Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μήνυμα Macron στα ελληνικά: Εκφράζω την αλληλεγγύη μου σε Ελλάδα και Κύπρο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Μήνυμα Macron στα ελληνικά: Εκφράζω την αλληλεγγύη μου σε Ελλάδα και Κύπρο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Γάλλος πρόεδρος «δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ» 
Σαφές μήνυμα στήριξης της Γαλλίας «προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους» στέλνει ο Emmanuel Macron με ανάρτησή του στο Facebook, η οποία μάλιστα είναι γραμμένη στα ελληνικά.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Γάλλος πρόεδρος «δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ» , καθώς «η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της» και υπογραμμίζει: «Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων».
Τέλος, ο κ. Μacron έκανε αναφορά και στη Λιβύη:
«Η επιχείρηση Irini αποτελεί απάντηση της Ευρώπης.
Image
«Δεν θα αφήσουμε την Τουρκία να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο»

Νωρίτερα ο κ. Μacron είχε εκφράσει τη θέση ότι η Γαλλία δεν θα αφήσει την Τουρκία να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο διατύπωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron κατά την υποδοχή του Κύπριου ομόλογου, Νίκου Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο στο Παρίσι.
Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Ν. Αναστασιάδη ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε ότι θα ήταν σοβαρό λάθος η ΕΕ να μην απαντήσει στις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι θα ήθελε να επιβληθούν περισσότερες κυρώσεις σε αυτούς που παραβιάζουν τον ελληνικό και κυπριακό θαλάσσιο χώρο.
Όπως μεταδίδει το ΡΙΚ, ο Macron ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής των μεσογειακών χωρών περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου στη Γαλλία.
«Η Γαλλία δεν θα αφήσει την Τουρκία να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο, καθώς πρόκειται για ζήτημα που αφορά την ασφάλεια όλης της Ευρώπης και τα σύνορα που παραβιάζονται είναι ευρωπαϊκά.
Θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αφήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, κυρίως της Τουρκίας.
Eκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να υφίστανται κυρώσεις» ανέφερε ο Macron, ο οποίος υποστήριξε πως αυτό το μέρος της Μεσογείου που είναι ζωτικής σημασίας για τις δύο χώρες, είναι μεγάλης σημασίας τα ζητήματα της ασφάλειας και της ενέργειας.
«Αυτό που διακυβεύεται είναι ένας αγώνας εξουσίας, ιδίως της Τουρκίας και της Ρωσίας, οι οποίες διεκδικούν ολοένα και περισσότερα, για τα οποία η ΕΕ εξακολουθεί να κάνει πολύ λίγα.
Θα ήταν σοβαρό λάθος να αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων.
Αυτό δεν είναι επιλογή για την Ευρώπη και δεν είναι κάτι που η Γαλλία θα επιτρέψει» είπε ο Macron.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης είπε ότι «η Κύπρος θα είναι πάντοτε η πιο φιλόξενη μεταξύ των χωρών όσον αφορά τον γαλλικό στόλο και όχι μόνο».
«Υπήρξαμε πάντοτε και συνεχίζουμε να είμαστε μια χώρα πραγματικής σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.
Βοηθήσαμε στο παρελθόν στην εκκένωση των χημικών από την Συρία, βοηθήσαμε πολλές κρίσεις στη Μέση Ανατολή, όπως του Λιβάνου, και ενδεχομένως να χρειαστεί να ξανασυμβάλουμε και προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης κατά την προσέλευσή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων στην Γαλλία.
Σημειώνεται ότι στο επίκεντρο της συνάντησης Macron – Αναστασιάδης θα βρεθούν θέματα που άπτονται της συνεργασίας Κύπρου – Γαλλίας στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας, οι διμερείς σχέσεις, οι προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης και ζητήματα που αφορούν τις προτεραιότητες της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης