Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Συντηρητικές ακόμη οι τράπεζες στις προβλέψεις για νέα NPEs λόγω κορωνοιού – Στα 21,5 δισ. στην Ευρώπη, 920 εκατ στην Ελλάδα

Συντηρητικές ακόμη οι τράπεζες στις προβλέψεις για νέα NPEs λόγω κορωνοιού – Στα 21,5 δισ. στην Ευρώπη, 920 εκατ στην Ελλάδα
Οι προβλέψεις στο α΄ τρίμηνο του 2020 είναι πολύ συντηρητικές σε σχέση με τις προβλέψεις για το τελικό ύψος των νέων προβληματικών δανείων στην Ευρώπη από διεθνείς οίκους
Οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες διενήργησαν προβλέψεις 21,5 δισεκατομμυρίων ευρώ λόγω της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο α΄ τρίμηνο του 2020 έναντι 920 εκατ των αντίστοιχων προβλέψεων των ελληνικών τραπεζών.
Οι προβλέψεις στο α΄ τρίμηνο του 2020 είναι πολύ συντηρητικές σε σχέση με τις προβλέψεις για το τελικό ύψος των νέων προβληματικών δανείων στην Ευρώπη από διεθνείς οίκους.
Είτε οι εμπορικές τράπεζες έχουν δίκιο, είτε οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι... υπάρχει μεγάλη απόκλιση.

Πάντως οι εκτιμήσεις ότι θα υπάρξει έκρηξη NPEs πιθανότατα να μην επιβεβαιωθεί.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες προετοιμάζονται για ένα νέο κύμα επισφαλών δανείων λόγω της κρίσης COVID-19.
Το πρώτο τρίμηνο του 2020, οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης δαπάνησαν περισσότερα από 21,5 δισεκατομμύρια ευρώ για προβλέψεις για την κάλυψη ζημιών από επισφαλή δάνεια, αύξηση 207% από 7 δισεκατομμύρια ευρώ την ίδια περίοδο το 2019, λόγω της ύφεσης στην οικονομία της Ευρώπης, όπως αναφέρει η Acuris Company.
Ποια θα μπορούσε να είναι η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τους περισσότερους παίκτες της αγοράς να αναμένουν έκρηξη το 2021;
Τα ευρωπαϊκά επίπεδα NPLs θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα προηγούμενα υψηλότερα ρεκόρ που παρατηρήθηκαν μετά την οικονομική κρίση του 2008, σύμφωνα με μια ανάλυση της διαδικτυακής πλατφόρμας συναλλαγών NPL Markets.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία έχουν αναφέρει στις τράπεζες να μην εφαρμόσουν μηχανικά τις υπάρχουσες προσεγγίσεις Αναμενόμενης Πιστωτικής Απώλειας (ECL) σε εξαιρετική κατάσταση, όπως η πανδημία του κορωνοιού.
Οι τράπεζες έχουν αρχίσει να διενεργούν προβλέψεις για να αντιμετωπίσουν πιθανές απώλειες μειώνοντας τα κέρδη τους.
Ο Όμιλος UniCredit διενήργησε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ προβλέψεις για ζημίες δανείων, εκ των οποίων 900 εκατομμύρια ευρώ οφείλονται σε πιθανές ζημίες COVID-19.
Ο Όμιλος Crédit Agricole τριπλασίασε τις προβλέψεις του σε 930 εκατομμύρια ευρώ από 281 εκατομμύρια ευρώ την ίδια περίοδο του 2019.
Η υψηλότερη αύξηση ήταν για τις μεγαλύτερες τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες παρουσίασαν συνολική αύξηση των προβλέψεων κατά 450% σε σύγκριση με το 2019.
Οι τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποίησαν νέες προβλέψεις 7,7 δισ. ευρώ, με 2,7 δισ. ευρώ η HSBC και 2,4 δισ. Ευρώ η Barclays.
Την μεγαλύτερη πρόβλεψη την διενήργησε ισπανική τράπεζα Santander, συνολικά 3,9 δισ. ευρώ.
Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ισπανίας διενήργησαν  προβλέψεις 6,2 δισ. ευρώ, αύξηση 129,6% από 2,4 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, η Intesa Sanpaolo πήρε 900 εκατ προβλέψεις.
Τα NPLs των ευρωπαϊκών τραπεζών υποχώρησαν στα 584 δισεκατομμυρίων ευρώ στο τέλος του 2019, από 618,7 δισεκατομμύρια ευρώ το Σεπτέμβριο του 2019, σύμφωνα με τον τριμηνιαίο πίνακα ελέγχου κινδύνου της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA).
Η ανάλυση της πλατφόρμας συναλλαγών NPL Markets έχει υπολογίσει την πιθανή επίδραση στα NPL των τραπεζών με βάση τις αναμενόμενες πτώσεις στο ΑΕΠ των αντίστοιχων χωρών τους.
Τα ιταλικά NPLs θα μπορούσαν να φτάσουν τα 352 δισεκατομμύρια ευρώ από 115 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2019, με τον δείκτη NPL να φτάνει στο 20,3% από 6,7%, ενώ η Ελλάδα θα μπορούσε να δει τις προσπάθειές της τα τελευταία χρόνια να διαγράφονται με τα επίπεδα NPLs να φτάνουν τα 106 δισεκατομμύρια ευρώ από 70,5 δισεκ. ευρώ ή 61 δισεκ μετά το deal της Eurobank και ο λόγος NPLs του ανεβαίνει στο 53% από 35,2%, σύμφωνα με την ανάλυση.
Τα NPLs των ισπανικών τραπεζών θα μπορούσαν να φτάσουν τα 259 δισεκατομμύρια ευρώ από τα τρέχοντα 79,2 δισεκατομμύρια ευρώ και ο λόγος NPL σε 10,6% από 3,2%.
Για τη Γαλλία, η πρόβλεψη στο δυσμενές σενάριο είναι τριπλός, σε 360,7 δισ. ευρώ από 120,2 δισ. ευρώ και ο λόγος NPL σε 7,5% από 2,5%.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η NPL Markets βλέπει πιθανή αύξηση των επισφαλών δανείων σε 262 δισ. ευρώ και αναλογία σε 4,1% από 1,3%.
Στη Γερμανία, τα NPLs θα μπορούσαν να αυξηθούν στα 79 δισ. Ευρώ από 30 δισ. ευρώ και ο λόγος NPLs να ανέλθει σε 3,3% από 1,9%, σύμφωνα με την ανάλυση της NPL Markets.
Image

Image

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης