Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με πτώση έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στο επίκεντρο ο κορωνοϊός και οι εντάσεις ΗΠΑ και Κίνας - Πτώση 1% στον FTSE 100, στο -0,5% ο DAX

Με πτώση έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στο επίκεντρο ο κορωνοϊός και οι εντάσεις ΗΠΑ και Κίνας - Πτώση 1% στον FTSE 100, στο -0,5% ο DAX
Στο επίκεντρο βρίσκεται η πανδημία του κορωνοϊού, καθώς παρά τα αισιόδοξα μηνύματα για την ανάπτυξη εμβολίων, ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται
(upd) Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 22/7 τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μετά τα κέρδη που κατέγραψαν την Τρίτη χάρη στη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται στο επίκεντρο, ενώ οι επενδυτές παρακολουθούν τη συζήτηση στο Κογκρέσο για νέα στήριξη της αμερικανικής οικονομίας και την κλιμάκωση της σινοαμερικανικής έντασης.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ έκλεισε με πτώση 0,51% στις 13.104,25 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε σημαντικές απώλειες 1,01% στις 6.206,10 μονάδες.
Ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε 1,32% στις 5.037,12 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκλεισε στις 20.598,78 μονάδες με απώλειες 0,60%.
Ο ΙΒΕΧ 35 υποχώρησε στις 7.390,10 μονάδες έπειτα από πτώση 1,39%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,87% στις 373,44 μονάδες, μετά το χθεσινό κλείσιμο στο υψηλότερο επίπεδο από τις 5 Μαρτίου.

Image

Το δολάριο καταγράφει πτώση για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα μετά τις προειδοποιητικές δηλώσεις του Donald Trump πως η κατάσταση με τον κορωνοϊό «θα χειροτερέψει πριν καλυτερέψει».
Από την άλλη, το πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη, υποχώρησε από το υψηλό των τεσσάρων μηνών, μετά τα σημάδια αύξησης στα αποθέματα του αργού στις ΗΠΑ.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η πανδημία του κορωνοϊού, καθώς παρά τα αισιόδοξα μηνύματα από την επιστημονική κοινότητα για την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών για την καταπολέμηση της επιδημίας του κορωνοϊού, ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται με ιδιαίτερη δριμύτητα χωρίς να δείχνει οποιοδήποτε σημάδι ύφεσης.
Ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η εξάπλωση της πανδημίας στην αμερικανική ήπειρο δεν δείχνει καμία τάση ύφεσης, επισημαίνοντας ότι παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων σε Βολιβία, Ισημερινό, Κολομβία και Περού και ότι περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από επιπλοκές του COVID 19.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στις ΗΠΑ σχετικά με την επιδημία θα επιδεινωθεί, πριν βελτιωθεί, ενώ πλέον συστήνει ανοιχτά στους Αμερικάνους πολίτες να φορούν μάσκα όταν δεν μπορούν να τηρούν τις αποστάσεις σε δημόσιους χώρους.
Στη Μ. Βρετανία ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν πως η ανθρωπότητα θα πορευτεί με την επιδημία για δεκαετίες ενώ στην Αυστραλία καταγράφεται ρεκόρ κρουσμάτων στην ιδιαίτερα πληττόμενη Πολιτεία της Βικτόρια.
Ενδεικτικό του ρυθμού με τον οποίο κινείται η πανδημία είναι ότι αν και χρειάστηκαν 15 εβδομάδες από την έναρξη της επιδημίας για να φτάσουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 2 εκατομμύρια κρούσματα, χρειάστηκαν μόλις 8 ημέρες για να εκτοξευτούν τα 13 εκατομμύρια κρούσματα σε 15 εκατομμύρια!
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί προσεγγίζουν τους 617.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 15 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει και έχουν θεραπευτεί, υπολογίζονται σε περίπου 8,5 εκατομμύρια.

Σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας - Κλείνει το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον, με αντίποινα απειλεί το Πεκίνο

Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζουν οι σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, μετά την ανακοίνωση της εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Morgan Ortagus, ότι δόθηκε εντολή για το κλείσιμο του προξενείου της Κίνας στο Χιούστον.
"Δώσαμε εντολή για το κλείσιμο του Γενικού Προξενείου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στο Χιούστον, προκειμένου να προστατεύσουμε την αμερικανική πνευματική ιδιοκτησία και τα προσωπικά δεδομένα Αμερικανών", επισημαίνει η Ortagus.
"Η Σύμβαση της Βιένης αναφέρει ότι οι διπλωμάτες οφείλουν να 'σέβονται τους νόμους και τους κανόνες της χώρας που τους φιλοξενεί' και 'οφείλουν να μην αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις αυτού του κράτους'", υπογράμμισε η Ortagus, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες όσον αφορά τους ακριβείς λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για το κλείσιμο του κινεζικού προξενείου στο Χιούστον.
Η απόφαση αυτή εκδίδεται από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο οξυμένων εντάσεων ανάμεσα στις δύο δυνάμεις σε πολλά μέτωπα: αμφιλεγόμενος νόμος περί εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ, κατηγορίες για κατασκοπεία, κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κυρίως στην περιοχή Σιντζιάνγκ, στη βορειοδυτική Κίνα.
"Οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν τις παραβιάσεις της εθνικής τους κυριαρχίας και τον εκφοβισμό του λαού τους από την Κίνα, όπως δεν έχουμε ανεχθεί τις άδικες εμπορικές πρακτικές, την κλοπή αμερικανικών θέσεων εργασίας και άλλες κατάφωρες συμπεριφορές.
Ο πρόεδρος Donald Trump εμμένει στο θέμα της δικαιοσύνης και της αμοιβαιότητας στις σινοαμερικανικές σχέσεις", σημειώνει επίσης η εκπρόσωπος σε δήλωσή της που δόθηκε στα μέσα ενημέρωσης.
Νωρίτερα σήμερα η Κίνα ανακοίνωσε ότι αναγκάστηκε από τις ΗΠΑ να κλείσει το προξενείο της στο Χιούστον, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή "πρόκληση" και "μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση", και απείλησε με αντίποινα αν οι ΗΠΑ δεν ανακαλέσουν την απόφασή τους.

Πτώση στις αγορές της Ασίας


Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις περισσότερες αγορές της Ασίας, μετά την πτώση στη Wall Street και εν όψει της τετραήμερη διακοπή της λειτουργίας του χρηματιστηρίου στο Τόκιο.
Την ίδια ώρα, ένα νέο επεισόδιο έρχεται να προστεθεί στην κόντρα ΗΠΑ -Κίνας, καθώς το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον ζήτησε αιφνιδίως να κλείσει το κινεζικό προξενείο στην πόλη του Χιούστον.
Η Κίνα καταδίκασε έντονα την απόφαση και προειδοποίησε με αντίποινα.
O MSCI των ασιατικών αγορών σημείωσε πτώση 0,2% και ο MSCI των αναδυόμενων αγορών κατέγραψε άνοδο 0,1%.
Ο δείκτης των αναδυόμενων αγορών MSCI έφτασε στο υψηλότερο του από τον Φεβρουάριο, μετά την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής.
Τώρα, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για τα μέτρα στήριξης της πληττόμενης από τον κορωνοϊό αμερικανικής οικονομίας
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,58% στις 22.751 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, σημείωσε πτώση 0,03% στις 1.582,30 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shangahi Composite σημείωσε άνοδο 0,37% στις 3.333 μονάδες.
Στο Χονγκ Κονγκ o Ηang Seng σημείωσε απώλειες 1,36% στις 25.291 μονάδες.
Η Wall Street έκλεισε χθες με μεικτά πρόσημα.
Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 0,60% στις 26.840,40 μονάδες, ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο κυριαρχούν οι τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε με πτώση 0,81% στις 10.680,36 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο 0,17% στις 3.257,30 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης