Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προκλητικό show Erdogan στην Αγία Σοφία, χωρίς... πιστούς – Γεγονός η πρώτη προσευχή ως τζαμί μετά από 86 χρόνια - Αντιδράσεις σε Ελλάδα, ΕΕ και ΗΠΑ

Προκλητικό show Erdogan στην Αγία Σοφία, χωρίς... πιστούς – Γεγονός η πρώτη προσευχή ως τζαμί μετά από 86 χρόνια - Αντιδράσεις σε Ελλάδα, ΕΕ και ΗΠΑ
Προκλητικό show Erdogan στην Αγία Σοφία
(upd9) Σε ένα show προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Rejep Tayyip Erdogan στο πλαίσιο της πρώτης προσευχής των μουσουλμάνων στην Αγία Σοφία η οποία προσβλητικά και απαράδεκτα μετατράπηκε σε τζαμί από μουσείο.
Ωστόσο παρά τους πολιτικούς θεατρινισμούς Erdogan τα… πλήθη κόσμου που ανέμενε δεν έδωσαν το «παρών».
«Γεμίστε πρώτα το Σουλεϊμανιγιέ (σ.σ. εμβληματικό οθωμανικό τέμενος της Κωνσταντινούπολης) όπως είπε ο Erdogan.

Ωστόσο δεν γεμίζουν ούτε το απέναντι Μπλε Τζαμί διότι όλα αυτά τα τεμένη βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, μια συνοικία με πολλά μουσεία, όπου σπανίως θα δει κανείς την ευσεβή κομματική πελατεία του Erdogan», μεταδίδει σχετικά η Berliner Zeitung.
Η σημερινή (24/7) προσευχή βάζει οριστικά τέλος στον χαρακτηρισμό του ναού ως μουσείου.
Παρών στη προσευχή ήταν ο πρόεδρος Erdogan και σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του.
Η τελετή άρχισε με ανάγνωση στίχων του κορανίου από τον Erdogan, ενώ στην συνέχεια ακούστηκε το κάλεσμα για προσευχή από τους τέσσερις μιναρέδες που βρίσκονται γύρω από τον ναό.
Εξαιτίας της πανδημίας, οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι το πολύ 1.000 πιστοί θα μπορούσαν να προσευχηθούν στο εσωτερικό του ναού.
Ωστόσο, πολλοί περισσότεροι συγκεντρώθηκαν στους εξωτερικούς χώρους.
Ο ναός άνοιξε τις πύλες του λίγο μετά τις 10:00 σήμερα το πρωί στους πιστούς.
Μάλιστα ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Ali Yerlikaya είπε ότι οι αρχές σταμάτησαν πολλούς από τους πιστούς από το να εισέλθουν στο ναό για λόγους ασφαλείας λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Μάλιστα σε ανάρτηση του στο Τwitter ζήτησε από τους πιστούς υπομονή ενώ ανακοίνωσε ότι η Αγία Σοφία είναι ανοιχτή για προσευχή έως το πρωί του Σαββάτου 25 Ιουλίου.

State Department: Οι ΗΠΑ είναι απογοητευμένες από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Επανέρχεται το State Department με μια νέα δήλωση για την Αγία Σοφία σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης και ζητά από την κυβέρνηση της Τουρκίας να διασφαλίσει την προσβασιμότητα σε όλους και να διατηρήσει την κληρονομιά αυτού του αξιοθαύμαστου κτηρίου.
«Όπως είπαμε προηγουμένως, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απογοητευμένες από την απόφαση της κυβέρνησης της Τουρκίας να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί.
Η Αγία Σοφία αποτελεί μαρτυρία όχι μόνο της θρησκευτικής έκφρασης, αλλά και της καλλιτεχνικής και τεχνικής ιδιοφυΐας. Σημειώνουμε ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας δεσμεύτηκε να διατηρήσει και να προβάλλει την ιστορική θρησκευτική εικονογραφία της Αγίας Σοφίας και να διασφαλίσει την προσβασιμότητα χωρίς εμπόδια σε όλους τους επισκέπτες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την κληρονομιά αυτού του αξιοθαύμαστου κτηρίου και την αξεπέραστη ικανότητά της - τόσο σπάνια στον σύγχρονο κόσμο - να εξυπηρετεί την ανθρωπότητα ως μια πολύ απαραίτητη γέφυρα μεταξύ εκείνων των διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων και πολιτισμών», σημείωσε ο εκπρόσωπος του State Department.

Maas (Γερμανός ΥΠΕΞ): Αγιά Σοφία και γεωτρήσεις, εμπόδιο για συνομιλίες μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας

Η απόφαση της Άγκυρας για την Αγία Σοφία δεν βοηθά να διεξαχθεί ένας λογικός διάλογος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και προεδρεύων του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. κατά το τρέχον εξάμηνο Heiko Maas, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι πρέπει να επιλυθούν και τα ζητήματα με τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κύπρου και της Κρήτης.
"Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν αποτελεί συνεισφορά στην συνεννόηση μεταξύ των λαών. Είναι μια απόφαση που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, καθώς η σημασία του μοναδικού αυτού κτιρίου, με το καθεστώς μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, εκτείνεται πολύ πέρα από την Τουρκία", τονίζει ο κ. Maas σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευθεί αύριο στις εφημερίδες "Rheinische Post" και "General-Anzeiger" και επισημαίνει για μια ακόμη φορά ότι είναι απαραίτητος ένας λογικός διάλογος μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε.
"Η απόφαση της 'Αγκυρας για την Αγία Σοφία δεν βοηθάει ιδιαίτερα σ' αυτό. Ήδη και χωρίς αυτή την επιπρόσθετη διένεξη, ένας εμπροσθοβαρής διάλογος μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας εμποδίζεται", επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Maas δηλώνει ακόμη ότι πρέπει να επιλυθούν και άλλα σημεία διένεξης, όπως οι γεωτρήσεις της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κύπρου και της Κρήτης, ενώ, σε ό,τι αφορά το μελλοντικό στάτους της Αγίας Σοφίας, σημειώνει ότι η UNESCO θα αποφασίσει ποια επίδραση θα έχουν τα μέτρα της Τουρκίας στο καθεστώς της ως μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. "Αλλά εύχομαι τα πράγματα να εξελιχθούν το προσεχές διάστημα κατά τρόπο ώστε να μην απειληθεί ακόμη και το καθεστώς της Αγίας Σοφίας", λέει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Bουλή για Αγία Σοφία: Οι λαοί της Ευρώπης και ο πολιτισμένος κόσμος είναι ώρα να ξυπνήσουν από τον λήθαργο

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, στηλιτεύτηκε σε έντονους τόνους σήμερα στην ελληνική Βουλή, μέσα από τις τοποθετήσεις μελών της κυβέρνησης, εκπροσώπων κομμάτων και πληθώρας βουλευτών.
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Σκρέκας, ανέφερε πως αυτές τις ώρες «στην Κωνσταντινούπολη γράφεται μια μαύρη σελίδα στην Ιστορία.
Αναφέρομαι βέβαια στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Αυτή είναι μια κατάφωρα προσβλητική ενέργεια της γειτονικής χώρας, της κυβέρνησής της και του Προέδρου της, η οποία προσβάλλει δυστυχώς το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας, προχωρώντας σ' αυτήν την ακατανόμαστη ενέργεια γι' αυτό το εμβληματικό μνημείο του χριστιανισμού».
Ο υφυπουργός ενέταξε την κίνηση αυτή του Ερντογάν σε «ένα συνολικό σχέδιο κλιμάκωσης της επιθετικότητας της Τουρκίας προς τις γειτονικές χώρες, προς την Ελλάδα και όχι μόνο» λέγοντας πως ξεκίνησε από τον Έβρο, συνεχίζεται με τη επιθετικότητα μέσα από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και προχωρά με τη Navtex.
«Θα πρέπει ωστόσο να γνωρίζει, ότι θα έχει απέναντί της όποια ώρα και αν το προσπαθήσει, έναν ενωμένο ελληνικό λαό, ένα ενωμένο πολιτικό σύστημα, το οποίο θα πράξει ό,τι απαιτείται με κάθε τρόπο και με όλα τα μέσα απέναντι στην οποιαδήποτε προσπάθεια της Τουρκίας να καταπατήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, από την δική της πλευρά ανέφερε «η Αγία Σοφία είναι λίκνο της Ορθοδοξίας και λάμπει, και το φέγγος της δεν το σβήνει κανένας φερετζές…».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος, ανέφερε πως «σήμερα η σκέψη μας τρέχει και στην Αγιά Σοφία, αυτό το λαμπρό θρησκευτικό ιστορικό και πολιτιστικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Καμία προσβολή και βεβήλωση ενός τέτοιου μνημείου μπορεί να διαγράψει αυτό που έχει αποτυπωθεί στο διάβα των αιώνων στην συλλογική μνήμη των πολιτισμένων λαών. Όσοι μουσουλμάνοι και εάν προσευχηθούν στην Αγιά Σοφιά, η Αγία Σοφία δεν τουρκεύει… » ανέφερε και πρόσθεσε:
«Οι λαοί της Ευρώπης και ο πολιτισμένος κόσμος είναι ώρα να ξυπνήσουν από τον λήθαργο και να βάλουν ένα οριστικό τέλος στα σοβινιστικά και πολεμοχαρή σχέδια του νεοσουλτάνου».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης ανέφερε πως «σήμερα, η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητά της, κάνοντας στην Αγιά Σοφιά - μετά από την αποκατάσταση ως μουσείο από το κοσμικό κράτος του Κεμάλ - μουσουλμανική προσευχή. Η Αγιά Σοφιά ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.
Είναι ένα μνημείο, το οποίο εκτός από μνημείο της χριστιανοσύνης, είναι ταυτόχρονα παγκόσμιο πολιτιστικό μνημείο. Και έτσι το γνωρίσαμε».
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ολυμπία Τελιγιορίδου, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα, "ημέρα χαρμολύπης", καθώς, από τη μια τιμάμε την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ενώ «από την άλλη, η σημερινή συνεδρίαση γίνεται υπό τη σκιά ενός υψηλού συμβολισμού αρνητικού γεγονότος, τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς με ιστορική και πνευματική αξία για τον τόπο μας, αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα, ενός μνημείου που με την απόφασή του ο Ερντογάν, που την εντάσσει σε πολιτικούς και εθνικούς σχεδιασμούς, προσβάλλει την παγκόσμια κοινότητα, αλλά και τον κάθε πολιτισμένο ελεύθερο άνθρωπο».
Ο δε, πρώην αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ζήτησε ο πρωθυπουργός «να ενεργοποιήσει τη Σύνοδο του Νότου που υπάρχει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα» ενώ όπως είπε, υπάρχει «ακόμα και η δυνατότητα έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Κορυφής για τη συνεχιζόμενη αμφισβήτηση από τη μεριά της Τουρκίας των δικαιωμάτων μας».
Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου μίλησε για μια «απαράδεκτη και προκλητική φιέστα της τουρκικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά, αυτό το παγκόσμιο πολιτιστικής κληρονομίας μνημείο σε τζαμί, αποδεικνύοντας πως η προκλητικότητα της Τουρκίας κλιμακώνεται βήμα - βήμα.
Την ίδια στιγμή, οξύνει τους θρησκευτικούς και εθνικιστικούς ανταγωνισμούς, που αξιοποιούνται από τους ισχυρούς για τη διαίρεση των λαών.
Εξίσου, όμως, προκλητικές είναι και οι γλυκανάλατες αντιδράσεις για το θέμα, τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ε.Ε. που εκθέτουν την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα του αμερικανοΝΑΤΟϊκού τόξου, καθώς εάν δεν είχε ο Ερντογάν αυτές τις πλάτες, δεν θα προχωρούσε, να είστε σίγουροι».
Αναφέρθηκε δε, στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν το κουμμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και το ομόλογό του της Τουρκίας, στην οποία εκφράζουν «την βαθιά τους ανησυχία για αυτές τις τελευταίες επικίνδυνες εξελίξεις στις σχέσεις των δύο κρατών» και σημειώνουν μεταξύ άλλων «πως η απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να προχωρήσει στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, κινείται στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των θρησκευτικών ζητημάτων για το φανατισμό και τη διαίρεση των λαών, ενώ επίσης αποτελεί επίθεση εναντίον των κοσμικών δυνάμεων στην Τουρκία».
Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχες αναφορές πραγματοποίησε το πρωί στη Βουλή και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Το δημοεσίευμα της Berliner Zeitung για την αποτυχία του Erdogan να φέρει κόσμο στην Αγία Σοφία

Υπό τον τίτλο «Ο Erdogan θέλει απλώς να αποπροσανατολίσει» η Berliner Zeitung στην ηλεκτρονική της έκδοση σχολιάζει μεταξύ άλλων: «[...] Η πρώτη προσευχή μεταδίδεται ζωντανά από την τηλεόραση - Το τηλεοπτικό αυτό σόου είναι το πραγματικό μήνυμα του Erdogan που προσπαθεί να αποπροσανατολίσει έτσι από τη σκληρή οικονομική πραγματικότητα στη χώρα.
Διότι ακόμη και στην κατά 99,9% μουσουλμανική Τουρκία η πολιτική σε επίπεδο συμβόλων δεν γεμίζει στομάχια.
Πριν από έναν χρόνο ο Erdogan ήταν πιο σοφός.
Τότε είχε πει ότι μόνο όσοι έχουν άγνοια θα μπορούσαν να μετατρέψουν την Αγία Σοφία πάλι σε τζαμί.
''Γεμίστε πρώτα το Σουλεϊμανιγιέ (σ.σ. εμβληματικό οθωμανικό τέμενος της Κωνσταντινούπολης) όπως είπε.
Ωστόσο δεν γεμίζουν ούτε το απέναντι Μπλε Τζαμί διότι όλα αυτά τα τεμένη βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, μια συνοικία με πολλά μουσεία, όπου σπανίως θα δει κανείς την ευσεβή κομματική πελατεία του Erdogan.
Γι΄ αυτό και ο πρόεδρος θα αντιληφθεί γρήγορα ότι το σημερινό θέαμα δεν θα του αποφέρει κάποια πολιτική προστιθέμενη αξία.
Αυτό που ενδεχομένως πριν από 50 χρόνια να αποτελούσε ακόμη αφορμή μιας διεθνούς σύγκρουσης των πολιτισμών, δεν παίζει πια ρόλο στον πραγματικό κόσμο, ούτε και στην ίδια την Τουρκία.
Βίντεο από drone αποκάλυψαν ότι αντί δεκάδων χιλιάδων που αναμένονταν την ημέρα της απόφασης, καθοδόν προς την Αγία Σοφία δεν ήταν εν εντέλει πάνω από 200 Τούρκοι.
Δημοσκόποι καταλήγουν ότι πάνω από το 40% των πολιτών πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτό ο Erdogan προσπαθεί να συγκαλύψει απλώς την οικονομική κρίση.
Από τη νέα γενιά Ζ μόλις το 10% ενδιαφέρεται για τη θρησκεία.
[…] Ο Erdogan προσκρούει στην προφανή αλήθεια ότι η σύγχρονη κοσμική εποχή δεν αφήνει αδιάφορη την Τουρκία.
Στην πραγματικότητα ο φιλοδυτικός ιδρυτής της Τουρκίας Ataturk, ο οποίος μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο, καθιστώντας τη το σημαντικότερο σύμβολο της κοσμικής του πολιτικής έχει νικήσει ήδη προ πολλού».
«[...] Αντί θριάμβου η μετατροπή της Αγίας Σοφίας γίνεται σύμβολο της αδυναμίας του Erdogan.
Θυμίζει την αποτυχημένη του προσπάθεια να εκβιάσει την περασμένη άνοιξη την ΕΕ με ένα τεχνητό προσφυγικό κύμα».
Και οι δύο αποτυχίες αποκαλύπτουν τις πιέσεις που υφίσταται λόγω της δημοσκοπικής καθίζησης και των αυξανόμενων εντάσεων στον μηχανισμό εξουσίας του, ενώ τα στρατιωτικά του γυμνάσια στο εξωτερικό αποσκοπούν στο να κινητοποιήσουν τον τουρκικό εθνικισμό.
Ωστόσο όσο πιο απεγνωσμένες οι προσπάθειες συσπείρωσης των ψηφοφόρων του τόσο πιο εκβιάσιμος θα γίνεται έναντι της ισλαμιστικής ακολουθίας του.
[...] Ο Erdogan που παλαιότερα θεωρούνταν πραγματιστής συμπεριφέρεται πλέον σαν στριμωγμένη τίγρη: είναι απρόβλεπτος και επικίνδυνος.
Η ΕΕ πρέπει να προσαρμοστεί.
Θα πρέπει να του δείξει τα όριά του.
Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας είναι μια προειδοποίηση, την οποία η Ευρώπη πρέπει να ακούσει».
Image

Image
Image
Image
Image
Νωρίτερα οι αρμόδιοι διαβεβαίωναν πως η Αγία Σοφία είναι έτοιμη για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή, την οποία πραγματοποίησαν τρεις ιμάμηδες και πέντε μουεζινίδες, ενώ ανέφεραν ότι «όλοι ανυπομονούν να παρευρεθούν στις ειδικές προσευχές με μεγάλο ενθουσιασμό».
Μάλιστα, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός υπήρξαν πέντε διαφορετικοί ανοιχτοί χώροι για τους προσκυνητές.
.Image
Image
Image
Πολλοί από τους πιστούς φορούσαν μπλουζάκια με τις μορφές του Erdogan και του Μωάμεθ του Πορθητή και με την επιγραφή ότι "σπάσαμε τα δεσμά της Αγίας Σοφίας".
Citizens flock the Hagia Sophia Mosque for the Friday Prayer
Επιθεώρηση και show Erdogan

Παρά τη διεθνή κατακραυγή για την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, ο Erdogan προχωρά ακάθεκτος στο σχεδιασμό του, θέλοντας να εκμεταλλευτεί στο έπακρο επικοινωνιακά την πρώτη μουσουλμανική προσευχή ύστερα από 86 χρόνια.
Χθες Πέμπτη 23 Ιουλίου ο Erdogan επιθεώρησε τις εργασίες μετατροπής του ναού σε τζαμί ενώ ήδη έχει τοποθετηθεί εκτός του ναού και η νέα πινακίδα της Αγίας Σοφίας, που γράφει «μεγάλο τζαμί».
Image

Image
Σημειώνεται ότι στο εσωτερικό του ναού έχουν τοποθετηθεί τιρκουάζ χαλιά ενώ οι τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά καλύπτονται με κουρτίνες κατά τη διάρκεια της προσευχής.
Μάλιστα, στην πρώτη αυτή προσευχή έχουν προσκληθεί ξένοι ηγέτες ενώ εκτιμάται πως 1.000 με 1.500 άτομα θα δώσουν το παρών.
Ανάμεσα στους προσκεκλημένους – όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu – ήταν και ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος ωστόσο έχει καταδικάσει την απόφαση της Τουρκίας για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
«Η σκέψη μου είναι στην Κωνσταντινούπολη.
Με θλίβει να σκέφτομαι την Αγία Σοφία» είχε αναφέρει ο Πάπας.
Υπενθυμίζεται πως στις 10 Ιουλίου το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, αποδέχθηκε αίτημα διαφόρων οργανώσεων και ακύρωσε κυβερνητική απόφαση του 1934 που απέδιδε στην Αγία Σοφία το καθεστώς μουσείου.
Μόλις η απόφαση αυτή δημοσιοποιήθηκε, ο πρόεδρος Erdogan ανακοίνωσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Η Αγία Σοφία λειτούργησε ως βυζαντινός ναός για 916 έτη και έως την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1453.
Ως τζαμί λειτούργησε από το 1453 έως το 1934, όταν και με απόφαση του Κεμάλ μετατράπηκε σε μουσείο.

Μητσοτάκης: Ταραχοποιός η Τουρκία

Ταραχοποιό που απειλεί την ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο χαρακτηρίζει την Τουρκία ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στο μήνυμα του για την επέτειο αποκατάσταση της Δημοκρατίας
«Τα όσα συμβαίνουν, αυτή την ημέρα, στην Κωνσταντινούπολη, δεν είναι εκδήλωση ισχύος αλλά απόδειξη αδυναμίας.
Δεν έχουν ασφαλώς τη δύναμη να σκιάσουν την ακτινοβολία ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς.
Κηλιδώνουν, όμως, αξίες οικουμενικές.
Γι’ αυτό και απαιτούν καταδίκη οικουμενική» αναφέρει στο μήνυμα του ο κ.Μητσοτάκης.

Ολόκληρο το μήνυμα του πρωθυπουργού:

«Συμπολίτες μου,
Η Ελλάδα γιορτάζει, σήμερα, 46 χρόνια απρόσκοπτης δημοκρατικής πορείας, τη μεγαλύτερη περίοδο ομαλότητας στην πρόσφατη ιστορία της.
Πιο ώριμη από ποτέ, διδάσκεται από τις εμπειρίες της.
Αντλεί ισχύ απ’ τις δυσκολίες της.
Και καθημερινά οικοδομεί την ιστορική επιλογή που έκανε πριν από ένα χρόνο: Να βαδίσει τολμηρά στο δρόμο της αλήθειας, της εθνικής ενότητας και της κοινωνικής συνοχής.
Αν η 24η Ιουλίου του 1974, σημαίνει τη μετάβαση της χώρας από το χειμώνα της δικτατορίας στην άνοιξη του Κοινοβουλευτισμού, η 24η Ιουλίου του 2020 δηλώνει την απόφασή της να συνδεθεί γόνιμα με τις αξίες εκείνης της αλλαγής.
Αλλά και ταυτόχρονα να σφραγίσει τη δική της, νέα εποχή.
Εμβαθύνοντας το δημοκρατικό κεκτημένο χωρίς λαϊκισμούς.
Υπηρετώντας το Κράτος Δικαίου χωρίς διχασμούς.
Και διεκδικώντας τον εκσυγχρονισμό χωρίς εκπτώσεις στη φροντίδα για τον πολίτη.
Η φετινή επέτειος βρίσκει όλο τον πλανήτη πολιορκημένο από την πανδημία.
Και τη διεθνή οικονομία σε κραδασμούς.
Με ταραχοποιούς, όπως η Τουρκία, να απειλούν την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος και της Κύπρου.
Αλλά και προσβάλλοντας τον πολιτισμό του 21ου αιώνα, με πράξεις όπως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.
Τα όσα συμβαίνουν, αυτή την ημέρα, στην Κωνσταντινούπολη, δεν είναι εκδήλωση ισχύος αλλά απόδειξη αδυναμίας.
Δεν έχουν ασφαλώς τη δύναμη να σκιάσουν την ακτινοβολία ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς.
Κηλιδώνουν, όμως, αξίες οικουμενικές.
Γι’ αυτό και απαιτούν καταδίκη οικουμενική.
Ειδικά για εμάς τους Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους η Αγία Σοφία είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ στις ψυχές μας.
Εκεί χτυπάει η καρδιά μας.
Μετατρέποντας τη θλίψη σε δύναμη, ψυχραιμία και ενότητα.
Γιατί η Αγία Σοφία υπάρχει ακριβώς για να μας ενώνει όλους, καλώντας μας να κοιτάμε μόνο ψηλά.
Και έτσι θα μείνει για πάντα.
 
Έντονη δυσαρέσκεια Trump για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Την έντονη δυσαρέσκειά του για την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εξέφρασε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, με τον οποίο συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο.
Μετά την προγραμματισμένη συνάντηση που είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Michael Pence στην Ουάσινγκτον, η οποία διήρκεσε 30 λεπτά, ο Trump πληροφορηθείς για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου στον Λευκό Οίκο, τον κάλεσε στο γραφείο του και συζήτησε μαζί του διεξοδικά όλα τα κρίσιμα θέματα για περίπου 15 λεπτά.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε έντονα ενοχλημένος και εξέφρασε τον προβληματισμό του για το θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δη των θρησκευτικών ελευθεριών των μειονοτήτων στην Τουρκία.
Δήλωσε, μάλιστα, αρωγός και συμπαραστάτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προσωπικά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, καθώς επίσης και του Ελληνισμού, και τόνισε ότι θα προχωρήσει άμεσα στις παρεμβάσεις που απαιτούνται.
Στη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής έθεσε όλα τα κομβικά ζητήματα που αφορούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ιδιαίτερα μάλιστα υπογράμμισε τη σημασία και την ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο συνόδευε ο γενικός επίτροπος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής πρωτοπρεσβύτερος π. Αλέξανδρος Καρλούτσος.

Συρίγος (ΝΔ): Ο Erdogan δίνει την χαριστική βολή στον κεμαλισμό με την προσευχή στην Αγία Σοφία

Τη θέση ότι με την προσευχή στην Αγία Σοφία ο Erdogan δίνει την χαριστική βολή στον κεμαλισμό όπως τον ξέραμε διατύπωσε ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Άγγελος Συρίγος.
Σε δηλώσεις του στο «Πρακτορείο 104,9 Fm» ο κ.Συρίγος υποστήριξε ότι «η κατ’ εξοχήν εμβληματική εικόνα του κεμαλισμού ήταν η μετατροπή της Αγίας Σοφίας από τέμενος σε μουσείο», επισημαίνοντας ότι η απόφαση Erdogan «σαφώς επιβαρύνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».
«Είναι ηθικό το ζήτημα, δεν είναι νομικό.
Είναι ένα θέμα που βαραίνει πολύ στις συνειδήσεις των Ελλήνων» υπογράμμισε ο κ.Συρίγος, ο οποίος σχετικά με τη δυνατότητα παρεμβάσεων από την πλευρά της Unesco, ανέφερε πως τα περιθώρια αντιδράσεων είναι περιορισμένα.
«Το πολύ-πολύ να πει ότι η Τουρκία δεν έχει τηρήσει τους κανόνες και βγάζουμε την Αγία Σοφία από τον παγκόσμιο κατάλογο των πολιτιστικών μνημείων, δεν μπορεί να αντιστρέψει την απόφαση της Τουρκίας.
Εκείνο που με εξέπληξε ήταν η αντίδραση της Ρωσίας, ήταν απογοητευτική, δηλαδή, ξέρουμε τις εξαιρετικές σχέσεις που έχει η Ρωσία με την Τουρκία, αλλά περιμένεις κάτι να πει παραπάνω, όχι τόσο πολύ ισοπεδωτικά και μάλιστα με αυτό το ειρωνικό, ότι οι Ρώσοι τουρίστες δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν το ακριβό εισιτήριο» υποστήριξε ο κ.Συρίγος
Ερωτηθείς για την τεταμένη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Συρίγος απάντησε ότι αν κανείς την αλληλουχία των γεγονότων, το κρίσιμο σημείο ήταν η ταχύτητα με την οποία αντέδρασαν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
«Δηλαδή, οι Τούρκοι βγάζουν βιαστικά μία Navtex και αμέσως μετά βγαίνει ο στόλος τους στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ακολουθούν με διαφορά λεπτών, βγαίνουν κι εκείνες.
Αυτό ήταν που περιόρισε τις τουρκικές αντιδράσεις, σταμάτησε τους Τούρκους από την εξέλιξη των γεγονότων και έδωσε χρόνο στη διπλωματία να μπορέσει να αναλάβει εκείνη τη σκυτάλη.
Η τουρκική Navtex δεν τελειώνει στις 2 Αυγούστου, θα είμαστε σε μία διαρκή κατάσταση εγρήγορσης μέχρι και τις αμερικανικές εκλογές εάν εκλεγεί ο Trump ή μέχρι την 20ή Ιανουαρίου εάν εκλεγεί ο Joe Biden.
Σε όλη αυτήν την περίοδο ο Erdogan θα προσπαθήσει να δράσει, και νομίζω θα εμπλακούμε σε έναν πόλεμο νεύρων, φθοράς, η Τουρκία θα βγάζει ερευνητικά αλλά δεν θα μπαίνουν σε αυτήν την περιοχή, θα μένουν από έξω ή θα περνάνε χωρίς να κάνουν έρευνες.
Γι' αυτό πρέπει να δώσουμε προσοχή το επόμενο διάστημα, ως Ελλάδα, στο ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να μας καταπονήσει και να κουράσει τη διεθνή αντίδραση» είπε ο κ. Συρίγος.

Σχοινάς (Κομισιόν): Αυτό που συμβαίνει στην Αγία Σοφία είναι η λάθος αρχή

Τη θέση ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα με την μουσουλμανική προσεχυή στην Αγία Σοφία είναι η λάθος αρχή διατύπωσε ο αντιπρόεδρος και επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει, επιτέλους, ποια θα είναι η ευρύτερη γεωπολιτική της στόχευση»
Κατά την παρουσίαση της νέας στρατηγικής της ΕΕ για την Ένωση Ασφάλειας και ερωτηθείς για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία ο κ.Σχοινάς τόνισε ότι «ως Έλληνας, αισθάνομαι πικραμένος και θυμωμένος».
«Είναι μία δύσκολη ημέρα και είμαι σίγουρος ότι δεν τη νιώθω μόνο εγώ έτσι.
Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Αγία Σοφία είναι η λάθος αρχή.
Η Τουρκία πρέπει, επιτέλους, να αποφασίσει ποια θα είναι η ευρύτερη γεωπολιτική της στόχευση και με ποιον ακριβώς θα θέλει να πορευτεί στο μέλλον.
Αν θέλει να πορευτεί με την Ευρώπη, αν θέλει να συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο της σύμφυσης με τις δικές μας αρχές και τις δικές μας αξίες» είπε ο κ.Σχοινάς.

Roth (αντιπρ. Bundestag) για Αγία Σοφία: Ο Erdogan κήρυξε τον πόλεμο στην κοσμική Τουρκία

Ως "κήρυξη πολέμου στην κοσμική Τουρκία" και "κακοποίηση της θρησκείας" επέκρινε η αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Claudio Roth (Πράσινοι) τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος.
Σε συνέντευξή της στην Ραδιοφωνία Νοτιοδυτικής Γερμανίας (SWR), η κυρία Roth έκανε ακόμη λόγο για υπέρβαση ορίων εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, με την οποία ο Πρόεδρος Tayyip Erdogan, επιδιώκει "να εξασφαλίσει το χειροκρότημα του ισλαμικού κόσμου", ενώ "διχάζει την κοινωνία" και "προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από την οικονομική κρίση και την κρίση του κορωνοϊού".
Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Bundestag, θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιδράσει με κάτι περισσότερο από την έως τώρα ασκηθείσα κριτική.
"Αν η ΕΕ τοποθετείτο υπέρ του να μην προμηθεύει πλέον εξοπλιστικά συστήματα ή εάν λαμβάνονταν και οικονομικά μέτρα, αυτό θα πονούσε τον Erdogan", δήλωσε η κ. Roth και προσέθεσε χαρακτηριστικά ότι το πρόβλημα είναι πως η ΕΕ "κρύβεται", επειδή με την προσφυγική συμφωνία έχει καταστεί εξαρτημένη από τον Τούρκο Πρόεδρο.

Ακάθιστος Ύμνος από τον Ιερώνυμο – Πένθιμα οι καμπάνες σε Ναούς της Eλλάδας και της Κύπρου

Πένθιμα θα χτυπήσουν οι καμπάνες σε Ναούς της Ελλάδας, ενώ οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες, σήμερα, ημέρα που έχει προγραμματιστεί η πρώτη, μετά από 86 χρόνια, μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, «σφραγίζοντας» την μετατροπή του χώρου σε τζαμί.
Την Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου θα τελέσει, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος, στη Μητρόπολη Αθηνών. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, «την Παρασκευή και ώρα 20:00, ημέρα λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, αλλά και ημέρα πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό, o Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος θα παραστεί της Ιεράς Ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αθηνών».
Πένθιμα θα χτυπήσουν σήμερα και οι καμπάνες σε όλους τους ναούς της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, στην Κύπρο.
Ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου αναφέρει ότι -σύμφωνα με οδηγίες του αρχιεπίσκοπου Χρυσοστόμου- σήμερα Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 θα πραγματοποιηθεί πένθιμη κωδωνοκρουσία σε όλους τους ναούς της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, στις 12:00 και για 5 λεπτά, ενόψει της αυθαίρετης, απαράδεκτης και εγκληματικής μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης