Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Το παραστατικό χρήμα είναι η μεγαλύτερη αποτυχία στη νομισματική Ιστορία

tags :
Deutsche Bank: Το παραστατικό χρήμα είναι η μεγαλύτερη αποτυχία στη νομισματική Ιστορία
Ως τη μεγαλύτερη αποτυχία στη νομισματική Ιστορία χαρακτηρίζει το παραστατικό χρήμα κορυφαίος αναλυτής της Deutsche Bank.
Ως τη μεγαλύτερη αποτυχία στη νομισματική Ιστορία χαρακτηρίζει το παραστατικό χρήμα -ή, αλλιώς, χρήμα αναγκαστικής κυκλοφορίας (fiat money)- κορυφαίος αναλυτής της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank.
Σημειώνεται πως το παραστατικό χρήμα είναι το μέσον πληρωμής το οποίο δεν καλύπτεται από αποθεματικό άλλων υλικών (π.χ. χρυσός) και επομένως στερείται κάποιας εσωτερικής αξίας έστω και έμμεσα.
Με τον χρυσό και το ασήμι να καταγράφουν ιστορικά υψηλά, ο Jimi Reid της Deutsche Bank σημειώνει ότι, σε ετήσια βάση, ο χρυσός (+ 21,4%) και ο ασήμι (+ 19,3%) είχαν σημαντική αύξηση σε σύγκριση άλλες χρηματιστηριακές αξίες που ενέχουν κίνδυνο, παρότι το σχιστολιθικό πετρέλαιο του Τέξας WTI χάνει 26,1%, σε σχέση με το 2019.
Στη συνέχεια, επισημαίνει πως τα χρήματα fiat είναι ένα χρυσό σφάλμα, μια αποτυχία για την παγκόσμια νομισματική Ιστορία - μια σοκαριστική εξομολόγηση για τους περισσότερους επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα και τους θιασώτες του Κέινς.
Τούτου λεχθέντος, ο Jimi Reid επισημαίνει πως ανέκαθεν δυσκολευόταν να δώσει σύσταση αγοράς για εμπορεύματα λόγω χαμηλού πληθωρισμού.
Ωστόσο, από τα commodities ξεχωρίζει τον χρυσό.
Πράγματι, μεταξύ 1860 και 1971 (μετάβαση από ένα σύστημα που βασίζεται σε χρυσό σε χρήματα fiat), ο Reid σημειώνει ότι η πραγματική τιμή του χρυσού μειώθηκε κατά 75% και πάνω από 80% για το πετρέλαιο και το ασήμι.
Έκτοτε, ενώ το πετρέλαιο και το ασήμι έχουν διπλασιάσει την τιμή τους, εξακολουθούν να υπολείπονται σε σχέση με τις τιμές του 1860.
Από την άλλη, ο χρυσός έχει αυξηθεί 7 φορές.
Επίσης επισημαίνεται πως από το 1971 ο δείκτης S&P 500 έχει αυξηθεί 22 φορές σε πραγματικούς όρους απόδοσης και 40.000 φορές από το 1860.
Ωστόσο, ενώ οι μετοχές ανεβαίνουν με τη βοήθεια των κεντρικών τραπεζών, ο χρυσός έχει πληγεί από τις νομισματικές αρχές, έτσι η απόδοσή του είναι αξιοσημείωτο -ειδικά από τη στιγμή έχει εχθρό τη Fed.
Εν κατακλείδι, ο χρυσός αποτελεί μια σημαντική αντισταθμιστική αξία απέναντι στο fiat χρήμα και ένα περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε μεταβατική φάση κάποιου νομισματικού συστήματος.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης