Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το QE των κεντρικών τραπεζών άλλαξε τα πάντα στις αγορές αξιών

tags :
Το QE των κεντρικών τραπεζών άλλαξε τα πάντα στις αγορές αξιών

Ένα τσουνάμι ρευστότητας έχει μεταβάλει τις αγορές ομολόγων, μετοχών και συναλλάγματος
Ένα τσουνάμι ρευστότητας έχει μεταβάλει, έως διαστρεβλώσει, τις αγορές ομολόγων, μετοχών και συναλλάγματος.
Ως εκ τούτου, οι επενδυτές δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να επανεξετάσουν τις μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις τους.
Η υιοθέτηση της ποσοτικής χαλάρωσης ως εργαλείο για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης αύξησε τον ισολογισμό της Fed σε δυσθεώρητα ύψη - έχει τετραπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.
Η παγκόσμια ρευστότητα, όπως μετράται από την προσφορά χρήματος M2, έχει ξεπεράσει τα 88 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτό αλλάζει σαφώς τον τρόπο με τον οποίο τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία ανταποκρίνονται σε μέτρα πολιτικής.
Για παράδειγμα, η επέκταση του ισολογισμού είναι και στατιστικά σημαντική σε σχέση με άλλες χρήσεις.
Ο δείκτης μετοχών MSCI All-World επέστρεψε απόδοση 12%, με τον συνολικό ισολογισμό των 12 μεγάλων κεντρικών τραπεζών να επεκτείνεται και να σημειώνει ζημίες με την παύση της επέκτασης.
Ο δείκτης S&P 500 παρουσίασε παρόμοιες τάσεις.
Στην αγορά συναλλάγματος, οι χώρες των οποίων οι κεντρικές τράπεζες επεκτείνουν τον ισολογισμό βιώνουν υποτίμηση νομίσματος.
Η αντιστρόφως ανάλογη σχέση μεταξύ του δείκτη δολαρίων ΗΠΑ και του ισολογισμού της Fed δοκιμάζεται από τις κεντρικές τράπεζες του G-10, που διπλασιάζουν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσής τους λόγω της πανδημικής κρίσης.
Στην αγορά ομολόγων, πέρα από την προφανή μείωση των αποδόσεων, τα μέτρα των νομισματικών και δημοσιονομικών αρχών δεν φαίνεται να αποδίδουν.
Οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν κατά 11 μονάδες βάσης στις ανεπτυγμένες οικονομίες και 43 μονάδες βάσης στις αναδυόμενες αγορές τρεις ημέρες αφότου 21 κεντρικές τράπεζες ανακοίνωσαν την έναρξη του QE.
Ο αντίκτυπος ήταν πολύ μικρότερος για τις κρατικές αποδόσεις, καθώς οι κεντρικές τράπεζες είχαν βασιστεί σε αγορές ομολόγων την εποχή της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών.
Με τις προβλέψεις να εκτιμούν μεγαλύτερο QE φέτος, οι επενδυτές γνωρίζουν ότι τα πάντα πρόκειται να αλλάξουν στις αγορές αξιών.
Αν μη τι άλλο, πρέπει να λάβουν υπόψη τις συνέπειες που επιφέρουν ομόλογα αξίας 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, η νομισματοποίηση του δημόσιου χρέους για να πραγματοποιηθούν περαιτέρω δαπάνες, ο ηθικός κίνδυνος από τις στρεβλώσεις,
Η μεγαλύτερη στρέβλωση παραμένει η άφθονη ρευστότητα, σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού, εν μέρει επειδή η ταχύτητα του χρήματος έχει μειωθεί σε επίπεδα ρεκόρ.
Εάν το σοκ της ζήτησης αποδειχθεί λιγότερο σοβαρό, οι περιορισμοί της προσφοράς και οι πληγές στην αγορά εργασίας μπορεί να προκαλέσουν μια αόριστη αύξηση των τιμών.
Ωστόσο, οποιαδήποτε επιστροφή του πληθωρισμού θα ήταν στο πλαίσιο των περιουσιακών στοιχείων που έχουν μετατραπεί και παραμορφωθεί από την πλημμύρα των προγραμμάτων στήριξης.
Σε αυτό το νέο καθεστώς, οι επενδυτές θα πρέπει να επανεξετάσουν τη στάση τους απέναντι στα περιουσιακά στοιχεία και στα μάκρο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης