέλων.
 Οι διαδικασίες εποπτείας για την έγκριση νέων αποφάσεων σχετικά με τη στοχοθετημένη αναθεώρηση εσωτερικών μοντέλων (TRIM), οι επιτόπιες επιστολές παρακολούθησης και οι αποφάσεις εσωτερικών μοντέλων θα ξεκινήσουν και πάλι από τον Οκτώβριο του 2020.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Θα ανανεωθούν μέχρι και το 2022 τα μέτρα χαλάρωσης κυρίως επί των κεφαλαιακών αποθεμάτων για όλα τα πιστωτικά συστήματα της Ευρώπης μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά.
Η ανακοίνωση αυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα  στις 9:00 ώρα Ελλάδας από τον SSM μαζί με τα συμπεράσματα του τεστ ευαισθησίας που πραγματοποίησε ο Εποπτικός Μηχανισμός για 86 συστημικά πιστωτικά ιδρύματα σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Τα αποτελέσματα του τεστ αυτού θα φέρουν γενικά συμπεράσματα και δεν πρόκειται να αναλυθούν ανά τράπεζα αφού κάτι τέτοιο δεν θα οδηγούσε σε  ασφαλή συμπεράσματα κυρίως λόγω των μορατορίων  που αποτελούν κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής των τραπεζών η οποία αλλάζει ωστόσο την εικόνα του ισολογισμού τους.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έθεσαν χθες το απόγευμα το πλαίσιο των ανακοινώσεων η άσκηση καταγράφει πως το πιστωτικό σύστημα της Ευρώπης αντέχει στο γενικό σενάριο αξιολόγησης.
Ιδιαίτερα για  τις ελληνικές τράπεζες η αξιολόγηση υπήρξε θετική και για τα τέσσερα πιστωτικά ιδρύματα.
Λεπτομέρειες επί  επί της άσκησης δεν θα γίνουν γνωστές για καμία τράπεζα ξεχωριστά από όσες συμμετείχαν στο τεστ αυτό.
Σε ότι αφορά τα μέτρα χαλάρωσης για τις ελληνικές τράπεζες αυτά προβλέπουν πως ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειάς τους κινείται ως ελάχιστο προαπαιτούμενο μεταξύ 11,50% και 11,75%.
Το ίδιο προαπαιτούμενο θα παραμείνει και μέχρι το τέλος του 2022.
Ο λόγος για τον οποίον η κατάσταση χαλάρωσης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες θα συντηρηθεί είναι προκειμένου αυτές να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τις εθνικές οικονομίες καθώς οι εκτιμήσεις για τις εξελίξεις γίνονται ολοένα και δυσκολότερες.
Ας σημειωθεί πως με βάση τις πρώτες πληροφορίες που υπάρχουν δεν  έχει συζητηθεί  καθόλου το θέμα των stress tests των τραπεζών και τα ενδεχόμενα μένουν ανοιχτά τα τεστ αντοχής των πιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης να διενεργηθούν με στοιχεία του 2020 το 2021 ή με στοιχεία του 2021 το 2022.
Το Σεπτέμβριο η εικόνα του συγκεκριμένου test θα συμπληρωθεί
Για τα  τεστ ευαισθησίας που διεξάγει ο SSM, χρησιμοποιεί εποπτικά στοιχεία που είχε συλλέξει στις προηγούμενες περιόδους.
Η όποια επικαιροποίηση θα γίνει το Σεπτέμβριο με βάση τα δεδομένα των προβλέψεων των τραπεζών  για τα κόκκινα δάνεια.
Το θέμα των προβλέψεων απασχολεί ιδιαίτερα τον εποπτικό μηχανισμό καθώς παρατηρούνται σε όλες τις χώρες πολύ μεγάλες διαφορές στον τρόπο διαχείρισης της κάθε τράπεζας. Ετσι αναμένεται να τύχουν επεξεργασίας και κάποιοι αλγόριθμοι οι οποίοι θα κάνουν το θέμα αυτό πολύ πιο ξεκάθαρο.
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να δώσουν τα τριετή πλάνα τους για μέχρι το 2022 σε ότι αφορά τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Τακτική συνάντηση των τραπεζιτών με το Υπουργείο

Εν τω μεταξύ σήμερα 28 Ιουλίου 2020 θα γίνει και η καθιερωμένη πια διαδικτυακή συνάντηση μεταξύ των διοικήσεων των τραπεζών και της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών με αντικείμενο την περαιτέρω χρηματοδότηση της οικονομίας κυρίως μέσω των εγγυήσεων.
Η συζήτηση θα αφορά και τις νέες εγγυήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ που θα δοθούν προς τις τράπεζας από την Ελληνική Τράπεζα Ανάπτυξης στο πλαίσιο του νέου προγράμματος.
Ας σημειωθεί πως στη σημερινή ατζέντα δεν αποκλείεται να συζητηθούν και οι όποιες διαφορές έχουν ανακύψει γύρω από τον πτωχευτικό κώδικα μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης