Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επιστροφές φόρων εξπρές από την ΑΑΔΕ σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα έως 500 εκατ ευρώ

Επιστροφές φόρων εξπρές από την ΑΑΔΕ σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα έως 500 εκατ ευρώ
Να μηδενίσει το κοντέρ με τα ληξιπρόθεσμα επιχειρεί το ΥΠΟΙΚ
Το πουγκί των επιστροφών ανοίγει η κυβέρνηση εκταμιεύοντας το επόμενο διάστημα και με συνοπτικές διαδικασίες ποσά από φόρους έως και 500 εκατ. ευρώ τα οποία η Εφορία διατηρεί στον τραπεζικό της λογαριασμό.
Πρόκειται για ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών από την πλευρά του κράτους προς την αγορά τα οποία η κυβέρνηση θέλει να μηδενίσει μετά τις νέες δεσμεύσεις που παρείχε στους δανειστές στο πλαίσιο της 7ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.   
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων αν και καταγράφουν τον Μάιο μείωση 128 εκατ. ευρώ διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 498 εκατ. ευρώ (από 626 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο).
Από το ποσό αυτό τα 333 εκατ. εμφανίζουν καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.
Ανάλογες κινήσεις θα γίνουν και για τα χρέη του Δημοσίου προς τρίτους και προμηθευτές.
Στόχος είναι εντός του έτους από τα 2,3 δισ. ευρώ που χρωστάει το κράτος να «πέσουν» στην αγορά περισσότερα από τα μισά.
Τα υπόλοιπα θα εξοφληθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Ο τρόπος εξόφλησης αυτών των οφειλών περιγράφεται αναλυτικά σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) καλώντας τις Εφορίες να προχωρήσουν στην κατηγοριοποίηση των υποθέσεων με βάση τα εξής δύο κριτήρια:
-Τη χρονολογική ωρίμανση των ληξιπρόθεσμων οφειλών
- Το ύψος των επιστραφέντων ποσών.
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο «προτεραιότητα αποτελεί η εξόφληση των μεγαλύτερων σε ύψος επιστροφών και μεγαλύτερης χρονολογικής ωρίμασης, ώστε να καταστεί δυνατή η ελαχιστοποίηση του συνολικού χρόνου αποπληρωμής των επιστροφών».
Για τον υπολογισμό της χρονολογικής ωρίμανσης των επιστροφών θα λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία υποβολής του αιτήματος από τον δικαιούχο.  

Για να γίνει η κατάταξη με βάση το ύψος του ποσού τα προς επιστροφή ποσά ταξινομούνται σε τρεις κατηγορίες:
Ύφος επιστρεπτέου ποσού
- Βαθμίδα 1: τα μεγάλα ποσά
- Βαθμίδα 2: τα μεσαία ποσά
- Βαθμίδα 3: τα μικρά ποσά

 Στη συνέχεια, οι επιστροφές κατατάσσονται σε βαθμίδες με βάση την χρονολογική τους ωρίμανση στις ακόλουθες τέσσερις βαθμίδες:
«Ηλικία» αιτήματος
- Βαθμίδα 1: Άνω των 180 ημερών
- Βαθμίδα 2: Μεταξύ 91-180 ημερών
- Βαθμίδα 3: Μεταξύ 60-90 ημερών
- Βαθμίδα 4: Κάτω των 60 ημερών
Προτεραιότητα εξόφλησης έχουν τα αιτήματα «ηλικίας» άνω των 180 ημερών και μεγάλων ποσών και στη συνέχεια με βάση το συνδυασμό των δύο κριτηρίων θα συμπληρώνεται η λίστα η οποία θα επικαιροποιείται δύο φορές το μήνα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης