Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (NSC) Τουρκίας: Απειλείται η σταθερότητα στην Κύπρο – Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην Αν. Μεσόγειο - Sabah: Νόμιμη η NAVTEX

Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (NSC) Τουρκίας: Απειλείται η σταθερότητα στην Κύπρο – Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην Αν. Μεσόγειο - Sabah: Νόμιμη η NAVTEX
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (NSC) ανέφερε ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο στέλνοντας ένα μήνυμα προς την Ευρώπη και την Ελλάδα χωρίς όμως να αναφέρεται άμεσα η Ελλάδα ή η ΕΕ.
Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη διπλωματικός μαραθώνιος ώστε να εκτονωθεί η ένταση στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, την παρέμβαση Merkel της Γερμανίδας καγκελαρίου το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (NSC), που συγκλήθηκε υπό την προεδρία του προέδρου Erdogan μεταξύ άλλων ανέφερε.
Δεν θα πρέπει να αγνοούνται τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων καθώς με τέτοιες στρατηγικές απειλείται η σταθερότητα στην Κύπρο.
Επίσης επανέλαβε ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο στέλνοντας ένα μήνυμα προς την Ευρώπη και την Ελλάδα χωρίς όμως να αναφέρεται άμεσα η Ελλάδα ή η ΕΕ.
Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας ειδικά μια περίοδο έντασης στην Μεσόγειο και στο Αιγαίο προφανώς και έχει ιδιαίτερη σημασία.
Η Τουρκία με επικεφαλής τον Πρόεδρο Erdogan κατά την συνεδρίαση του NSC στο Προεδρικό Μέγαρο εξέτασαν τα εξής θέματα
-Στο επίκεντρο βρίσκεται η εθνική ενότητα και διατήρηση της απειλής του PKK / KCK-PYD / YPG, ειδικά του DEAS και του Feton, αλλά και στο εξωτερικό όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων το Συμβούλιο παρουσίασε πληροφορίες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην περιοχή.
Η Τουρκία στο πλαίσιο των δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις διμερείς συνθήκες θα πρέπει οι γειτονικές χώρες σέβονται την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας αντί να παρέχουν προστασία σε τρομοκρατικές οργανώσεις.
Όσες χώρες στηρίζουν τέτοιες συμπεριφορές έχουν υποθηκεύσει το μέλλον τους με άμεσες συνέπειες.
Για την Λιβύη, το Συμβούλιο τόνισε ότι αγωνίζεται προς τη σταθερότητα και την εδραίωση της ειρήνης.
Η Τουρκία υποστηρίζει τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης ενάντια σε όσους ονειρεύονται να κερδίσουν οφέλη υποστηρίζοντας συνωμότες και πραξικοπηματίες.  
Η Τουρκία ενάντια σε κάθε είδους εκφοβισμό θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στον λαό της Λιβύης και δεν θα διστάσει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.
Το Συμβούλιο τονίζει ότι κανείς δεν πρέπει να αγνοεί τα δικαιώματα της τουρκικής κοινότητας στην Κύπρο καθώς τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαν να βλάψουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στο νησί, τέτοιες ενέργειες δεν θα γίνουν ανεκτές με κανένα τρόπο.
Τα δικαιώματα της Τουρκίας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι σταθερά, στο Συμβούλιο τονίστηκε η αποφασιστικότητα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Για την Αρμενία, η οποία συνεχίζει εδώ και χρόνια να κατέχει  παράνομα έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, διαταράσσει την ειρήνη και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
Σημειώθηκε ότι η Αρμενία πρέπει να εγκαταλείψει τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν που κατέχει και ότι το τουρκικό έθνος θα στηρίξει το  Αζερμπαϊτζάν.

Sabah: Νόμιμη η Τουρκική NAVTEX

Ένταση έχει προκληθεί στο Ανατολικό Αιγαίο μετά την ΝΑVTEX που ανακοίνωσε η Τουρκία μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.
Η Ελλάδα είναι σε επιφυλακή, αλλά η NAVTEX είναι νόμιμη αναφέρουν πρώην στρατιωτικοί στην Sabah την τουρκική εφημερίδα.
Ο πρώην Ταξίαρχος Γενικός Αναπληρωτής Καθηγητής Fahri Erener και ο Πρώην Υπολοχαγός Erdoğan Karakuş δήλωσαν τα εξής,
Ο καθηγητής Fahri Erener δήλωσε ότι η Navtex είναι ένα σύστημα επικοινωνίας που δηλώνει ότι την είσοδο και έξοδο σε μια θαλάσσια ζώνη δηλώνοντας ότι θα υπάρξουν δραστηριότητες μεταξύ αυτών των περιοχών.
Ο Erener, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ενέργεια της Τουρκίας.
Η Ελληνοκυπριακή πολιτική και στρατιωτική δύναμη με οικονομικούς όρους, δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την Τουρκία.
Η ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας είναι αντίθετες με τις διεθνείς συμβάσεις για τα νησιά.
Η Ελλάδα με τη συμφωνία που έκανε με την Ιταλία αυτό απέδειξε.

Τι θέλει η Ελλάδα;

Ο Erdoğan Karakuş, εξέφρασε την προσδοκία ότι με την παρέμβαση της ΕΕ θα εκτονωθεί η ένταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Για τις αξιώσεις στην υφαλοκρηπίδα ο Karakus, τόνισε ότι η συνεργασία Ελλάδος και Ιταλίας έλαβε υπόψη την Ηπειρωτική Ελλάδα και όχι την Νησιωτική στο Ιόνιο Πέλαγος, οπότε έρχεται σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει η Ελλάδα για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης