Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Δραματικές συνέπειες για ολόκληρη τη Μεσόγειο και όχι μόνο, εάν Ελλάδα και Τουρκία οδηγηθούν σε πόλεμο

Δραματικές συνέπειες για ολόκληρη τη Μεσόγειο και όχι μόνο, εάν Ελλάδα και Τουρκία οδηγηθούν σε πόλεμο
Δραματικές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή από μία ενδεχόμενη ελληνοτουρκική σύγκρουση
Οι μακροχρόνιες εντάσεις μεταξύ των  δύο χωρών – συμμάχων στο ΝΑΤΟ πυροδοτήθηκαν εκ νέου, αφού η τουρκική κυβέρνηση προτίθεται να στείλει σε ελληνικά ύδατα το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis αναφέρει το Bloomberg σε ανάλυσή του για τις τεταμένες σχέσεις Άγκυρας – Αθήνας. 
Προς το παρόν, καμία χώρα δεν προτίθεται να είναι η πρώτη που θα «τραβήξει τη σκανδάλη» στη Μεσόγειο και το Αιγαίο κάτι που θα είχε δραματικές συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή και πέραν αυτής, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Ωστόσο οι πιθανότητες μίας νέας κλιμάκωσης είναι ευδιάκριτες, καθώς οι δύο χώρες έχουν θέσει το πολεμικό τους ναυτικό σε κατάσταση επιφυλακής.
Ο νέος γύρος έντασης ξεκίνησε στις 21 Ιουλίου 2020 όταν η Τουρκία μέσω NAVTEΧ ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει σεισμικές έρευνες κοντά στο ελληνικό νησί Καστελόριζο, σημειώνει το Bloomberg. 
Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι, τα εν λόγω ύδατα βρίσκονται στην υφαλοκρηπίδα του ελληνικού νησιού.
Η Τουρκία το αμφισβητεί, λέγοντας πως το νησί είναι πολύ μικρό και πολύ μακριά από την ελληνική ηπειρωτική χώρα για να προβάλλει η Αθήνα έναν τέτοιο ισχυρισμό.
Η Τουρκία και η Ελλάδα μπορεί να είναι γείτονες και μέλη του ΝΑΤΟ αλλά αυτό δεν εμπόδισε τις δύο χώρες να φτάσουν στο χείλος του πολέμου το 1996 λόγω της βραχονησίδας Ίμια.
Με το τουρκικό ναυτικό να συνοδεύει το πλοίο του, που ονομάζεται Oruc Reis, και τα ελληνικά πλοία αγκυροβολημένα λίγα μίλια μακριά, το σκηνικό μοιάζει να είναι εξαιρετικά απρόβλεπτο.
Μια σύγκρουση θα περιπλέξει περαιτέρω τη γεωπολιτική κατάσταση της Ανατολικής Μεσογείου και πιθανώς θα εμπλέξει την ΕΕ και τις ΗΠΑ, εκτιμά το Bloomberg.

Η αιώνια διαμάχη και οι νέες αιτίες έντασης

Η Άγκυρα και η Αθήνα βρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και αιώνες, ξεκινώντας από την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, την οθωμανική κυριαρχία και καταλήγοντας στην Ελληνική Επανάσταση το 1821 και στη συνέχεια τον πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών που οδήγησε το 1923 στην ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Τελευταία φορά οι δύο χώρες ήλθαν σε στρατιωτική σύγκρουση το 1974 στην Κύπρο, το βόρειο τμήμα της οποίας κατέλαβε η Τουρκία μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μεγαλόνησο το οποίο καθοδηγήθηκε από τη δικτατορία στην Αθήνα.
Η ένταση κλιμακώθηκε το τελευταίο διάστημα, λόγω του προσφυγικού ζητήματος και της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.
Μετά από την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου από την Κύπρο και την προοπτική πιο μεγάλων αποθεμάτων υδρογονανθράκων, προέκυψε νέα αιτία έντασης μεταξύ των δύο χωρών.
Αυτό ήταν ήδη εμφανές τον Νοέμβριο 2019, όταν μια συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Λιβύης, ώθησε την Άγκυρα να διεκδικήσει δικαιώματα σε τμήματα του θαλάσσιου χώρου που η Αθήνα υποστηρίζει ότι είναι ελληνικός σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Οι δύο χώρες χρησιμοποιούν εκ διαμέτρου αντίθετα νομικά επιχειρήματα για να ενισχύσουν τους ισχυρισμούς τους.

Ποιοι θα εμπλακούν σε μία αντιπαράθεση

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η υφαλοκρηπίδα μιας χώρας πρέπει να μετρηθεί από την ηπειρωτική χώρα και ότι η περιοχή νότια του ελληνικού νησιού Καστελόριζο - μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από τις νότιες ακτές της Τουρκίας - εμπίπτει στην Αποκλειστική της Ζώνη.
Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι τα νησιά πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη στην οριοθέτηση της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας μιας χώρας, σύμφωνα με τον Νόμο της Θάλασσας του ΟΗΕ, δίνοντάς της το αποκλειστικό δικαίωμα στην περιοχή ανεξάρτητα από την εγγύτητα του νησιού με την Τουρκία.
Η Άγκυρα δεν έχει υπογράψει αυτόν τον νόμο, αναφέρει το δημοσίευμα.
Το 1996, οι ΗΠΑ παρενέβησαν για να εμποδίσουν και τις δύο πλευρές να οδηγηθούν σε πόλεμο λόγω της βραχονησίδας Ίμια.
Η ΕΕ, στην οποία είναι μέλος η Ελλάδα και θέλει να ενταχθεί η Τουρκία, έχει επίσης κάποια επιρροή.
Ωστόσο η σχέση της με την Άγκυρα έχει αποδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια, πλήττοντας την ικανότητα των Βρυξελλών να επηρεάσουν τους Τούρκους υπεύθυνους για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων.
Η Ρωσία, η οποία προσπαθεί να είναι πιο ενεργή στην Ανατολική Μεσόγειο το τελευταίο διάστημα, συνήθως αποφεύγει να εμπλέκεται σε ελληνο – τουρκικές διαμάχες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης