Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μέχρι το 2022 η κεφαλαιακή χαλάρωση των ευρωπαϊκών τραπεζών, με ελάχιστο δείκτη 11,50% - 11,75% για τις ελληνικές τράπεζες - Πέρασαν το test ευαισθησίας

Μέχρι το 2022 η κεφαλαιακή χαλάρωση των ευρωπαϊκών τραπεζών, με ελάχιστο δείκτη 11,50% - 11,75% για τις ελληνικές τράπεζες - Πέρασαν το test ευαισθησίας
Τι κατέγραψε το τεστ ευαισθησίας του SSM - Σήμερα 28/7, οι ανακοινώσεις - Στο 11,50% -11,75% ο  δείκτης επάρκειας των ελληνικών τραπεζών
Θα ανανεωθούν μέχρι και το 2022 τα μέτρα χαλάρωσης κυρίως επί των κεφαλαιακών αποθεμάτων για όλα τα πιστωτικά συστήματα της Ευρώπης μεταξύ των οποίων και τα Ελληνικά.
Η ανακοίνωση αυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα  στις 9:00 ώρα Ελλάδας από τον SSM μαζί με τα συμπεράσματα του τεστ ευαισθησίας που πραγματοποίησε ο Εποπτικός Μηχανισμός για 86 συστημικά πιστωτικά ιδρύματα σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Τα αποτελέσματα του τεστ αυτού θα φέρουν γενικά συμπεράσματα και δεν πρόκειται να αναλυθούν ανά τράπεζα αφού κάτι τέτοιο δεν θα οδηγούσε σε  ασφαλή συμπεράσματα κυρίως λόγω των μορατορίων  που αποτελούν κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής των τραπεζών η οποία αλλάζει ωστόσο την εικόνα του ισολογισμού τους.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έθεσαν χθες το απόγευμα το πλαίσιο των ανακοινώσεων η άσκηση καταγράφει πως το πιστωτικό σύστημα της Ευρώπης αντέχει στο γενικό σενάριο αξιολόγησης.
Ιδιαίτερα για  τις ελληνικές τράπεζες η αξιολόγηση υπήρξε θετική και για τα τέσσερα πιστωτικά ιδρύματα.
Λεπτομέρειες επί  επί της άσκησης δεν θα γίνουν γνωστές για καμία τράπεζα ξεχωριστά από όσες συμμετείχαν στο τεστ αυτό.
Σε ότι αφορά τα μέτρα χαλάρωσης για τις ελληνικές τράπεζες αυτά προβλέπουν πως ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειάς τους κινείται ως ελάχιστο προαπαιτούμενο μεταξύ 11,50% και 11,75%.
Το ίδιο προαπαιτούμενο θα παραμείνει και μέχρι το τέλος του 2022.
Ο λόγος για τον οποίον η κατάσταση χαλάρωσης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες θα συντηρηθεί είναι προκειμένου αυτές να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τις εθνικές οικονομίες καθώς οι εκτιμήσεις για τις εξελίξεις γίνονται ολοένα και δυσκολότερες.
Ας σημειωθεί πως με βάση τις πρώτες πληροφορίες που υπάρχουν δεν  έχει συζητηθεί  καθόλου το θέμα των stress tests των τραπεζών και τα ενδεχόμενα μένουν ανοιχτά τα τεστ αντοχής των πιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης να διενεργηθούν με στοιχεία του 2020 το 2021 ή με στοιχεία του 2021 το 2022.
Το Σεπτέμβριο η εικόνα του συγκεκριμένου test θα συμπληρωθεί
Για τα  τεστ ευαισθησίας που διεξάγει ο SSM, χρησιμοποιεί εποπτικά στοιχεία που είχε συλλέξει στις προηγούμενες περιόδους.
Η όποια επικαιροποίηση θα γίνει το Σεπτέμβριο με βάση τα δεδομένα των προβλέψεων των τραπεζών  για τα κόκκινα δάνεια.
Το θέμα των προβλέψεων απασχολεί ιδιαίτερα τον εποπτικό μηχανισμό καθώς παρατηρούνται σε όλες τις χώρες πολύ μεγάλες διαφορές στον τρόπο διαχείρισης της κάθε τράπεζας. Ετσι αναμένεται να τύχουν επεξεργασίας και κάποιοι αλγόριθμοι οι οποίοι θα κάνουν το θέμα αυτό πολύ πιο ξεκάθαρο.
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να δώσουν τα τριετή πλάνα τους για μέχρι το 2022 σε ότι αφορά τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Τακτική συνάντηση των τραπεζιτών με το Υπουργείο

Εν τω μεταξύ σήμερα 28 Ιουλίου 2020 θα γίνει και η καθιερωμένη πια διαδικτυακή συνάντηση μεταξύ των διοικήσεων των τραπεζών και της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών με αντικείμενο την περαιτέρω χρηματοδότηση της οικονομίας κυρίως μέσω των εγγυήσεων.
Η συζήτηση θα αφορά και τις νέες εγγυήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ που θα δοθούν προς τις τράπεζας από την Ελληνική Τράπεζα Ανάπτυξης στο πλαίσιο του νέου προγράμματος.
Ας σημειωθεί πως στη σημερινή ατζέντα δεν αποκλείεται να συζητηθούν και οι όποιες διαφορές έχουν ανακύψει γύρω από τον πτωχευτικό κώδικα μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης