Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τραπεζικές πιέσεις επέδρασαν στο ΧΑ -1,30% στις 626 μον. με Lamda -6% – Διατηρείται το εύρος διακύμανσης και συσσώρευσης των 600-660 μον..

tags :
Τραπεζικές πιέσεις επέδρασαν στο ΧΑ -1,30% στις 626 μον. με Lamda -6% – Διατηρείται το εύρος διακύμανσης και συσσώρευσης των 600-660 μον..
Ο Γενικός Δείκτης στις 626 μονάδες, στο χαμηλά της ημέρας στις δημοπρασίες διασπώντας την πρώτη στήριξη των 630 μονάδων

(upd10) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 626 μονάδες, από 641 μονάδες υψηλό ημέρας, καθώς παρά τις ενδείξεις αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο, έντονη είναι η επιφυλακτικότητα των επενδυτών για ανάληψη νέου ρίσκου τουλάχιστον έως τις 2 Αυγούστου καθώς λήγει η Navtex της Τουρκίας για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Στη σημερινή συνεδρίαση, οι τράπεζες μετά από κέρδη +4% έκλεισαν πτωτικά, έως -2,3% η Alpha Bank .....ενώ απώλειες κατέγραψε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, με την Lamda με την μεγαλύτερη πτώση στο  -6,09%.
Πραγματοποίηθηκε το πακέτο που περίμενε η αγορά των
5,99 εκατ. μετοχών της Lamda στην τιμή των 5,60 ευρώ ανά μετοχή συνολικής αξίας 33,5 εκατ. ευρώ ολοκληρώνοντας την αποχώρηση της Μαριάννας Λάτση από το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 24/7 είχαν διακινηθεί 8,9 εκατ. μετοχές αξίας 50,62 εκατ. ευρώ και εκκρεμούσαν οι υπόλοιπες μετοχές.
Η αποχώρηση της Λάτση μπορεί να μην μεταβάλλει την στρατηγική της υπόλοιπης οικογένειας για το Ελληνικό αλλά ο χρόνος ρευστοποίησης των μετοχών προβλημάτισε την αγορά.

Μετά το προκλητικό show στην Αγία Σοφία που την μετέτρεψε σε τζαμί από μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς την Παρασκευή 24/7/2020... επιχειρησιακά αποκλιμακώνει μερικώς την ένταση καθώς αποσύρονται σταδιακά τα τουρκικά πλοία από το Αιγαίο.
Το πλέον σημαντικό στοιχείο των τελευταίων ημερών πέραν της παρουσίας του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis και βεβαίως των 30 τουρκικών πλοίων που βρέθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν η απαράδεκτη παρέμβαση της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.
Η Τουρκία έθεσε θέμα Καστελόριζου, τονίζοντας ότι «ένα μικρό νησί 4 τετραγωνικών μιλίων, μόλις 1 μίλι μακριά από την Τουρκία και 360 μίλια μακριά από την ελληνική ηπειρωτική χώρα, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια θαλάσσια ζώνη 15.400 τετραγωνικών μιλίων είναι απαράδεκτο.
Σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα…
Η Τουρκία με όλες αυτές τις κινήσεις της σε Αιγαίο και Αγία Σοφία έχει διττό στόχο να αποπροσανατολίσει την τουρκική κοινή γνώμη και να δημιουργήσει προϋποθέσεις συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, θέλει κατάργηση της Συνθήκης της Λωζάνης
Από την άλλη, η Ελλάδα δεν έχει πολλές επιλογές πέραν από το να διατηρήσει την υφιστάμενη της κατάσταση, ούτε να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα μπορεί στα 12 από 6 ναυτικά μίλια γιατί θα έχει συνέπειες, ούτε και να αποδειχθεί συνεκμετάλλευση.
Και ενώ συμβαίνουν αυτά στο Αιγαίο,  κλιμακώνεται η ένταση των σχέσεων  ΗΠΑ - Κίνας, με το Πεκίνο να προχωρά σε αντίποινα, καθώς υπεστάλη η αμερικανική σημαία στο προξενείο των ΗΠΑ στην κινεζική πόλη Chengdu καθώς έληξε η διορία των 72 ωρών που είχε δώσει το Πεκίνο στις ΗΠΑ προκειμένου να κλείσουν το προξενείο τους, σε απάντηση της εντολής για «λουκέτο» στο κινεζικό προξενείο στο Χιούστον.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για κατασκοπία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump να υποστηρίζει ότι είναι πιθανό να κλείσουν και άλλα προξενεία της Κίνας στο αμερικανικό έδαφος.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 626 μονάδες στα χαμηλά της ημέρας στις δημοπρασίες διασπώντας την πρώτη στήριξη των 630 μονάδων με την σγορά να διατηρείται εντός του εύρους συσσώρευσης των 600-660 μονάδων.
Στις τράπεζες, μετά τα αρχικά κέρδη πλησίον του +4%, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Eurobank -2,31% και ακολούθησαν Alpha Bank -2,08% , Εθνική -1,87% και Πειραιώς -1,21%.
Με απώλειες -2,55% έκλεισε ο ΟΛΠ καθώς από σήμερα 27/7 οι μετοχές διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,51186 ευρώ ανά μετοχή.
Εν τω μεταξύ, με ενδιαφέρον αναμένεται η ανακοίνωση  των αποτελεσμάτων των τραπεζών αρχής γενομένης με την Τράπεζα Πειραιώς η οποία ανακοινώνει το εξάμηνό της στις 4 Αυγούστου, και θα ακολουθήσει στις 6 Αυγούστου η Εθνική, στις 27 Αυγούστου η Alpha Bank και την 1η Σεπτεμβρίου η Eurobank
Κατά το α'  τρίμηνο το ενδιαφέρον των αποτελεσμάτων φαίνεται εντοπίστηκε στις προβλέψεις των τραπεζών.
Στο δεύτερο τρίμηνο οι προβλέψεις θα είναι σαφώς πιο περιορισμένες καθώς οι αποφάσεις για τα μορατόρια  συνεχίζονται  ενώ αναμένεται να αποτυπωθεί η υπάρχουσα τάση μείωσης των εσόδων των τραπεζών ως απόρροια του lockdown της εθνικής οικονομίας..
Επιπλέον, οι αναλυτές μιλούν για περιορισμένα έσοδα των πιστωτικών ιδρυμάτων . Αναμένεται μια επίπτωση στους τόκους των τραπεζών της τάξεως του -1%-2% και στις προμήθειες 4%-5% .
Τα χαμηλότερα έσοδα είναι μια παράμετρος που οι τράπεζες θα πρέπει να ανατρέψουν το επόμενο εξάμηνο εφόσον βοηθηθούν και από τη συγκυρία για κάτι τέτοιο ώστε να τονώσουν τα αποτελέσματά τους μιας και δεν έχουν οριστικά επιλύσει το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,06% -  επιτόκιο έκδοσης 1,57% στις 9 Ιουνίου 2020  - και το ιταλικό 10ετές στο 1,06%  και με το μεταξύ τους spread στις 0 μονάδες βάσης...
Επίσης, σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 151 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,59% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο +2,03%.
Στο πρώτο πεντάλεπτο, με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με την Εθνική +4,07% και Πειραιώς +4,05%....αλλά και την άνοδο στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +3,64% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,18%.
Στις δημοπρασίες, εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -1,99% αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25.... και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -1,30%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,30% στις 626 μονάδες έχοντας υψηλό στις 641,78 μονάδες και χαμηλό 626,05 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα εάν εξαιρέσουμε το πακέτο της Lamda.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 66,1 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 33,6 εκατ. ευρώ στο πακέτο της Lamda, ο όγκος 23,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 9,7 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένη συναλλαγή αξίας 33,6 εκατ. ευρώ και όγκου 5,99 εκατ. τεμαχίων διακίνησε η Lamda

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 626 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 630 μονάδων και ακολουθούν οι 620-615 μονάδες και οι  600 μονάδες.
Στη πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 650-660 μονάδες και ακολουθούν οι 670 μονάδες και ακολουθούν οι 680-690 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 325 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 330-335 μονάδων και ακολουθούν οι 300 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 350-360 μονάδες και ακολουθούν οι 380 μονάδες και οι 400 μονάδες.

Citigroup: Η Ελλάδα μεταξύ των μεγάλων κερδισμένων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που θα ωφεληθούν περισσότερο από τη συμφωνία του ευρωπαϊκού συμβουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης, εκτιμούν οι αναλυτές της Citi, σε σχόλιό τους με ημερομηνία 27/7 για την επιβεβαίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης BB από τη Fitch.
Σημειώνεται ότι η Fitch επιβεβαίωσε σε «ΒΒ» την αξιολόγηση μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας για την Ελλάδα, χωρίς να μεταβάλει τις σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης (οutlook).
Όπως ανέφερε ο αμερικανικός οίκος, οι βαθμολογίες της Ελλάδας αντικατοπτρίζουν τα υψηλά επίπεδα κατά κεφαλήν εισοδήματος, που αντισταθμίζεται από την αδύναμη μεσοπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική, το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στον τραπεζικό τομέα και τα πολύ υψηλά αποθέματα χρέους γενικής κυβέρνησης και καθαρού εξωτερικού χρέους.
Το σταθερό οutlook αντικατοπτρίζει ένα βαθμό εμπιστοσύνης στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, μετά το σοκ στα δημόσια οικονομικά και την οικονομική ανάπτυξη από την πανδημία COVID-19 φέτος.
Ο αμερικανικός οίκος αναμένει η ελληνική οικονομία να συρρικνωθεί κατά 7,9% σε πραγματικούς όρους το 2020, για να ανακάμψει το 2021 κατά 5,1%, αν και ο ρυθμός της ανάκαμψης είναι πολύ αβέβαιος και υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για τις προβλέψεις, ειδικά σε περίπτωση νέου κύματος κορωνοϊού.
Η Fitch εκτιμά ότι ο συνδυασμός μέτρων πολιτικής για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας, των αυτόματων σταθεροποιητών και της χαμηλότερης οικονομικής δραστηριότητας θα έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή του δημοσιονομικού ισοζυγίου από πλεόνασμα 1,9% του ΑΕΠ το 2019 σε έλλειμμα 7,8% του ΑΕΠ φέτος.
Εκτιμά ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που αυξάνουν το έλλειμμα φέτος αντιπροσωπεύουν άμεσα περίπου το 6% του ΑΕΠ.
Ο αμερικανικός οίκος αναμένει το έλλειμμα να μειωθεί το 2021 και το 2022, σε 5,1% και 3,4%, αντίστοιχα, αν και ο ρυθμός μείωσης του ελλείμματος είναι πολύ αβέβαιος.
Επιπλέον, η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να αποφασίσει υπέρ των συνταξιούχων που άσκησαν έφεση κατά των περικοπών των συντάξεων μετά το 2012, θα επηρεάσει τα μελλοντικά αποτελέσματα των δημόσιων οικονομικών με αντίκτυπο 0,5% στο έλλειμμα.
Η Fitch αναμένει ο δείκτης χρέους να αυξηθεί από 176,6% στα τέλη του 2019 σε 197% το 2020, πριν μειωθεί τα επόμενα δύο χρόνια, σε 185% το 2022.

H επικαιρότητα

Επιταχύνεται η πανδημία του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη Λατινική Αμερική να είναι πρώτη σε επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως και με την Ασία να καλείται να αντιμετωπίσει ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας.
Και ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει πως παρά τα αισιόδοξα μηνύματα από την επιστημονική κοινότητα, το εμβόλιο δεν πρέπει να αναμένεται πριν από το 2021, ο ιός εξακολουθεί να διασπείρεται με τεράστια ταχύτητα παγκοσμίως.
Στο επίκεντρο η Λατινική Αμερική, η οποία ξεπέρασε σε κρούσματα τη Βόρεια Αμερική και πλέον μετρά τις περισσότερες μολύνσεις ενώ στο κόκκινο βρίσκεται και η Ασία, καθώς έξαρση κρουσμάτων καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο στην Κίνα, ρεκόρ μολύνσεων ανακοινώθηκε στην Αυστραλία ενώ στο Βιετνάμ έγινε γνωστό πως εκκενώνει την πόλη Danang απομακρύνοντας 80.000 πολίτες – κυρίως τουρίστες – ύστερα από τον εντοπισμό τριών κρουσμάτων.
Στις ΗΠΑ, μετά την Καλιφόρνια και η Φλόριντα ξεπέρασε σε μολύνσεις την Πολιτεία της Νέας Υόρκης, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της επιδημίας τους προηγούμενους μήνες.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί προσεγγίζουν τους 649.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 16,2 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει και έχουν θεραπευτεί, υπολογίζονται σε περισσότερους από 9,4 εκατομμύρια.
Έντονη ανησυχία υπάρχει στους επιστήμονες και στις υγειονομικές αρχές για τα αυξανόμενα κρούσματα που καταγράφονται από τις αρχές του Ιουλίου στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.
Αν και το βλέμμα των ειδικών ήταν στραμμένο στην έλευση των τουριστών, τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως είναι υπό έλεγχο το τουριστικό ρεύμα, ιδιαίτερα ύστερα από τα νέα μέτρα που ελήφθησαν στα χερσαία σύνορα με τα βαλκανικά κράτη.
Ωστόσο, η χαλάρωση των Ελλήνων πολιτών ως προς την τήρηση των μέτρων είχε ως αποτέλεσμα να καταγράφουν αναζωπυρώσεις κρουσμάτων όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και σε διάφορα άλλα σημεία της χώρας, κάτι που επιβεβαιώνει και τη διασπορά του ιού στην κοινότητα.
Το εάν ληφθούν νέα μέτρα και τι είδους θα είναι αυτά, θα αποφασιστεί στα τέλη Ιουλίου, όταν και οι ειδικοί επιστήμονες θα έχουν πλήρη εικόνα για το πώς εξελίχθηκε η επιδημία κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, μήνα κατά την οποία λειτούργησε το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και ήρθαν στην χώρα οι πρώτοι τουρίστες.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 4.193 ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 202 θάνατοι..

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα Δευτέρα 27/7 οι ασιατικές αγορές, με επίκεντρο την κλιμακούμενη έντασης ΗΠΑ - Κίνας. .
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στγην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,16%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα  στο +0,26%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,33% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,79%

Μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεικτές τάσεις επικρατούν σήμερα Δευτέρα 27/7 στις ευρωπαϊκές αγορές με επίκεντρο την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς και την ανεξέλεγκτη πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού
Εν τω μεταξύ, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι οι ταξιδιώτες από την Ισπανία θα παραμένουν σε καραντίνα, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων
Οι μετοχές των εταιρειών του κλάδου ταξιδιών και αναψυχής, δέχονται ισχυρές πιέσεις.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +0,40%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,05% , ο MIB στο Μιλάνο στο -0,20%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,5% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο -0,050%..  
.Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,50%, ο S&P στο +0,60% και ο Nasdaq στο +1,2% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,20% (20,26 δολ.).

Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Πτωτικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές και μετά τα αρχικά κέρδη +4%.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,2070 ευρώ, με πτώση -1,87% με όγκο 2,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,10 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5640 ευρώ, με πτώση -2,08%, με όγκο 3,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 871 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,22 ευρώ, με πτώση -1,21% με όγκο 943 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 533 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,38 ευρώ, με πτώση -2,31% με όγκο 3,01 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,5120 ευρώ, με πτώση -0,19% και με κεφαλαιοποίηση 228 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1928 ευρώ, με άνοδο +0,63% και όγκο 77 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 89 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,12 ευρώ, με άνοδο +1,55% και κεφαλαιοποίηση 261 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Πιέσεις -6,09% στην Lamda 

Με απώλειες έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Lamda -6,09%, ΕΛΠΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ..
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν μόνον Ελλάκτωρας και Μυτιληναίος.
H Coca Cola έκλεισε στα 22,23 ευρώ με πτώση -0,49% και κεφαλαιοποίηση στα 8,23 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,50 ευρώ, με πτώση -1,11% και αποτίμηση 5,88 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,8460 ευρώ, με πτώση -0,62% και αποτίμηση 892 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,25 ευρώ, με πτώση -0,22% και κεφαλαιοποίηση 522 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,94 ευρώ με πτώση -1% και αποτίμηση 2,66 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,78 ευρώ, με πτώση -0,92% και κεφαλαιοποίηση 889 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,40 ευρώ, με πτώση -2,88% και κεφαλαιοποίηση 1,65 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 12,00 ευρώ, με πτώση -0,99% και κεφαλαιοποίηση 1,33 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,78 ευρώ με άνοδο +1,57% και κεφαλαιοποίηση 1,11 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,50 ευρώ με πτώση -1,37% και κεφαλαιοποίηση 2,24 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,63 ευρώ, με πτώση -0,60% και κεφαλαιοποίηση 709 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,9950 ευρώ, με πτώση - 0,12% και κεφαλαιοποίηση 208 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0562 ευρώ, με άνοδο +0,18% και κεφαλαιοποίηση 53 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετες στο 1,06% - Το spread με την Ιταλία στις 0 μονάδες βάσης

Σταθεροποίηση καταγράφονται σήμερα 27 Ιουλίου 2020 στα ελληνικά ομόλογα ομοίως και αστα ιταλικά ομόλογα
Τα ελληνικά και Ιταλικά ομόλογα έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη κίνηση με το μεταξύ τους spread στις -0 μονάδες βάσης.
Σε αντίθεση με την χρηματιστηριακή αγορά όπου η κατάσταση έχει επιδεινωθεί στην αγορά ομολόγων επικρατεί θετικό κλίμα απόρροια του προγράμματος αγοράς τίτλων της ΕΚΤ λόγω πανδημίας.
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα 7,5 δισεκ. δυνητικά μπορεί να φθάσει στα 20-21 δισεκ. αλλά δύσκολα προσφέρονται οι ελληνικοί τίτλοι για πώληση.
Το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,06% όπως και στο ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,06%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,06% με το αμερικανικό 10ετές 0,58% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 0 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 70 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,49 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,17% με απόδοση αγοράς 0,21% και απόδοση πώλησης 0,13%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,22 μονάδες βάσης και απόδοση 0,23%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,38 μονάδες βάσης και απόδοση 0,34% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,08 μονάδες βάσης και απόδοση 0,46% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,29 μονάδες βάσης και απόδοση 0,63%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 107,74 μονάδες βάσης και απόδοση 0,82%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,55 μονάδες βάσης και απόδοση 0,91% με απόδοση αγοράς 0,94% και απόδοση πώλησης 0,88%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,56 μονάδες βάσης και απόδοση 1,01% με απόδοση αγοράς 1,03% και απόδοση πώλησης 1%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 έχει μέση τιμή 103,80 και μέση απόδοση 1,05% με απόδοση αγοράς 1,06% και απόδοση πώλησης 1,04%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 131,08 μονάδες βάσης και απόδοση 1,21%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 108,06 μονάδες βάσης και 1,26% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 137,96 μονάδες βάσης και απόδοση 1,41%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 148,32 μονάδες βάσης και απόδοση 1,54%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 152 μονάδες βάσης από 155 μονάδες βάσης...
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 151 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,51% ή 151 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποιητικές τάσεις στα ομόλογα της ευρωζώνης

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 27/7 στις τιμές ομολόγων της ευρωζώνης
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 27 Ιουλίου 2020 στο 1,06%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 27/7/2020 στο -0,46% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,08% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,36% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,35% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,06% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,87%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης