Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης στρατηγικό βήμα για την ολοκλήρωση της ΕΕ

Scope: Η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης στρατηγικό βήμα για την ολοκλήρωση της ΕΕ
Η απόφαση για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα μεγάλο βήμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αναφέρει η Scope Ratings
Η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης στο πλαίσιο της μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες αποτελεί ένα στρατηγικό βήμα για την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την επιστροφή της στην κανονικότητα, αναφέρει σε έκθεσή του ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings.
Οι ηγέτες των κρατών-μελών έδειξαν ότι ο συμβιβασμός είναι εφικτός.
Επίσης, η απόφαση που ελήφθη δημιουργεί ένα θετικό προηγούμενο για την αντιμετώπιση κρίση, με τη σύσταση νέων εργαλείων.
Επίσης, η ΕΕ, οικονομικά, ενισχύθηκε, καθώς ετέθησαν οι βάσεις για μια γρήγορη επάνοδο στα προ κορωνοϊού επίπεδα.
Το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ είναι η πρώτη σημαντική ευρωπαϊκή αντικυκλική δημοσιονομική αντίδραση.
Προβλέπει ένα Ταμείο 750 δισεκ. ευρω, με τα 390 δισεκ. ευρώ να είναι επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 630 δισεκ. ευρώ δάνεια.
Το συνολικό μέγεθος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού θα φτάσει τα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως, με 750 δισεκατομμύρια ευρώ, το ταμείο υπερβαίνει κατά 5% το ΑΕΠ των κρατών μελών, υπό τον όρο ότι εκταμιεύεται όλο το ποσό.
Σε γεωπολιτικό επίπεδο, η σημαντική αύξηση του δανεισμού της κεφαλαιαγοράς έως 750 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αυξήσει τη διαθεσιμότητα ασφαλών περιουσιακών στοιχείων εκφρασμένων σε ευρώ, γεγονός που θα υποστηρίξει τον ρόλο του ευρώ στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Εκτός των άλλων, η συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό της ΕΕ παρέχει σημαντικά κίνητρα ανάπτυξης.
Επισημαίνεται πως η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκτησης είναι αποτέλεσμα σκληρών διαπραγματεύσεων και περιλαμβάνει έναν αριθμό συμβιβασμών.
Οι σκληρές διαπραγματεύσεις άφησαν να διαφανούν οι σημαντικές διαφορές εντός της ΕΕ, μεταξύ των πιο «λιτών» βόρειων χωρών και νότιων χωρών.
Ως αποτέλεσμα, η συμφωνία περιλαμβάνει έναν αριθμό σημαντικών συμβιβασμών, όπως η υιοθέτηση ενός μηχανισμού «πέδησης έκτακτης ανάγκης» (βέτο) που επιτρέπει σε κάθε κράτος μέλος να αντιταχθεί στην εκταμίευση χρημάτων, υπό την αίρεση των υπουργών οικονομικών της ΕΕ και, σε περίπτωση διαφωνίας, από το Συμβούλιο της ΕΕ.
Μια τέτοια δομή διακυβέρνησης μπορεί να αναβάλει τις πληρωμές σε περίπτωση μη παραγωγικής χρήσης πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης