Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ο βασικός στόχος της Τουρκίας είναι συνεκμετάλλευση του Αιγαίου – Για την Ελλάδα αποτελεί εσχάτη προδοσία ή ιστορική συμφωνία;

Ο βασικός στόχος της Τουρκίας είναι συνεκμετάλλευση του Αιγαίου – Για την Ελλάδα αποτελεί εσχάτη προδοσία ή ιστορική συμφωνία;
Η μόνη επιλογή της Ελλάδος είναι να συνεχίσει πάνω σε αυτή την ακλόνητη στρατηγική της προάσπισης των εδαφών της, η Τουρκία είναι σκύλος που γαυγίζει αλλά δεν δαγκώνει όσο δεν αλλάζουν οι συσχετισμοί.
Ο Erdogan ο Τούρκος Πρόεδρος το τελευταίο διάστημα έχει πυκνώσει την επιθετική στρατηγική του.
Προφανώς με κίνητρα ιδιοτελή λόγω της πολιτικής του φθοράς, της επικίνδυνα φθίνουσας πορείας της τουρκικής οικονομίας και του κορωνοιού ο Τούρκος Πρόεδρος από Σουλτάνος τείνει να εξελιχθεί σε ένα γραφικό πολιτικό που φωνασκεί στο εξωτερικό για να φανεί ηγέτης στο εσωτερικό.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η μέχρι τώρα στρατηγική του Erdogan δεν έχει αποδώσει αλλά και χωρίς αυτή η πολιτική του κατάσταση θα ήταν χειρότερη.
Η Τουρκία στο εσωτερικό της κυριαρχείται από δύο τάσεις.
1)Την κοσμική Τουρκία που έχει δυτικό προσανατολισμό και αποτελεί ακόμη μειοψηφία αλλά όλοι οι επιφανείς και πλούσιοι τούρκοι την υιοθετούν.
Ο Erdogan δεν μπορεί να αψηφήσει την κοσμική Τουρκία γιατί πλέον αποτελεί κατεστημένο, διαθέτει ισχυρή επιρροή και πλούτο και προφανώς αποτελεί και δημιούργημα του ίδιου του Erdogan όταν έδωσε ισχυρά κίνητρα στην Τουρκική οικονομία πριν χρόνια.
2)Υπάρχει και μια δεύτερη τάση οι θρησκόληπτοι μουσουλμάνοι που συρρέουν στα τζαμιά πιστεύοντας τις ανοησίες του Ισλάμ ειδικά οι τούρκοι χαμηλής μόρφωσης, οι φτωχοί της Ανατολίας είναι εύκολα χειραγωγούμενοι.
Το Ισλάμ αποτελεί συνονθύλευμα ψεμάτων, πλάνης, γραφικότητας, δόλου κυριάρχησε λόγω του φονταμενταλισμού και έχει ριζώσει όπως κάθε θρησκεία στην συνείδηση του λαού.
Ο προφήτης Μωάμεθ ήταν ένας αλκοολικός τσαρλατάνος αλλά αυτό αποτελεί προσέγγιση των δυτικών, για τους μουσουλμάνους ήταν ο μεγάλος Προφήτης.
Ο Erdogan τελευταία ποντάρει σε αυτή την μερίδα Τούρκων αλλά και ευρύτερα στους μουσουλμάνους του κόσμου, θέλει ως πολιτικός ηγέτης να χαρακτηριστεί από τους μουσουλμάνους του κόσμου ως υπερεθνική προσωπικότητα που προάγει την θρησκεία απέναντι στην διεφθαρμένη Δύση.

Η στρατηγική κλιμάκωσης

Εάν παρατηρήσει κανείς τους τακτικισμούς Erdogan θα διαπιστώσει ότι

-Χρησιμοποιεί τα 2,3 εκατ μετανάστες κυρίως από την Συρία ως μέτρο πίεση στην Ελλάδα, στο Αιγαίο και στον Έβρο.
Μέτρο πίεσης στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκά σύνορα της ευρωζώνης.

-Με την ανακάλυψη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο έσπευσε να δηλώσει την παρουσία του καθώς αισθάνθηκε απομονωμένος.
Η παρουσία διεθνών εταιριών εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου ήταν το σωστό εργαλείο για τους κυπρίους μαζί με την εμπλοκή του Ισραήλ που οι τούρκοι μισούν.
Παρακολουθώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι Τούρκοι μισούν τους χριστιανούς και εβραίους, έχουν μεγάλο κόμπλεξ απέναντι σε αυτές τις δύο θρησκείες.

-Η ανακήρυξη αποκλειστικής οικονομικής ζώνης ΑΟΖ με την Λιβύη ήταν αποτέλεσμα του αποκλεισμού της Τουρκίας από τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κύπρο.

-Η Τουρκία θεωρεί τον εαυτό της μεγάλη δύναμη που δεν δέχεται να την υποτιμούν.
Έτσι ενεπλάκηκε και στην υπόθεση Συρία με πρόσχημα του Κούρδους της Βορείου Συρίας αλλά στην πράξη ο στόχος ήταν να δημιουργήσει ένα προστατευτικό τείχος απέναντι στην τρομοκρατία και ταυτόχρονα καταπατώντας ξένα εδάφη να πλησιάσει την Κύπρο από Ανατολικά.

-Η περίπτωση της Αγίας Σοφίας αποτελεί απόλυτη απόδειξη θρησκευτικού μίσους και κόμπλεξ.
Μόνο η Κωνσταντινούπολη έχει 2.998 τζαμιά χρειαζόταν και την Αγία Σοφία για την συμβολικότητα επί των Χριστιανών.
Η Αγία Σοφία δεν προσφέρει τίποτε στην πίστη των μουσουλμάνων, καλύπτει όμως τα εθνικιστικά ιδεώδη και συντηρεί τον Erdogan στους αγράμματους Τούρκους, τους φανατικούς και θρησκόληπτους μουσουλμάνους.
Με την Αγία Σοφία απέδειξε ότι λόγω της φθίνουσας πολιτικής του πορείας ο Erdogan έχει μετατραπεί σε ένα εθνικιστή – λαϊκιστή, θέλει λαϊκά ερείσματα αδιαφορώντας για τις διεθνείς αντιδράσεις.

-Όμως εάν δούμε τις διεθνείς αντιδράσεις π.χ. για την Αγία Σοφία πέραν των λεκτικών παρεμβάσεων, η δύση δεν είναι διατεθειμένη να πάρει σε κόντρα.
Ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ευρώπη και αυτό το ξέρει ο Erdogan, ξέρει ότι οι ευρωπαίοι θα μείνουν μόνο στους λεκτικούς αφορισμούς και η Ελλάδα επίσης στις κραυγές.

-Η εμπλοκή στο Αιγαίο δεν είναι νέα, έρχεται από το παρελθόν και θα συνεχίσει και στο μέλλον.
Η Γαλάζια Πατρίδα είναι η ιστορική επιθυμία και στόχευση των Τούρκων.
Θέλουν πρόσβαση στο Αιγαίο, θέλουν συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, θέλουν κατάργηση της Συνθήκης της Λωζάνης.
Η στρατηγική της Τουρκίας με την Γαλάζια Πατρίδα αποτελεί τον απώτερο ιστορικό και οικονομικό στόχο.
Οι τούρκοι θέλουν να βάλουν χέρι στο Αιγαίο είναι ξεκάθαρο.

Τι θα κάνει η Ελλάδα;

Οι επιλογές της Ελλάδος είναι τρεις.  
1)Να διατηρήσει το υφιστάμενο status quo, να υπερασπιστεί τα εθνικά και θαλάσσια σύνορα, αλλά θα διατηρηθεί αυτό το τεταμένο κλίμα.
2)Να προχωρήσει σε αλλαγή του status quo επεκτείνοντας τα χωρικά ύδατα σε 12 ναυτικά μίλα και ταυτόχρονα ανακηρύσσοντας ΑΟΖ στο Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο μονομερώς.
3)Να αποδειχθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας με την Τουρκία και να υπάρξει συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, δηλαδή Ελλάδα και Τουρκία να αποδειχθούν ένα moratorium ώστε από κοινού να ξεκινήσουν εξορύξεις φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Ενώ η τρίτη επιλογή φαντάζει για τους έξω από την Ελλάδα φυσική εξέλιξη… δεν είναι τίποτε άλλο από επιλογή εσχάτης προδοσίας.
Ποια χώρα στον κόσμο έχει παραχωρήσει εδάφη της για συνεκμετάλλευση;
Καμία χώρα.
Οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία έχουν παραχωρήσει ένα εκατοστό γης ή θάλασσας σε άλλη χώρα;
Η επιλογή δύο ενώ είναι προς το συμφέρον της χώρας θα οδηγήσει σε πολεμική σύρραξη με την Τουρκία.
Ο πόλεμος με την Τουρκία δεν είναι βασικό σενάριο όσο η Ελλάδα διατηρεί το σημερινό status quo.
Η Ελλάδα λοιπόν δεν έχει πολλές επιλογές πέραν από το να διατηρήσει την υφιστάμενη της κατάσταση.
Ούτε να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα μπορεί στα 12 από 6 ναυτικά μίλια γιατί θα έχει συνέπειες, ούτε και να αποδειχθεί συνεκμετάλλευση.
Όποια κυβέρνηση επιλέξει τον δρόμο της συνεκμετάλλευσης θα έχει διαπράξει εσχάτη προδοσία.
Η μόνη επιλογή της Ελλάδος είναι να συνεχίσει πάνω σε αυτή την ακλόνητη στρατηγική της προάσπισης των εδαφών της, η Τουρκία είναι σκύλος που γαυγίζει αλλά δεν δαγκώνει όσο δεν αλλάζουν οι συσχετισμοί.
Δείτε την Κύπρο πρόεβη στην χάραξη ΑΟΖ και οι Τούρκοι γαύγισαν αλλά δεν δάγκωσαν.
Όμως στην Ελλάδα το ζήτημα των 12 ναυτικών μιλίων ενώ είναι κυριαρχικό δικαίωμα θα αποτελέσει casus belli για την Τουρκία, το ρίσκο για την περιοχή θα αυξηθεί και το θερμό επεισόδιο θα καταστεί μονόδρομος.
Οπότε η μόνη ρεαλιστική επιλογή αλλά όχι και η εθνικά καλύτερη είναι το υφιστάμενο status quo να διατηρηθεί.
H Tουρκία δεν θα κάνει τίποτε απέναντι στην Ελλάδα, ούτε θερμό επεισόδιο, ούτε τίποτε παρά τους λεονταρισμούς όσο δεν αλλάζει το status quo.
H αναφορά στην Συνθήκη της Λωζάνης που καθόρισε τα σύνορα με την Τουρκία και τα ζητήματα αποστρατιωτικοποίησης, που θέτει ο Erdogan είναι για εσωτερική κατανάλωση.
Δεν θα βρει καμία διεθνή υποστήριξη η Τουρκία στο ζήτημα αυτό.  

Ξαφνική κρίση Ελλάδας – Τουρκίας: Γιατί ο Ερντογάν αμφισβητεί τα ...

Πέντε ερωτήματα των Ερντογάν-Τσαβούσογλου μετά τη συμφωνία ...

Hakkımızda ~ Mavivatan.net ~

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης