Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs, JP Morgan: Γιατί η ευρωπαϊκή οικονομία θα ανακάμψει ταχύτερα από την αμερικανική – Οι βασικοί λόγοι

Goldman Sachs, JP Morgan: Γιατί η ευρωπαϊκή οικονομία θα ανακάμψει ταχύτερα από την αμερικανική – Οι βασικοί λόγοι
Η αποτυχία των ΗΠΑ να συγκρατήσουν και να περιορίσουν την πανδημία βάζει φρένα στην ανάκαμψή τους
Η οικονομία της Eυρωζώνης είναι ένα βήμα πριν από την ανάκαμψη εν αντιθέσει με τις ΗΠΑ και αυτό οφείλεται στις εκ διαμέτρου αντίθετες απαντήσεις στην πανδημία του κορωνοϊού.
Η αποτυχία των ΗΠΑ να συγκρατήσουν και να περιορίσουν την πανδημία βάζει τα φρένα στην ανάκαμψή τους σε σύγκριση με την Ευρώπη, όπου πολλά κράτη και περιοχές με έντονο επιδημιολογικό φορτίο κατάφεραν να ξαναρχίσουν την οικονομική τους δραστηριότητα, χωρίς παρόμοια αύξηση των κρουσμάτων, εκτιμούν Goldman Sachs και JP Morgan, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Κρίσιμο για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη είναι η πεποίθηση πως ο ιός δεν είναι πλέον εκτός ελέγχου και η σχετική επιτυχία της Ευρώπης μπορεί να βοηθήσει και να ενθαρρύνει τους αγοραστές να ξοδέψουν και τις επιχειρήσεις να επενδύσουν, προωθώντας περαιτέρω τη ζήτηση και την ανάπτυξη.
Η Ευρώπη έχει κάνει επίσης καλύτερη δουλειά για την προστασία των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων, τουλάχιστον προς το παρόν, με προγράμματα που διατηρούν εκατομμύρια πολίτες στην εργασία.
Σύμφωνα με την JPMorgan η Ευρώπη θα τα πάει καλύτερα γιατί έχει «σπάσει την αλυσίδα» που συνδέει την κινητικότητα με τον ιό.
Η Goldman Sachs στέκεται ιδιαίτερα στον αποτελεσματικό έλεγχο και τα τεστ για τον Covid -19 και αναμένει μία ραγδαία ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. 
«Είναι σαφές ότι η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε έντονα, αλλά αναμένουμε επίσης να ανακάμψει πιο έντονα», δήλωσε ο Jari Stehn, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs.
«Είναι πολύ σπάνιο ότι η Ευρωζώνη θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε ορίζοντα ενός έως δύο ετών, αλλά θα συμβεί», συνέχισε.
Είναι ελάχιστες οι φορές από το 1992, που η οικονομική ύφεση ήταν μεγαλύτερη στις ΗΠΑ σε σχέση με την Ευρωζώνη και μία από αυτές εντοπίζεται στο 2008 και τη χρηματοπιστωτική κρίση αλλά και πάλι την επόμενη χρονιά η άλλη πλευρά του Ατλαντικού ανέκαμψε πιο γρήγορα. 
«Έχοντας πληγεί περισσότερο, είναι εντυπωσιακό ότι πιστεύουμε πως η Ευρώπη θα ανακάμψει πληρέστερα και ταχύτερα», δήλωσε ο Bruce Kasman, επικεφαλής οικονομολόγος της JPMorgan.
«Έσπασαν αυτόν τον σύνδεσμο - οι αριθμοί κινητικότητας αυξάνονται» χωρίς επανεμφάνιση του ιού, χάρη στην καλύτερη χρήση μέτρων όπως η χρήση μάσκας και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης», σημείωσε.
Η JPMorgan αναμένει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 6,4% φέτος, ελαφρώς μικρότερη από την ύφεση 5,1% στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, για το 2021, η τράπεζα προβλέπει ανάκαμψη 6,2% που θα είναι υπερδιπλάσια από την αντίστοιχη του 2,8% των ΗΠΑ.
Στις ΗΠΑ, η αύξηση των κρουσμάτων σε ολόκληρο το Νότο και τη Δύση οδήγησε πολλές πολιτείες να σταματήσουν την οικονομική δραστηριότητα ή ακόμα και να αντιστρέψουν σχέδια επανέναρξης. Περισσότερες από ένα εκατομμύριο αιτήσεις για επίδομα ανεργίας συνεχίζουν να υποβάλλονται κάθε εβδομάδα στις ΗΠΑ ενώ τα στοιχεία στην Ευρωζώνη είναι καλύτερα στους τομείς των υπηρεσιών και της μεταποίησης.
Η οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν οι βουλευτές δεν επεκτείνουν - σε κάποια μορφή - τα επιπλέον χρήματα που χορηγούνται στους ανέργους.
The U.S. is struggling to contain the spread of the coronavirus
Η απόκλιση των δύο οικονομιών αντανακλάται και στις αγορές.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές και τα ομόλογα έχουν επωφεληθεί από την προτίμηση των επενδυτών, χάρη στη συμφωνία της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Επίσης το ευρώ έχει ενισχυθεί περισσότερο από 6% έναντι του δολαρίου τους τελευταίους δύο μήνες μία τάση που θα μπορούσε να συνεχιστεί περαιτέρω.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης