Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Εκτόξευση στα 7,5 τρισ. ευρώ για τα ασφαλή assets της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια

Scope: Εκτόξευση στα 7,5 τρισ. ευρώ για τα ασφαλή assets της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια
Έκθεση της Scope Ratings για τα ασφαλή assets της Ευρώπης
Στο ποσό των 7,5 τρισεκ. ευρώ αναμένεται να αυξηθούν τα «ασφαλή» -με υψηλή αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας- επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία των ευρωπαϊκών αγορών τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με εκτίμηση της Scope Ratings.
Όπως σημειώνεται, η ισχυρή αντίδραση της ΕΕ στην κρίση θα αυξήσει την προσφορά κρατικών ομολόγων και ομολόγων τοπικών αρχών στην αγορά, «που θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τον κυρίαρχο τραπεζικό δεσμό και να ενισχύσουν τον διεθνή ρόλο του ευρώ».
Η Scope Ratings αναφέρει ότι η ευρωπαϊκή δημοσιονομική ανταπόκριση στην κρίση Covid-19 θα αυξήσει τη διαθεσιμότητα ασφαλών περιουσιακών στοιχείων σε ευρώ κατά τα επόμενα χρόνια κατά 50%, στα περίπου 2,5 τρισεκ. ευρώ.
«Αναμένουμε η συνδυασμένη εθνική και ευρωπαϊκή δημοσιονομική απόκριση στο σοκ του Covid-19 να αυξήσει τη διαθεσιμότητα τίτλων σε ευρώ με υψηλή βαθμολογία από περίπου 5 τρισεκ. ευρώ το 2019 σε σχεδόν 7,5 τρισεκ. ευρώ έως το 2024.
Η έλλειψη ασφαλών περιουσιακών στοιχείων σε ευρώ, ιδιαίτερα σε σχέση με το βάθος των αγορών για τα αμερικανικά ομόλογα και τα ιαπωνικά κρατικά ομόλογα, βρίσκεται στην πολιτική ατζέντα μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση και το κρατικό χρέος.
Το επερχόμενο σημαντικό άλμα στις εκδόσεις, το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερα επίπεδα δημόσιου χρέους συνολικά, μπορεί να ενισχύσει τα διαπιστευτήρια του ευρώ ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα», σχολιάζει ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης, συμπληρώνοντας πως οι δύο κύριοι παράγοντες για την αύξηση των ασφαλών περιουσιακών στοιχείων σε ευρώ είναι:

-Η εκτιμώμενη αύξηση των χρεωστικών τίτλων -1,6 τρισεκ. αύξηση- από κράτη με υψηλή βαθμολογία -Γαλλία και Γερμανία.
- Η έκδοση σε υπερεθνικό επίπεδο, ιδίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα αυξηθεί σημαντικά για τη χρηματοδότηση του Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης