Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έρχονται αρνητικά νέα για τις τραπεζικές μετοχές από τις αποφάσεις της ΕΚΤ... και τραπεζική χαλάρωση a la carte

tags :
Έρχονται αρνητικά νέα για τις τραπεζικές μετοχές από τις αποφάσεις της ΕΚΤ... και τραπεζική χαλάρωση a la carte
Πως θα επηρεαστούν οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές
Δεν μοιάζουν και πολύ καλά μαντάτα για τις τραπεζικές μετοχές όλα όσα φαίνεται να σχεδιάζονται από την ΕΚΤ.
Και μπορεί οι σχεδιασμοί να γίνονται στη Φραγκφούρτη όμως έρχονται να χτυπήσουν την πόρτα όλων των διεθνών αγορών.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δείχνει αμείλικτη στο θέμα διανομής μερισμάτων και αυτό γιατί θέλει να παραμείνει στη ρευστότητα των τραπεζών το συγκεκριμένο ποσό.
Και μπορεί αυτό να μην ενδιαφέρει τις ελληνικές τράπεζες που δεν πρόκειται να διανείμουν μερίσματα ούτως ή άλλως ωστόσο μια καθοδική πορεία πανευρωπαϊκά στον τραπεζικό κλάδο, θα συμπαρασύρει και τις ελληνικές μετοχές που δεν είναι και στα καλύτερά τους.
Οι ελληνικές τράπεζες που χάνουν το 55% της αξίας τους σε διάστημα 12 μηνών εμφανίζουν απώλειες 12,54% σε επίπεδο μήνα.
Οι τελευταίοι τρεις μήνες ωστόσο βρήκαν τον τραπεζικό δείκτη να ισορροπεί με κέρδη 12,11%.
Η εξέλιξη αυτή με την ΕΚΤ μπορεί να μην επηρεάζει άμεσα τα δεδομένα των ελληνικών τραπεζών ωστόσο δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορο το χρηματιστηριακό ταμπλό.
Μάλιστα  πιθανόν οι τράπεζες να δώσουν μερίσματα με τη μορφή μετοχών αντί για μετρητά προκειμένου να διατηρήσουν ρευστότητα.
Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν πληθωρισμό τίτλων με απρόβλεπτες συνέπειες για τις αγορές.
H EKT κλίνει λοιπόν στο να ζητήσει από τις τράπεζες να μη δώσουν μέρισμα για το υπόλοιπο του έτους βάζοντας έτσι φρένο στις ελπίδες των επενδυτών ότι θα είχαν στο πορτοφόλι τους αυτό το έσοδο κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Η ECB κάλεσε τις τράπεζες να συμμορφωθούν σε εθελοντική βάση παρ' ότι ο Enria έχει δηλώσει ότι η ΕΚΤ μπορεί να λάβει και νομικά δεσμευτικά μέτρα εάν οι τράπεζες δεν κάνουν αυτό που τους ζήτησαν.
Σύμφωνα με όσα έγραφε το πρακτορείο Bloomberg η τελική απόφαση για το κατά πόσον θα παραταθεί αυτό που στην πράξη δεν είναι τίποτ' άλλο από απαγόρευση καταβολής μερίσματος θα ληφθεί κατά πάσα πιθανότητα τις επόμενες ημέρες κάτι που πάντως δεν επιβεβαίωνε η ίδια η ΕΚΤ.
Οι ρυθμιστές στις μεμωνομένες χώρες μέλη της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις μικρότερες τράπεζες οι οποίες δεν εποπτεύονται άμεσα από την ECB να καταβάλουν μερίσματα σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις επενδυτικές συνέπειες του γεγονότος.
Ενα ιστορικό trading ράλι η ρυθμιστική χαλάρωση και οι άφθονες κρατικές εγγυήσεις δανείων ενίσχυσαν την κερδοφορία ορισμένων τραπεζών .
Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει εντελώς αν τελικώς ληφθεί μια τέτοια απόφαση.

Tραπεζική χαλάρωση a la carte

Υπήρξε ένας ευρύς διάλογος για το πόσο γρήγορα θα έπρεπε να περιοριστεί η χαλάρωση που παρέχεται στις τράπεζες .
Ορισμένα μέλη είχαν δηλώσει ότι η ECB θα μπορούσε να λάβει μια κατά περίπτωση προσέγγιση προκειμένου να επιτρέψει στις ισχυρότερες τράπεζες να επιστρέψουν κάποια από τα υπερβάλλοντα κεφάλαιά τους άλλοι όμως υποστηρίζουν ότι υπάρχει ακόμη πολύ μεγάλη αβεβαιότητα.
Το γεγονός αυτό ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως αποτελεί βήμα κατά της τραπεζικής ενοποίησης μιας και de facto διαχωρίζονται οι τράπεζες ως προς τα προαπαιτούμενα του επόπτη.
Το Μάρτιο οι επόπτες είχαν ζητήσει από τις τράπεζες να διατηρήσουν τα κεφάλαιά τους λόγω της πανδημίας διακρατώντας τα μερίσματα τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο. Παρ' ότι η κίνηση αυτή ήταν οδυνηρή για κάποιες τράπεζες, η Κεντρική Τράπεζα το κατέγραψε ως ένα αντιστάθμισμα για την άνευ προηγουμένου ρυθμιστική χαλάρωση που υπήρξε προκειμένου να βοηθήσει τις τράπεζες να διατηρήσουν την πιστωτική τους ροή προς τις εταιρίες που χτυπήθηκαν από το ιό.
Το ζήτημα των μερισμάτων ήταν θέμα καυτό ζήτημα στο διοικητικό συμβούλιο της ECB στο οποίο μετέχουν οι εθνικοί ρυθμιστές καθώς και αξιωματούχοι που ορίζει η ίδια η ΕΚΤ.
H ΕCB γνωρίζει ότι τα αναβαλλόμενα μερίσματα πλήττουν την αξία των τραπεζών σύμφωνα με τον Andrea Enria.
Ωστόσο χάρη σε αυτήν την πολιτική της σε ότι αφορά τα μερίσματα συγκρατήθηκαν εντός του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης περί τα 30 δισ. ευρώ τα οποία βοηθούν στην απορρόφηση των ζημιών και στη δανειοδότηση εταιριών που επλήγησαν από τον κορωνοϊό.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης