Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Ούτε το 2025 θα έχουν ανακάμψει από την πανδημία οι ανεπτυγμένες οικονομίες – Έως και 4% χαμηλότερο το ΑΕΠ

Fitch: Ούτε το 2025 θα έχουν ανακάμψει από την πανδημία οι ανεπτυγμένες οικονομίες – Έως και 4% χαμηλότερο το ΑΕΠ
Έκθεση της Fitch Ratings για τον αντίκτυπο της πανδημίας στις ανεπτυγμένες οικονομίες
Οι μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες δεν αναμένεται να έχουν ανακάμψει πλήρως από την πανδημία του κορωνοϊού ούτε έως τα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings, η οποία επέκτεινε τις -διετείς- προβλέψεις της πέρα από το Global Economic Outlook που είχε δημοσιεύσει πρόσφατα.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, το ΑΕΠ στις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες θα είναι 3% με 4% χαμηλότερο σε σύγκριση με τα προ-πανδημίας επίπεδα το 2025.
«Θα υπάρξει μόνιμη ζημιά στο παραγωγικό δυναμικό στην πλευρά της προσφοράς από το σοκ του κορωνοϊού, καθώς αυξάνεται η μακροχρόνια ανεργία, οι ώρες εργασίας υποχωρούν και οι επενδύσεις και η συσσώρευση κεφαλαίου επιβραδύνονται.
Η διαδρομή που θα ακολουθήσει η πανδημία είναι άγνωστη. (…)
Για τις 10 προηγμένες χώρες που καλύπτονται στο GEO, οι ετήσιες προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ για το 2020 έως το 2025 είναι, κατά μέσο όρο (μη σταθμισμένες), περίπου 0,6% κάτω από τις προηγούμενες πενταετείς προβλέψεις μας.
Η παραγωγική δυνητική ανάπτυξη των ΗΠΑ αναθεωρήθηκε σε 1,4% από 1,9%, το Ηνωμένο Βασίλειο σε 0,9% από 1,6% και η Ευρωζώνη (σταθμισμένος μέσος όρος της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας) σε 0,7% από 1,2%.
Το επίπεδο παραγωγικής ικανότητας από την πλευρά της προσφοράς έως το 2025 θα είναι περίπου 3% έως 4% κάτω από αυτό που υπονοείται από τις προβλέψεις προγενέστερου ιού για το ΑΕΠ.
Αυτές οι αναθεωρήσεις αντικατοπτρίζουν εν μέρει την προσδοκία μας για αύξηση της μακροχρόνιας ανεργίας μετά το σοκ.
Το σοκ των θέσεων εργασίας είναι πιθανό να δει πολλούς εργαζόμενους - ιδιαίτερα στους τομείς των ταξιδιών, του τουρισμού και της ψυχαγωγίας που πλήττονται περισσότερο και έντασης εργασίας - να αγωνίζονται να βρουν γρήγορα την απασχόληση, με αποτέλεσμα την απόσπαση από την αγορά εργασίας», αναφέρει ο οίκος.

Fitch: Στο 4,6% η ύφεση για την παγκόσμια οικονομία το 2020 - Στο -5,6% το ΑΕΠ των ΗΠΑ και -8% η Ευρωζώνη (29/6/2020)

Στο 4,6% υπολογίζει την ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας το 2020 η Fitch Ratings, στην πιο πρόσφατη (29/6) σχετική έκθεσή της (Global Economic Outlook, GEO), ποσοστό αμετάβλητο σε σύγκριση με το προηγούμενο GEO.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, τα στοιχεία του Απριλίου αποδεικνύουν πως ήταν ο μήνας που η οικονομική δραστηριότητα έφθασε στο ναδίρ και έπεται σταδιακή ανάκαμψη.
Βέβαια, υπογραμμίζεται, ο κίνδυνος επανεμφάνισης του ιού ενδέχεται να διακόψει την αναμενόμενη πορεία οικονομικής ανάκαμψης.
Η Fitch αναθεώρηση επί τα βελτίω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Κίνας το 2020, στο 1,2% έναντι 0,7% προηγουμένως.
Θετικά αναθεωρήθηκε και η πρόβλεψη για την Ευρωζώνη, με ύφεση 8% το τρέχον έτος έναντι πρόβλεψης για 8,2%.
Σε ό,τι αφορά στις ΗΠΑ, η πρόβλεψη έμεινε ανέγγιχτη στο -5,6% το σύνολο του 2020 και στο εκκωφαντικό -9,9% για το β’ τρίμηνο ειδικότερα.
Η οικονομία της Γερμανίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 6,3% το 2020 -σε σύγκριση με προηγούμενη πρόβλεψη για -6,7%- λόγω της πρόσθετης δημοσιονομικής χαλάρωσης.
Επίσης:

*Για το Μεξικό η πρόβλεψη για το ΑΕΠ διαμορφώνεται σε -9,1% το 2020, από -7,4%
*Για τη Βραζιλία διαμορφώνεται σε -7% το 2020, από -6%
*Για το Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώνεται σε -9% το 2020, από -7,8%

«Οι πολιτικές παρεμβάσεις έχουν μετριάσει το οικονομικό σοκ στην Ευρώπη, αποτρέποντας την απότομη αύξηση της ανεργίας μέχρι σήμερα.
Τουλάχιστον 45 εκατομμύρια εργαζόμενοι εγγράφονται τώρα σε προγράμματα επιδότησης εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, που αντιστοιχούν στο 28% του συνδυασμένου εργατικού δυναμικού.
Ωστόσο, τα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τους επόμενους μήνες, αν και ο ρυθμός θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσο γρήγορα ξετυλίγονται τα συστήματα επιδότησης.
Η αυξημένη αβεβαιότητα στην εργασία, μαζί με τη συνεχιζόμενη κοινωνική απομακρυσμένη συμπεριφορά είναι πιθανό να επηρεάσει σημαντικά τις δαπάνες των νοικοκυριών κατά τους επόμενους 18 μήνες, ενώ οι επιχειρήσεις είναι πιθανό να μειώσουν απότομα τα επενδυτικά σχέδια μετά από ένα τόσο μεγάλο σοκ στα έσοδα.
Αυτό σημαίνει ότι η ανάκαμψη στα επίπεδα ΑΕΠ πριν από τον ιό, παρά το τεράστιο ερέθισμα, θα είναι πολύ πιο αργή από την πρόσφατη ταχεία κάθοδο», σχολιάζει ο οίκος.
Η Fitch αναμένει το παγκόσμιο ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 4,9% το 2021.
Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να συνεχιστεί με ρυθμό 3,4% το 2022.
Προβλέπεται το ΑΕΠ των ΗΠΑ να ανακτήσει τα επίπεδα του δ’ τριμήνου 2019 στο β’ τρίμηνο του 2022 και η Ευρωζώνη το δ’ τρίμηνο 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης