Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Επιβεβαιώνεται σε «ΑΑΑ» ο Καναδάς, σταθερό παραμένει το outlook

tags :
S&P: Επιβεβαιώνεται σε «ΑΑΑ» ο Καναδάς, σταθερό παραμένει το outlook
Επιβεβαιώνεται σε «ΑΑΑ» ο Καναδάς από την S&P
Σε «ΑΑΑ» -ανώτατη αξιολόγηση- επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του Καναδά η Standard & Poor’s, διατηρώντας τις σταθερές προοπτικές (outlook).
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, η αξιολόγηση αντικατοπτρίζει τους ισχυρούς θεσμούς της χώρας, την αξιόπιστη νομισματική πολιτική, την καθαρή εξωτερική θέση και την πλούσια οικονομία προσανατολισμένη στις εξαγωγές.
Οι θεσμοί, με επικεφαλής την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την Τράπεζα του Καναδά, έχουν δώσει ισχυρή και έγκαιρη απάντηση στην πανδημία COVID-19, για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Ο οίκος αναμένει τα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης που εισήγαγε η κυβέρνηση και τα χαμηλότερα φορολογικά έσοδα λόγω της οικονομικής συρρίκνωσης, να οδηγήσουν σε μεγάλη, αλλά προσωρινή, αύξηση του ελλείμματος.
Αυτή η αύξηση θα οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη επιδείνωση του καθαρού χρέους της κυβέρνησης.
«Ο Καναδάς έχει ένα ιστορικό αποτελεσματικών ομοσπονδιακών κυβερνήσεων μειοψηφίας, οι οποίες έχουν κυβερνήσει τη χώρα σχεδόν το ήμισυ του χρόνου από το 2004, και αναμένουμε ότι η εστίαση όλων των κομμάτων στην άμεση αντίδραση πανδημίας θα συνεχίσει να οδηγεί την πολιτική συνοχή.
Ωστόσο, ως κόμμα μειοψηφίας στην εξουσία, το Φιλελεύθερο Κόμμα μπορεί να χρειαστεί την υποστήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο, ιδίως του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος, για να εγκρίνει νομοθεσία και προϋπολογισμούς.
Με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Justin Trudeau, οι Φιλελεύθεροι κέρδισαν πολλές έδρες στις ομοσπονδιακές εκλογές του Οκτωβρίου 2019, αλλά υπολείπονται του αριθμού που απαιτείται για να σχηματιστεί η πλειοψηφία».
Σε ό,τι αφορά στις τράπεζες, «αν και η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, η κερδοφορία και ενδεχομένως η κεφαλαιοποίηση, θα υποφέρουν από την ύφεση φέτος, τα χαμηλά επιτόκια και η κυβερνητική υποστήριξη για τη διευκόλυνση της εξυπηρέτησης του χρέους, μαζί με μια ισχυρή ομοσπονδιακή ρυθμιστική δομή και την ικανότητα των τραπεζών να απορροφούν τους κραδασμούς, μειώνουν τους κινδύνους της ύφεσης σε τον τραπεζικό τομέα», αναφέρεται στην έκθεση.
Οι οικονομικές προβλέψεις του οίκου για την Καναδά:
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης