Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανταρσία κατά των ηγετών στο Ευρωκοινοβούλιο - Τέσσερα κόμματα απειλούν με απόρριψη της συμφωνίας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Ανταρσία κατά των ηγετών στο Ευρωκοινοβούλιο - Τέσσερα κόμματα απειλούν με απόρριψη της συμφωνίας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ
Ο Manfred Weber, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε ότι η ομάδα του «δεν είναι ακόμη έτοιμη να εγκρίνει τον προϋπολογισμό»
Να απορρίψουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ, απαιτώντας αυξημένες δαπάνες για κοινά έργα και έναν ισχυρότερο μηχανισμό κράτους δικαίου, απειλούν τα μεγαλύτερα κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι ευρωβουλευτές από την κεντροδεξιά, την κεντροαριστερά, τους φιλελεύθερους και τους πράσινους του κοινοβουλίου υποστήριξαν ότι «δεν αποδέχονται» τους όρους του σχεδίου προϋπολογισμού ύψους 1,07 τρισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν μετά από τέσσερις ημέρες διαπραγματεύσεων μεταξύ ηγετών της ΕΕ αυτή την εβδομάδα.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δεσμευτικό λόγο για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη για την οριστικοποίηση των όρων του σχεδίου δαπανών αυτό το καλοκαίρι.
Οι ευρωβουλευτές θα πρέπει στη συνέχεια να ψηφίσουν για την έγκριση του προϋπολογισμού, γνωστού ως πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ).
Και αυτός αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το 2021.
Σε ομιλία του σε κοινοβουλευτική συζήτηση την Πέμπτη, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen, προέτρεψε το κοινοβούλιο να «καταπιεί το πικρό χάπι» και να στηρίξει τις δαπάνες που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία τα επόμενα επτά χρόνια.
«Έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε κάτι ιστορικό για την Ευρώπη», δήλωσε η von der Leyen, η οποία αναγνώρισε ότι ο προϋπολογισμός είχε περικόψει τομείς δαπανών από τους ευρωβουλευτές, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών και ερευνητικών έργων.
Ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι συνυφασμένος με ένα πακέτο ανάκαμψης που θα δώσει στις Βρυξέλλες τη δυνατότητα να δανειστεί 750 δισ. ευρώ από τις κεφαλαιαγορές και να τα διανείμει με τη μορφή δανείων και επιχορηγήσεων σε πληγείσες οικονομίες.
Αν και το ευρωκοινοβούλιο δεν έχει δικαίωμα βέτο για το πακέτο ανάκαμψης, οι ευρωβουλευτές επιχειρούν να διαδραματίσουν ρόλο στη διαχείριση του πακέτου, αναφέρουν πηγές ξένων μέσων ενημέρωσης στις Βρυξέλλες.
Ο Manfred Weber, ο Γερμανός ευρωβουλευτής που είναι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε ότι η ομάδα του «δεν είναι ακόμη έτοιμη να καταπιεί το πικρό χάπι - ειδικά στο ΠΔΠ».
«Δεν έχει φιλοδοξία και δεν ανταποκρίνεται στις προτεραιότητές μας», δήλωσε ο Weber, ο οποίος επέκρινε τους ηγέτες της ΕΕ για περικοπή των κοινών δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη, την επιστήμη, την έρευνα και την προστασία των συνόρων.
Το ευρωκοινοβούλιο πιέζει επίσης να ενισχύσει τον προτεινόμενο σύνδεσμο μεταξύ του ταμείου ανάκτησης και του σεβασμού του κράτους δικαίου.
Μια συμφωνία μεταξύ ηγετών της ΕΕ σχετικά με έναν μηχανισμό έχει επικριθεί για το ότι είναι υπερβολικά ασαφής και χαιρετίστηκε από τον φιλελεύθερο πρωθυπουργό της Ουγγαρίας V. Orban ως «τεράστια νίκη», αφού αντιστάθηκε σε κάθε μορφή κανόνα δικαίου.
Η συμφωνία μεταξύ των ηγετών της ΕΕ άφησε ανοιχτό τον ακριβή ρόλο για τις κυβερνήσεις της ΕΕ εάν η επιτροπή διαπιστώσει ότι ένα κράτος μέλος παραβίασε τις θεμελιώδεις αξίες.
Ο Dacian Ciolos, αρχηγός του κεντρώου σχηματισμού Renew Europe, δήλωσε ότι το ταμείο ανάκαμψης θα πρέπει «να περιέχει σταθερές εγγυήσεις για να συνδέσει τα ευρωπαϊκά ταμεία από τον σεβασμό του κράτους δικαίου».
«Χρειαζόμαστε ένα νέο σύστημα με σαφείς κανόνες», είπε ο Ciolos.
«Αυτό δεν αποσκοπεί στην Ουγγαρία ούτε στην Πολωνία ή σε οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος, αλλά στο να διασφαλιστεί ότι τα ευρωπαϊκά χρήματα δεν χρηματοδοτούν πλέον κυβερνήσεις που συνεχώς γυρίζουν την πλάτη τους στις θεμελιώδεις αξίες μας», ανέφερε.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ποτέ δεν άσκησε βέτο σε συμφωνία προϋπολογισμού της ΕΕ.
Ωστόσο, είχε απαιτήσει σημαντικά υψηλότερο προϋπολογισμό ύψους 1,4 τρισ. ευρώ καθ 'όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν επίσης από την ΕΕ να συμφωνήσει για νέες εισφορές σε ολόκληρη την ένωση, όπως ένας φόρος επί των τεχνολογικών εταιρειών και μια εισφορά για τη χρήση άνθρακα.
Ζητήθηκε από την επιτροπή να υποβάλει σχέδια και για τις δύο πρωτοβουλίες στις αρχές του επόμενου έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης