Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα moratorium στα δάνεια αλλοιώνουν την χρηματιστηριακή αξία των ελληνικών τραπεζών – Η δίκαιη αξία -30% χαμηλότερα για 5 λόγους

Τα moratorium στα δάνεια αλλοιώνουν την χρηματιστηριακή αξία των ελληνικών τραπεζών – Η δίκαιη αξία -30% χαμηλότερα για 5 λόγους
Κρατούν οι τραπεζίτες ένα μεγάλο βράχο στην πλαγιά του βουνού και το βάρος του βράχου αρχίζει να αυξάνεται πάλι επικίνδυνα
Περίπου 21 δισεκ. δάνεια έχουν ενταχθεί στα moratorium δηλαδή στο καθεστώς ελαστικών κριτηρίων από τις ελληνικές τράπεζες με στόχο να αποφύγουν επιθετική αύξηση προβληματικών δανείων.
Τα moratorium επιτρέπουν στους δανειολήπτες ακόμη και εάν δεν πληρώνουν τις δόσεις τους να μην λογίζονται ως προβληματικά άπαξ και το όριο βρίσκεται στις 180 ημέρες στους 6 μήνες δηλαδή αντί 90 ημέρες ώστε να θεωρηθεί το δάνειο ληξιπρόθεσμο και απαιτητό.
Αυτό το καθεστώς της πλασματικής ή εικονικής πραγματικότητας έχει συμβάλλει πρόσκαιρα στην διαμόρφωση ενός σκηνικού όπου δεν καταγράφονται αυξήσεις προβληματικών δανείων άρα και οι νέες προβλέψεις κινούνται σε λογικά – ανεκτά επίπεδα.
Λαμβάνοντας υπόψη την κόπωση στα εισοδήματα, το γεγονός ότι σε σύνολο 100 δισεκ. υγιών δανείων τα 38 δισεκ. βρίσκονται σε καθεστώς μερικής ή ολικής ρύθμισης ενώ ήδη 21 δισεκ. δάνεια έχουν ενταχθεί σε moratorium αλλοιώνουν την πραγματική αξία των τραπεζικών μετοχών.
Με βάση τις ζημίες που θα υποστούν οι τραπεζικές μετοχές θα έπρεπε να είναι -30% χαμηλότερα από τις τρέχουσες τιμές για τους εξής 4 λόγους.

1)Σήμερα στο τραπεζικό σύστημα η αξία των τραπεζών με χρηματιστηριακούς όρους ανέρχεται σε 4 δισεκ. ευρώ
Με όρους P/BV οι 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες αποτιμώνται στο 0,14 δηλαδή το 1 ευρώ το κεφαλαίων τους έχει χρηματιστηριακή αξία 14 λεπτά.
Όμως λαμβάνοντας υπόψη ότι σε ένα βασικό σενάριο οι τράπεζες λόγω της ύφεσης – κορωνοιού θα διενεργήσουν 4-5 δισεκ. νέες συνολικές προβλέψεις – ήδη έχουν διενεργήσει 920 εκατ – αυτό σημαίνει ότι και το 2020 αλλά και το 2021 θα κρύβει αρνητικές εκπλήξεις στις τράπεζες.
Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το 2021 οι ελληνικές τράπεζες να εμφανίσουν πολύ χειρότερη εικόνα από το 2020, η πιθανότητα αυτή φθάνει στα όρια της βεβαιότητας.
Άρα από το σκέλος των νέων προβλέψεων θα διενεργηθούν 4-5 δισεκ. ή 3-4 δισεκ. άπαξ 920 εκατ ήδη έχουν διενεργηθεί και καταγραφεί στο α΄ τρίμηνο του 2020.

2)Οι ελληνικές τράπεζες ούτε το 2020 αλλά ούτε και το 2021 μπορούν να δημιουργήσουν εσωτερικά κεφάλαιο και για τον λόγο αυτό στο β΄ 6μηνο του 2021 θα είναι επιτακτική η ανάγκη για νέα κεφάλαια.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου θα καταστούν μονόδρομος.

3)Μετά την απόσυρση των ελαστικών μέτρων – moratorium οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με δύο προκλήσεις.
Α)Ξαφνικά η εικονική πραγματικότητα θα γίνει πραγματικότητα και τα δάνεια που βρίσκονται σε moratorium θα αρχίσουν να καταρρέουν επιδεινώνοντας δραματικά τους ισολογισμούς των τραπεζών.
Β)Υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα.
Οι τράπεζες στα 21 δισεκ. δάνεια που βρίσκονται σε moratorium λογιστικοποιούν τόκους.
Δηλαδή εγγράφουν τόκους από δάνεια που δεν λαμβάνουν καθώς ποντάρουν ότι τα δάνεια αυτά που βρίσκονται σε ρύθμιση με τον ένα ή άλλο τρόπο θα πληρωθούν.
Εάν αυτό το σενάριο δεν επιβεβαιωθεί και μέρος των δανείων αυτών μετατραπεί σε κόκκινο δηλαδή προβληματικό θα υποστούν νέο πλήγμα στα έσοδα τους λόγω πρόσθετων προβλέψεων.

4)Κανείς δεν θέλει να δει την ωμή πραγματικότητα.
Στην Ελλάδα υπάρχουν 60,9 δισεκ. προβληματικά δάνεια, υγιή δάνεια 100 δισεκ. εκ των οποίων 38 δισεκ. ρυθμισμένα και 21 δισεκ. σε καθεστώς moratorium.
Οι προβλέψεις που έχουν διενεργηθεί για τα 60,9 δισεκ. προβληματικά δάνεια ανέχονται σε 30,1 δισεκ. και οι εξασφαλίσεις σε 38 δισεκ. υπάρχει ένα χάσμα 22 δισεκ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι σε σύνολο 160 δισεκ. δανείων μόνο 60 δισεκ. δάνεια παράγουν πραγματικούς τόκους.
Στην πράξη τα πραγματικά έσοδα από τόκους είναι 2,5 δισεκ. ευρώ αντί 5 δισεκ. που εμφανίζουν οι τράπεζες σε ετήσια βάση.

5)Το DTC δηλαδή η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση ως προς τα κεφάλαια των τραπεζών ανέρχεται στο 54% δηλαδή 15,6 δισεκ. το DTC και 29 δισεκ. τα συνολικά κεφάλαια.
Η ΤτΕ έχει εκτιμήσει ότι λόγω της πολιτικής εξυγίανσης που θα υιοθετήσουν οι τράπεζες με τις τιτλοποιήσεις θα δαπανήσουν 5-6 δισεκ. κεφάλαια αυτό σημαίνει ότι η σχέση DTC προς ίδια κεφάλαια θα ανέλθει στο 75% θα επιδεινωθεί.

Για τους λόγους αυτούς στο θετικό σενάριο η αξία των τραπεζών είναι -30% χαμηλότερα καθώς και το 2021 η κερδοφορία θα είναι ασήμαντη και θα ανακύψουν μείζονος σημασίας κεφαλαιακά ζητήματα.
Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα και οι διοικήσεις των τραπεζών προσπαθούν με υπεράνθρωπες προσπάθειες να τιθασεύσουν ένα τεράστιο πρόβλημα.
Κρατούν οι τραπεζίτες ένα μεγάλο βράχο στην πλαγιά του βουνού και το βάρος του βράχου αρχίζει να αυξάνεται πάλι επικίνδυνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης