Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα 16,2 εκατ. κρούσματα και 647 χιλ. οι νεκροί από κορωνοϊό διεθνώς, επιταχύνεται η πανδημία - Αρνητικά ρεκόρ σε ΗΠΑ και Λ. Αμερική

Στα 16,2 εκατ. κρούσματα και 647 χιλ. οι νεκροί από κορωνοϊό διεθνώς, επιταχύνεται η πανδημία - Αρνητικά ρεκόρ σε ΗΠΑ και Λ. Αμερική
Επιταχύνεται η πανδημία παγκοσμίως σκορπώντας διεθνή ανησυχία
(Upd2) Ξεπέρασαν τα 16 εκατ. τα κρούσματα του κορωνοϊού παγκοσμίως με την  επιδημία να παρελαύνει σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που αποτυπώνεται τόσο στον αριθμό των θυμάτων όσο και των νέων μολύνσεων, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να υποστηρίζει πως δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν τις αρχές του 2021.
Στο επίκεντρο της νόσου εξακολουθεί να βρίσκεται η αμερικανική ήπειρος, ωστόσο τον ΠΟΥ ανησυχεί η πορεία του ιού στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια.
Τουλάχιστον 16.050.223 κρούσματα και 645.184 θάνατοι έχουν καταγραφεί, κυρίως στις ΗΠΑ, την πλέον πληγείσα χώρα από την πανδημία covid-19 με 4.178.021 κρούσματα και 146.460 θανάτους, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (4.328.915 κρούσματα και 182.501 θάνατοι) και την Ευρώπη (3.052.108 κρούσματα και 207.734 θάνατοι).
Ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας επιταχύνεται σε όλο τον κόσμο, με περισσότερα από 5 εκατομμύρια νέα κρούσματα να έχουν καταγραφεί από την 1η Ιουλίου, δηλαδή περισσότερο από το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των μολύνσεων από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε 16 ημέρες οι νέες μολύνσεις ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο, καθώς στις 8/7 οι ΗΠΑ είχαν αναφέρει 3 εκατομμύρια κρούσματα και μόλις στις 23/7 ανακοίνωσαν πως αυτά ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια.
Αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο η διασπορά του ιού δεν έχει προηγούμενο.
Ενδεικτικό του ρυθμού εξάπλωσης του ιού είναι ότι αν και χρειάστηκαν 15 εβδομάδες από την έναρξη της επιδημίας για να φτάσουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 2 εκατομμύρια κρούσματα, χρειάστηκαν μόλις 10 ημέρες για να εκτοξευτούν τα 13 εκατομμύρια κρούσματα σε 16 εκατομμύρια!
Δραματική είναι η κατάσταση και στη Λατινική Αμερική, όπου καθημερινά καταγράφονται νέα ρεκόρ θυμάτων και κρουσμάτων, στο κόκκινο είναι η Ινδία ενώ ανησυχία διατυπώνεται για την εξέλιξη της επιδημίας σε Αφρική, νότια Ευρώπη και Βαλκάνια.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 646.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 16 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει και έχουν θεραπευτεί, υπολογίζονται σε περισσότερους από 9 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 16.128.334 και οι θάνατοι σε 646.837
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 4.217.126 και σε νεκρούς με 146.754
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 86.449 και σε κρούσματα με 2.394.513
- Τρίτη σε νεκρούς η Βρετανία με 45.837 και ένατη παγκοσμίως σε κρούσματα με 300.275 
- Τρίτη σε κρούσματα η Ινδία με 1.385.685 – Στους 32.063 οι νεκροί  
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 811.073 και 13.249 νεκρούς
- Πέμπτη σε κρούσματα η Νότια Αφρική με 421.996 – Στους 6.343 οι νεκροί
- Έκτο σε κρούσματα το Περού με 395.036 και όγδοη η Χιλή με 338.759 κρούσματα
- Έβδομο σε κρούσματα το Μεξικό με 385.036 και τέταρτο σε νεκρούς με 43.374
- Στα 270.421 τα κρούσματα στην Ισπανία - Στους 28.432 οι νεκροί
- Στους 35.097 οι νεκροί στην Ιταλία, στους 30.195 οι νεκροί στη Γαλλία
Image

Η Φλόριντα ξεπέρασε σε κρούσματα τη Νέα Υόρκη

Η Φλόριντα έγινε την Κυριακή (26/7/2020) η δεύτερη πολιτεία μετά την Καλιφόρνια που ξεπέρασε τη Νέα Υόρκη, τη χειρότερα πληγείσα πολιτεία στην αρχή της επιδημίας του νέου κορωνοϊού στις ΗΠΑ, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters.
O συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του Covid-19 στη Φλόριντα αυξήθηκε κατά 9.300 για να ανέλθει στις 423.855 την Κυριακή, μία μόλις θέση πίσω από την Καλιφόρνια, που τώρα είναι η πρώτη στη χώρα με 448.497 κρούσματα.
Η Νέα Υόρκη είναι στην τρίτη θέση με 415.827 κρούσματα.Ωστόσο η Νέα Υόρκη έχει καταγράψει τους περισσότερους θανάτους από οποιαδήποτε άλλη αμερικανική πολιτεία, περισσότερους από 32.000.
Η Φλόριντα είναι στην όγδοη θέση με σχεδόν 6.000 θανάτους.
Κατά μέσο όρο, η Φλόριντα έχει καταγράψει περισσότερα από 10.000 κρούσματα ημερησίως τον Ιούλιο, η Καλιφόρνια 8.300 κρούσματα ημερησίως και η Νέα Υόρκη 700 κρούσματα.



Image

Η απότομη αύξηση στη Φλόριντα συνεχίζεται καθώς ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Ron De Santis έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας και ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν τον Αύγουστο.
Αντίθετα, η πολιτεία της Νέας Υόρκης έχει καταφέρει να θέσει υπό έλεγχο τον ιό, με τα καταστήματα και τα εστιατόρια να είναι κλειστά και η χρήση μάσκας υποχρεωτική.
Η αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται επίσης την ώρα που ο πρόεδρος Donald Trump πιέζει να ανοίξουν τα σχολεία το φθινόπωρο, παρά τις ανησυχίες δασκάλων και οικογενειών, ότι τα παιδιά μπορεί να προσβληθούν ή να μεταδώσουν τη νόσο εάν επιστρέψουν στην τάξη τους.
Μετά τη Φλόριντα, το Τέξας έχει τα περισσότερα συνολικά κρούσματα κορονοϊού που ανέρχονται σε 391.000.
Περισσότεροι από 146.000 Αμερικανοί έχουν χάσει τη ζωή τους από την Covid-19 - σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκοσμίου συνόλου - και υπάρχουν σχεδόν 4,2 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα ή τουλάχιστον ένας στους 79 ανθρώπους που έχει μολυνθεί.

Image

Gates: Έτοιμα σε 12 μήνες, 200 εκατ. εμβόλια για τον κορωνοϊό από κορεατική εταιρεία

Η SK Bioscience, η φαρμακευτική εταιρεία της Νότιας Κορέας που έχει την υποστήριξη του Bill Gates, ενδέχεται να είναι σε θέση να παράγει 200 εκατομμύρια σετ εμβολίων για τον κορωνοϊό μέχρι τον Ιούνιο του 2021, όπως σημειώνει ο συνιδρυτής της Microsoft  σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Moon Jae-in.
Ο Gates επιδιώκει να συνεργαστεί στενά με τη Νότια Κορέα, ανέφερε την Κυριακή (26/7/2020) το προεδρικό γραφείο στη Σεούλ, επικαλούμενη την επιστολή της 20ης Ιουλίου.
Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος και ο Moon συζήτησαν τηλεφωνικά τον Απρίλιο σχετικά με τη συνεργασία τους για την καταπολέμηση του ιού και την ανάπτυξη ενός εμβολίου, αναφέρει το Bloomberg.
Όλος ο πλανήτης βρίσκεται σε μία διαρκή μάχη, προκειμένου να αναπτύξει ένα εμβόλιο που θα μπορούσε να τον προστατεύσει από ιό που έχει προκαλέσει καταστροφή στην παγκόσμια οικονομία.
Ο Gates υπογράμμισε ότι οι επενδύσεις σε εργοστάσια σε όλο τον κόσμο μπορούν να διασφαλίσουν πως περιοχές εκτός των ΗΠΑ δεν θα μείνουν πίσω στην προσπάθεια ανάπτυξης εμβολίων για τον Covid-19.



Η Βρετανία βάζει «μπλόκο» στα ταξίδια στην Ισπανία - Πιθανή η επέκταση του μέτρου και σε άλλες χώρες

Aναστάτωση έχει προκληθεί μετά την ανακοίνωση του ταξιδιωτικού πρακτορείου TUI ότι ακυρώνει όλες τις πτήσεις της Κυριακής (26/7) που επρόκειτο να αναχωρήσουν για την ηπειρωτική Ισπανία και τις Κανάριες Νήσους, μετά την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης ότι όλοι οι ταξιδιώτες θα τίθενται σε καραντίνα δύο εβδομάδων με την επιστροφή τους.
"Είμαστε ιδιαίτερα απογοητευμένοι που δεν ειδοποιηθήκαμε έγκαιρα γι αυτήν την ανακοίνωση και διότι αυτή η απόφαση δεν ανακοινώθηκε χθες, καθώς πολλοί Βρετανοί ταξιδεύουν για διακοπές το Σαββατοκύριακο", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της TUI.
"Προσπαθούμε επίσης να καταλάβουμε γιατί εκδόθηκε ειδοποίηση για καραντίνα για μια ολόκληρη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των Καναρίων Νήσων και των Βαλεαρίδων Νήσων, όταν οι ταξιδιωτικές οδηγίες δεν έχουν εναρμονιστεί", πρόσθεσε.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει συστήσει να αποφεύγονται όλα τα ταξίδια πλην των απολύτως απαραίτητων στην ηπειρωτική Ισπανία, ωστόσο διευκρινίζει ότι οι παραθεριστές μπορούν να συνεχίσουν να ταξιδεύουν στα νησιά της Ισπανίας εάν είναι έτοιμοι να μπουν μόνοι τους σε καραντίνα αργότερα.

Πανικός στους Βρετανούς τουρίστες

Οι Βρετανοί τουρίστες που επιστρέφουν σήμερα στη χώρα τους από τις διακοπές τους στην Ισπανία αντέδρασαν οργισμένα στην αιφνιδιαστική απόφαση του Λονδίνου.
Το μέτρο αυτό επηρεάζει πολλούς Βρετανούς, ανάμεσά τους και τον υπουργό Μεταφορών Grand Shaps, ο οποίος βρίσκεται αυτή την περίοδο διακοπές στην Ισπανία, σύμφωνα με τους Sunday Times.
 Ο Shaps συμμετείχε μέσω τηλεφώνου από το θέρετρο όπου κάνει διακοπές στην έκτακτη συνεδρίαση της βρετανικής κυβέρνησης στην οποία ελήφθη η απόφαση για την Ισπανία.
Η Ισπανία είναι μία από τις πλέον πληγείσες χώρες στην Ευρώπη από τον κορωνοϊό, με περισσότερα από 290.000 κρούσματα και πάνω από 28.000 θανάτους. Αφού επέβαλε αυστηρό lockdown, άρχισε να χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα στις αρχές του καλοκαιριού.
Όμως τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται νέα άνοδος των κρουσμάτων του κορωνοϊού, με τις περισσότερες ισπανικές επαρχίες να επαναφέρουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους και άλλες, όπως η Βαρκελώνη, να καλούν τους κατοίκους να παραμένουν στα σπίτια τους.
Η απόφαση της Βρετανίας ακολουθεί μία αντίστοιχη της Νορβηγίας, η οποία επανέφερε την Παρασκευή την καραντίνα 10 ημερών για όσους επιστρέφουν από την Ισπανία, ενώ η Γαλλία έχει συστήσει στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Καταλονία.
Εκτός από την καραντίνα, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε στους πολίτες να αποφεύγονται τα μη απαραίτητα ταξίδια στην ηπειρωτική Ισπανία, ωθώντας τις περιφερειακές αρχές στα Κανάρια νησιά και τις Βαλεαρίδες να ανακοινώσουν ότι θα προσπαθήσουν να λάβουν εξαίρεση από την καραντίνα.

Γαλλία: Πάνω από 1.000 κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο

Η Γαλλία κατέγραψε 1.130 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού το προηγούμενο 24ωρο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, σε μια ακόμη ένδειξη ότι ο ρυθμός των μολύνσεων επιταχύνεται εκ νέου, μετά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
Η σημερινή είναι η δεύτερη συναπτή ημέρα που οι νέες μολύνσεις σε 24 ώρες υπερβαίνουν τις 1.000.
Το υπουργείο, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν την ανάγκη οι πολίτες να επιδεικνύουν πειθαρχία περιορίζοντας την μη αναγκαία έκθεσή τους, και να τηρούν τους υγειονομικούς κανόνες.

Στο κόκκινο η Αυστραλία, στο δρόμο ο στρατός

Ημερήσιο ρεκόρ θανάτων λόγω κορωνοϊού καταγράφεται σήμερα (26/7) στην Αυστραλία, την ώρα που οι αρχές της πολιτείας Βικτόρια πασχίζουν να περιορίσουν πολλές εστίες της επιδημίας και έχουν εντείνει τις προσπάθειες για την ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων.
Ο πρωθυπουργός της Βικτώριας Daniel Andrews δήλωσε στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι στην πολιτεία καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες 10 θάνατοι, ο μεγαλύτερος ημερήσιος απολογισμός θανάτων στην Αυστραλία μέχρι στιγμής.
Στην ίδια πολιτεία αναφέρθηκαν επιπλέον 459 νέα κρούσματα της covid-19, ο δεύτερος μεγαλύτερος ημερήσιος απολογισμός που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής στην Αυστραλία, παρά το lockdown που έχει επιβληθεί για δύο εβδομάδες στη Μελβούρνη, τη μεγαλύτερη πόλη της Βικτώριας.
Οι κυριότερες εστίες μόλυνσης σε αυτό το δεύτερο κύμα της επιδημίας παρατηρούνται σε εργασιακούς χώρους, όπως οίκοι ευγηρίας και ιατρικά κέντρα, μεγάλα κέντρα διανομής, σφαγεία και αποθήκες, επεσήμανε ο Andrews.
«Αυτό που μας λένε τα στοιχεία είναι ότι μερικοί άνθρωποι (…) νιώθουν άρρωστοι, έχουν συμπτώματα και εξακολουθούν να πηγαίνουν στη δουλειά τους», εξήγησε. «Αν αυτό συνεχιστεί, απλώς θα εξακολουθήσουμε να βλέπουμε ολοένα και περισσότερα κρούσματα», πρόσθεσε.
Η Αυστραλία έχει αποφύγει ένα μεγάλο ξέσπασμα της covid-19, έχοντας καταγράψει συνολικά περισσότερα από 14.400 κρούσματα και 155 θανάτους.
Όμως οι αρχές πασχίζουν να περιορίσουν περισσότερες από 100 εστίες στη Βικτόρια, η οποία έχει τεθεί σε lockdown για έξι εβδομάδες, ενώ απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός πολιτείας αλλά και η είσοδος σε αυτή σε κατοίκους άλλων περιοχών.
Εξάλλου οι αξιωματούχοι της Βικτώριας έχουν ζητήσει τη συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων της Αυστραλίας, όπως και των εργαζομένων στα ασθενοφόρα και των τριτοετών φοιτητών ιατρικής προκειμένου να εντοπίζουν τις επαφές των νέων κρουσμάτων μέσα σε 24 ώρες.
Η πιο πολυπληθής πολιτεία της χώρας, η Νέα Νότια Ουαλία, κατέγραψε 14 νέα κρούσματα στη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου, από τα οποία σχεδόν τα μισά συνδέονται με μια εστία σε ένα εστιατόριο στα περίχωρα του Σίδνεϊ.
Εξάλλου διαδηλωτές στο Σίδνεϊ αναμένεται να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας μετά την απόφαση των αρχών να απαγορεύσουν μια διαδήλωση την Τρίτη για τους θανάτους Αβορίγινων από την αστυνομία, λόγω των ανησυχιών για εξάπλωση της covid-19.

Lockdown στη Μελβούρνη

Υπενθυμίζεται πως η αύξηση των κρουσμάτων στη Μελβούρνη, τη μεγαλύτερη πόλη της Βικτόρια, ώθησε την τοπική κυβέρνηση να επιβάλει lockdown για έξι εβδομάδες, ενώ πλέον είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν στη Βικτόρια έξι θάνατοι, ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων που έχει αναφερθεί σε διάρκεια 24 ωρών στην Αυστραλία από την έναρξη της πανδημίας.
Όλοι οι νεκροί ήταν ηλικιωμένοι ένοικοι οίκων ευγηρίας, με περισσότερα από 40 τέτοια ιδρύματα να έχουν αναφέρει κρούσματα.
Περιορισμοί πάντως επιβλήθηκαν και στην Πολιτεία Νέα Νότια Ουαλία μετά την εμφάνιση πολλών εστιών της covid-19.
Στα εστιατόρια της πολιτείας θα επιτρέπονται πλέον έως δέκα άτομα ανά τραπέζι, ενώ ο συνολικός αριθμός των πελατών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 300.
Εξάλλου ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να συγκεντρώνονται για γάμους ή εταιρικές εκδηλώσεις δεν μπορεί να ξεπερνά τους 150, ενώ θα ισχύουν και αυστηροί κανόνες, όπως απαγόρευση του χορού και των ζωντανών τραγουδιών.
Σε χώρους λατρείας και κηδείες επιτρέπεται η παρουσία έως και 100 ατόμων.

Fauci: Διαθέσιμο μετά το α' εξάμηνο του 2021, το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Ο σύμβουλος λοιμωξιολόγος του Λευκού Οίκου στη μάχη κατά του κορωνοϊού, Δρ Anthony Fauci, δήλωσε την Παρασκευή 24 Ιουλίου, ότι ένα εμβόλιο κορωνοϊού δεν θα είναι «ευρέως διαθέσιμο» για το αμερικανικό κοινό, παρά μόνο από τα μέσα του 2021.
«Είναι πιθανό στις αρχές του επόμενου έτους να έχουμε διαθέσιμες δεκάδες εκατομμύρια δόσεις», δήλωσε ο Fauci, ωστόσο διευκρίνισε πως, «Νομίζω ότι καθώς θα προχωράμε στο 2021, και αφού περάσουν αρκετοί μήνες, θα υπάρχουν εμβόλια ευρέως διαθέσιμα».
Οι δηλώσεις του διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στην Washington Post.έρχονται να κατεβάσουν τους τόνους της αισιοδοξίας από δηλώσεις αξιωματούχων της δημόσιας υγείας και επιστημόνων, που περιμένουν σχεδόν με βεβαιότητα ένα εκ των πολυάριθμων δοκιμαζόμενων εμβολίων κατά του Covid-19, να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό έως τα τέλη Δεκεμβρίου, και διαθέσιμο από τις αρχές του επόμενου έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης