Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κρίσιμο τριήμερο στα ελληνοτουρκικά, προκαλεί ο Erdogan παρά τις παρεμβάσεις

Κρίσιμο τριήμερο στα ελληνοτουρκικά, προκαλεί ο Erdogan παρά τις παρεμβάσεις
Παρά τα μηνύματα, αυτός απτόητος συνεχίζει τις προκλήσεις 
Ένα δύσκολο τριήμερο στις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις διανοίγεται μπροστά μας καθώς σήμερα γίνεται πράξη η πρόκληση του Erdogan για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και υπάρχει αγωνία αν θα κάνει πράξη και τη δεύτερη απειλή του να πραγματοποιήσει έρευνες το «Oruc Reis», υποχρεώνοντας την Ελλάδα να απαντήσει.
Την ίδια ώρα, αυξάνονται και εντείνονται οι πιέσεις προς την Τουρκία καθώς μετά την Angela Merkel και ο Γάλλος πρόεδρος Macron, ζήτησε από τον Tayyip Erdogan να σταματήσει τις προκλήσεις.
Μάλιστα, η πιο ξεκάθαρη και ανοιχτή στήριξη που έχει γίνει ποτέ από μια ευρωπαϊκή χώρα σε άλλη, είναι αυτή που έκανε η Γαλλία στην Ελλάδα ενώ ανάλογα αυστηρά μηνύματα έστειλαν στην Άγκυρα, Ουάσιγκτον και Βερολίνο. Ταυτόχρονα προειδοποιούν με αυστηρές κυρώσεις τον Τούρκο πρόεδρο.
Ο Tayyip Erdogan πάντως, συντηρεί το κλίμα έντασης ανοιχτά του Καστελόριζου με το ερευνητικό «Oruc Reis» και τα τουρκικά πολεμικά να παραμένουν στην Αττάλεια, έτοιμα να αποπλεύσουν.
Η Αθήνα, από την πλευρά της, διεμήνυσε ξανά ότι παρακολουθεί την κατάσταση με ψυχραιμία ετοιμότητα και αποφασιστικότητα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όσα ακούγονται αυτές τις ημέρες, αποτυπώνουν το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και όχι μόνο, για την στάση της Τουρκίας, για τις συνεχείς προκλήσεις της και την επιθετικότητά της απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Μένει να δούμε αν η Άγκυρα έχει λάβει το μήνυμα από το βαρύ κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή και αν θα επηρεαστεί ο πρόεδρος Erdogan και δεν πραγματοποιήσει και μέσα στο Σαββατοκύριακο την απειλή, να βγει το «Oruc Reis» στα νερά του Καστελόριζου
ώστε να αποφύγει πιθανές κυρώσεις και αυστηρά μέτρα που προαναγγέλλουν πλέον πάρα πολλοί ηγέτες.
Σε αυτό το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, η συμφωνία Μητσοτάκη - Τσίπρα - Γεννηματά αποτελεί ένα πολύ καλό νέο, την ώρα που ο ένας μετά τον άλλον στην Ευρώπη, συντάσσονται υπέρ της Ελλάδας και στη δεδομένη συγκυρία, μόνο θετικό μπορεί να είναι το αρραγές μέτωπο στο εσωτερικό της χώρας.
Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι η συνάντηση Μητσοτάκη - Τσίπρα διήρκεσε μιάμιση ώρα, περισσότερο από ποτέ στις διά ζώσης συναντήσεις τους.
Από το Μέγαρο Μαξίμου, έκαναν λόγο για «γόνιμο διάλογο παρά τις επιμέρους διαφορές» ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από το στρατόπεδο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ενημερώθηκε σχετικά καθυστερημένα αφού είχε βγει ο ελληνικός και ο τουρκικός στόλος στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Υποστήριξε επίσης ότι κατά τη δική του εκτίμηση έχει υπάρξει καθυστέρηση στο να διεκδικήσει η Αθήνα ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.
Ενώ ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως είπε και στη δήλωσή του, να μην επιτρέψει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος αν αυτό τις επιχειρήσει και ζήτησε επίσης να γίνει μια μεγάλη συζήτηση στην Ευρώπη, αν συνεχιστούν αυτές οι κυρώσεις προκειμένου να πάρει σθεναρά θέση η Ευρωπαϊκή Ένωση για ένα θέμα που έχει και ευρωτουρκική διάσταση.
Παράλληλα, αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση δεν περιορίστηκε μόνο στα ελληνοτουρκικά.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την διαφωνία του για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση σχεδιάζει να αξιοποιήσει τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, το σχέδιο δηλαδή της επιτροπής Πισσαρίδη ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες έξω από τη συζήτηση δεν έμειναν και ζητήματα που έχουν δηλητηριάσει την πολιτική ζωή του τόπου τις τελευταίες εβδομάδες και έχουν προκαλέσει πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στα δύο κόμματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης