Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανησυχία στη Wall εν μέσω τεχνολογικών πιέσεων και κόντρα ΗΠΑ και Κίνας - Ο S&P 500 έκλεισε -0,61%, ο Nasdaq -0,94%

Ανησυχία στη Wall εν μέσω τεχνολογικών πιέσεων και κόντρα ΗΠΑ και Κίνας - Ο S&P 500 έκλεισε -0,61%, ο Nasdaq -0,94%
H μετοχή της Intel κατέγραψε «βουτιά» -17% ενδοσυνεδριακά - «Βαρίδι» ο τεχνολογικός κλάδος

(upd5) Ελεγχόμενη πτώση σημειώθηκε στην Wall Street απόροια της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με το Πεκίνο να προχωρά σε αντίποινα, ζητώντας από την Ουάσινγκτον να κλείσει το προξενείο στην πόλη Τσενγκτού, σε απάντηση της εντολής για «λουκέτο» στο κινεζικό προξενείο στο Χιούστον.
Αρνητικά επιδρούν στην αμερικανική κεφαλαιαγορά οι πιέσεις που δέχεται ο τεχνολογικός κλάδος, λόγω της Intel.

O βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με -0,68% στις 26.469 μονάδες.
Στις 3.215 μονάδες έκλεισε ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 με πτώση -0,61%.
Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε πτώση -0,94% στις 10.363 μονάδες.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχωρεί κατά -1,99% στις 25,57 μονάδες.
Στο ταμπλό, αρνητικά πρωταγωνίστησαν οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου.
Image

ΗΠΑ: Σταθερή η οικονομική δραστηριότητα τον Ιούλιο 2020, στις 50 μονάδες ο σύνθετος PMI

Στις 50 μονάδες διαμορφώθηκε ο σύνθετος PMI (Purchase Managers Index) για τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούλιο 2020, αντικατοπτρίζοντας σταθερότητα στην οικονομάι σε μηνιαία σύγκριση.
Για τον Ιούνιο, ο δείκτης ανήλθε στις 47,9 μονάδες, σημειώνεται.
Να επισημανθεί πως μία τιμή του PMI (αποτελείται από απασχόληση, παραγωγή κλπ –με διαφορετική στάθμιση) κάτω από 50 μονάδες συνεπάγεται συρρίκνωση της δραστηριότητας, ενώ πάνω από 50 συνεπάγεται επέκταση.
Σε ό,τι αφορά στους επιμέρους PMI, για τη μεταποίηση διαμορφώθηκε σε 51,3 μονάδες από 49,8 τον Ιούνιο 2020, ενώ για τις υπηρεσίες ενισχύθηκε σε 49,6 έναντι 47,9 μονάδων.
«Ενώ η σταθεροποίηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Ιούλιο είναι ευπρόσδεκτη είδηση, η έλλειψη ανάπτυξης αποτελεί απογοήτευση.
Επιπλέον, η επιτάχυνση του ποσοστού απώλειας νέων επιχειρήσεων δημιουργεί ανησυχίες ότι η ζήτηση παγώνει.
Πολλές εταιρείες, ιδίως σε τομείς υπηρεσιών, συνέδεσαν τις πτώσεις των πωλήσεων με την εκ νέου επιβολή lockdown.
Το κόστος των εταιρειών εν τω μεταξύ αυξήθηκε, εν μέρει λόγω των πρόσθετων επιβαρύνσεων της προστασίας έναντι του κορωνοϊού.
Ευτυχώς, η απώλεια θέσεων εργασίας που παρατηρήθηκε τους προηγούμενους τέσσερις μήνες έχει τελειώσει, αλλά οι εταιρείες παραμένουν επιφυλακτικές να προσλάβουν περισσότερο προσωπικό.
Οι προσδοκίες βελτιώθηκαν», αναφέρεται στην έκθεση.


Στο κόκκινο οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας - Αντίποινα από το Πεκίνο, εντολή να κλείσει αμερικανικό προξενείο

Διαρκώς επιδεινούμενες είναι οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας καθώς μετά την πολύμηνη εμπορική αντιπαράθεση τους, πλέον έχει ξεσπάσει και διπλωματικός «πόλεμος» μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη.
Μετά τη διορία των 72 ωρών που είχε δώσει την περασμένη Τετάρτη (και που λήγει σήμερα Παρασκευή 24/7) η Ουάσινγκτον στο Πεκίνο προκειμένου να κλείσει το προξενείο της στο Χιούστον με την κατηγορία της κατασκοπίας και μετά την προειδοποίηση του προέδρου Trump ότι είναι πιθανό να υπάρξουν και άλλα κλεισίματα διπλωματικών αποστολών της Κίνας στο αμερικανικό έδαφος, η Κίνα πέρασε σήμερα 24/7 στην αντεπίθεση.
Συγκεκριμένα, το Πεκίνο έδωσε εντολή να κλείσει το γενικό προξενείο των ΗΠΑ στη μεγαλούπολη Chengdu που βρίσκεται στην επαρχία Sichuan, στη νοτιοδυτική Κίνα, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει.
«Η απόφαση των ΗΠΑ συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, βασικών κανόνων των διεθνών σχέσεων και των όρων των προξενικών σχέσεων Κίνας -  ΗΠΑ.
Αποτελεί σοβαρό πλήγμα στις σινοαμερικανικές σχέσεις.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ενημέρωσε την αμερικανική πρεσβεία στην Κίνα για την απόφαση του να ανακαλέσει τη συγκατάθεση του για τη λειτουργία του γενικού προξενείου των ΗΠΑ στην Chengdu» αναφέρει σε ανακοίνωση του το κινεζικό ΥΠΕΞ, το οποίο επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή αποτελεί «νόμιμη και αναγκαία αντίδραση στα παράλογα μέτρα των ΗΠΑ».
Αν και στην ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΕΞ δεν αναφέρεται κάποια προθεσμία για το κλείσιμο του προξενείου, δημοσίευμα της κινεζικής εφημερίδας Global Times αναφέρει πως έχει δοθεί διορία 72 ωρών, δηλαδή έως την ερχόμενη Δευτέρα 27/7.
Σημειώνεται πως το αμερικανικό προξενείο ιδρύθηκε το 1985 στην Chengdu και καλύπτει όλη τη νοτιοδυτική Κίνα ενώ συνολικά οι ΗΠΑ διαθέτουν πέντε προξενεία σε όλη την κινεζική επικράτεια.

Ανεξέλεγκτη η πανδημία του κορωνοϊού

Ανεξέλεγκτα εξαπλώνεται η πανδημία του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο κάτι που αποτυπώνεται τόσο στον αριθμό των θυμάτων όσο και των νέων μολύνσεων, τη στιγμή που το πολυαναμενόμενο εμβόλιο θα πρέπει να αναμένεται από τις αρχές του 2021.
Στο επίκεντρο της επιδημίας εξακολουθεί να βρίσκεται η αμερικανική ήπειρος.
Στις ΗΠΑ, όπου για τρίτη συνεχόμενη ημέρα ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 1.100, ο ιός εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς.
Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε 16 ημέρες οι νέες μολύνσεις ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο, καθώς στις 8/7 οι ΗΠΑ είχαν αναφέρει 3 εκατομμύρια κρούσματα και μόλις χθες 23/7 ανακοίνωσαν πως αυτά ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια.
Αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο η διασπορά του ιού δεν έχει προηγούμενο.
Ενδεικτικό του ρυθμού εξάπλωσης του ιού είναι ότι αν και χρειάστηκαν 15 εβδομάδες από την έναρξη της επιδημίας για να φτάσουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 2 εκατομμύρια κρούσματα, χρειάστηκαν μόλις 8 ημέρες για να εκτοξευτούν τα 13 εκατομμύρια κρούσματα σε 15 εκατομμύρια!
Δραματική είναι η κατάσταση και στη Λατινική Αμερική, όπου καθημερινά καταγράφονται νέα ρεκόρ θυμάτων και κρουσμάτων, στο κόκκινο είναι η Ινδία ενώ ανησυχία διατυπώνεται για την εξέλιξη της επιδημίας σε Αφρική, νότια Ευρώπη και Βαλκάνια.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 633.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 15,5 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει και έχουν θεραπευτεί, υπολογίζονται σε περισσότερους από 8,8 εκατομμύρια.

«Στο κόκκινο» έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στη «σκιά» του κορωνοϊού και των εντάσεων ΗΠΑ και Κίνας – Στο -2% ο DAX

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, εν μέσω αυξανόμενης γεωπολιτικής έντασης και ειδικότερα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και των συνεχιζόμενων ανησυχιών για τον ρυθμό επέκτασης της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το αρνητικό κλίμα αντισταθμίστηκε ελάχιστα από την ανάκαμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε 2,02% στις 12.838,06 μονάδεες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,41% στις 6.123.82 μονάδες.
Στις 4.956,43 μονάδες υποχώρησε ο CAC 40 στο Παρίσι, με απώλειες 1,54%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχώρησε 1,85% στις 20.075,27 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημείωσε πτώση 1,22% στις 7.294,70 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,72% και τις 367,21 μονάδες, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση εδώ και ένα μήνα, καταγράφοντας απώλειες σε εβδομαδιαία βάση.
Image

Sell-off στην Κίνα

Sell-off σημείωσαν οι κινεζικές μετοχές, καθώς κλιμακώνεται η ένταση με τις ΗΠΑ.
Ο Shanghai Composite υποχώρησε 3,8% στις 3.196 μονάδες. ενώ ο Shenzhen σημείωσε «βουτιά» 5,02%.
Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng υποχώρησε 2,5% στις 24.633 μονάδες.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi υποχωρεί 0,64%.
Ο δείκτης Sensex στη Βομβάη σημείωσε πτώση 0,75% στις 37.856 μονάδες.
Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 έκλεισε με απώλειες 1,16% στις 6.024 μονάδες.
Κλειστό λόγω αργίας παρέμεινε και σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης