Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα αναζητά εναγωνίως τρόπους να στηρίξει τη λίρα

Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα αναζητά εναγωνίως τρόπους να στηρίξει τη λίρα
Προσπάθειες να αποσυμπιέσει τη λίρα κάνει η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας
Σε μια προσπάθεια να αποσυμπιέσει τη λίρα, η Τουρκία ζητά από το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα να προβεί σε αγορές περιουσιακών στοιχείων που ενέχουν ρίσκο, όπως futures συνδεόμενα με τη λίρα, ώστε να καταφέρει να αντισταθμίσει τις αυξανόμενες υποχρεώσεις σε ξένο νόμισμα.
Η κεντρική ρυθμιστική αρχή, από την περασμένη εβδομάδα, έχει ζητήσει από τις τουρκικές τράπεζες, αντί να αγοράσουν σκληρό νόμισμα, να αγοράσουν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για να αντισταθμίσουν τυχόν υποχρεώσεις σε ξένο νόμισμα, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
Nα σημειωθεί πως η περι ης ο λόγος έκκληση έρχεται καθώς οι κρατικές τράπεζες πλησιάζουν στο όριο σε ό,τι αφορά τα παράγωγα που συνδέονται με νόμισμα, ως αποτέλεσμα των προσπαθειών τους να στηρίξουν τη λιρέτα με την πώληση δολαρίων στη spot αγορά.
Το νέο μέτρο αποτελεί επίσης μέρος της ώθησης των υπευθύνων χάραξης πολιτικής να αυξήσουν τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας.
Συνήθως, όταν μια τουρκική τράπεζα πουλά προθεσμιακά συμβόλαιά σε ξένο νόμισμα αντισταθμίζει αυτή την τοποθέτηση αγοράζοντας δολάρια.
Η μετατόπιση μέρους αυτής της ζήτησης στην αγορά futures θα βοηθούσε στη στήριξη της λίρας και θα απαιτούσε από την κεντρική τράπεζα να πουλήσει λιγότερα δολάρια από τα αποθεματικά της.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η ισοτιμία δολαρίου - λίρας κυμαίνεται στις 6,870 λίρες έναντι δολαρίου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης