Τελευταία Νέα
Διεθνή

Weidmann (Bundesbank): Αυστηροί όροι και μηχανισμοί ελέγχου για την οικονομική βοήθεια από το Ταμείο Ανάκαμψης

Weidmann (Bundesbank): Αυστηροί όροι και μηχανισμοί ελέγχου για την οικονομική βοήθεια από το Ταμείο Ανάκαμψης
Απαιτούνται μηχανισμοί ελέγχου για τη σωστή χρήση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης ξεκαθαρίζει ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης
Σαφές μήνυμα ότι η έκδοση κοινού χρέους της ΕΕ δεν θα πρέπει να γίνει δημοσιονομικός κανόνας στέλνει ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann, ο οποίος απαιτεί δρακόντειους όρους για την παροχή βοήθειας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
H απόφαση των ευρωπαίων ηγετών να εκδώσουν κοινό χρέος για τη χρηματοδότηση των πλέον αδύναμων κρατών – μελών θα πρέπει να αποτελέσει εξαίρεση και να χρησιμοποιηθεί ως σχέδιο για τις μελλοντικές δημοσιονομικές προκλήσεις, σημειώνει ο Weidmann σε συνέντευξή του στα μέσα ενημέρωσης του ομίλου Funke την Κυριακή (26/7/2020).
Υπενθυμίζεται πως οι ηγέτες της ΕΕ υπέγραψαν την Τρίτη (21/7) μια ιστορική συμφωνία για ένα τεράστιο σχέδιο τόνωσης για τις οικονομίες τους που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό μετά από μια πολυτάραχη σύνοδο κορυφής που διήρκεσε σχεδόν πέντε ημέρες.
Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ, να συγκεντρώσει έως και 750 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές εκ μέρους και των 27 κρατών.
«Είναι σημαντικό η ΕΕ να αποδείξει την ικανότητά της να δράσει στην κρίση», δήλωσε ο Weidmann προσθέτοντας ότι η επίδειξη αλληλεγγύης και από οικονομικής άποψης ήταν το σωστό στην τρέχουσα κρίση».
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Bundesbank, υπερτονίζει, πως η έκδοση κοινού χρέους θα πρέπει να παραμείνει εξαίρεση και να τεθούν αυστηροί όροι για την παροχή οικονομικής βοήθειας.
«Απαιτούνται μηχανισμοί ελέγχου προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα χρησιμοποιούνται σωστά και αποτελεσματικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Weidmann.
«Γενικά, πιστεύω ότι η έκδοση κοινού χρέους για πολλές περιπτώσεις  είναι μέτρο αμφισβητήσιμο.
Τουλάχιστον, το πακέτο αυτό δεν θα πρέπει να χρησιμεύσει ως εφαλτήριο για μεγάλης κλίμακας έκδοση χρέους της ΕΕ με σκοπό την τακτική χρηματοδότηση των νοικοκυριών», σημείωσε.
Ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας επεσήμανε επίσης τις τρέχουσες εξελίξεις στις ΗΠΑ έναν σημαντικό εμπορικό εταίρο για τη Γερμανία.
«Οι ΗΠΑ χαλάρωσαν ορισμένα από τα υγειονομικά μέτρα τους νωρίς και τώρα τα επαναφέρουν ξανά σε ορισμένες πολιτείες.
Αυτό το stop-and-go είναι σίγουρα δύσκολο για την οικονομία», δήλωσε ο Weidmann.
«Σε κάθε περίπτωση, αυτό δείχνει πόσο σημαντικό είναι να είμαστε σε εγρήγορση, να παρακολουθούμε στενά την πανδημία και να αποτρέπουμε την έξαρσή της», συνέχισε.
Όσον αφορά στη Γερμανία, ο Weidmann είπε πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει περάσει το αποκορύφωμα της πανδημίας και το απόγειο της οικονομικής κρίσης.  
Όπως παρατήρησε, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν εκ νέου όπως και η βιομηχανική παραγωγή.
«Συνολικά, τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία κατέρρευσε την άνοιξη και τώρα ανακάμπτει σταδιακά», επισήμανε ο Weidman.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης