Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Παρουσία του Κ. Μητσοτάκη αρχίζει η ψηφιακή σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ - Επί τάπητος η δέσμευση για τα αναδρομικά από τις περικοπές

tags :
Παρουσία του Κ. Μητσοτάκη αρχίζει η ψηφιακή σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ - Επί τάπητος η δέσμευση για τα αναδρομικά από τις περικοπές
Ο αριθμός των αιτήσεων για κύρια, επικουρική και εφάπαξ συντάξεις, αυξήθηκε από 250.000 το καλοκαίρι του 2019 σε περίπου 300.000 τον Φεβρουάριο του 2020
Με την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται αύριο, 23 Ιουλίου 2020, να ξεκινήσει η εφαρμογή της απόδοσης (προβλέπεται από την 1 Αυγούστου πιλοτικά) της ψηφιακής σύνταξης από τον e-ΕΦΚΑ, και ενώ βρίσκονται σε εκκρεμότητα πάνω από 300.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ ο πρωθυπουργός αναμένεται να δεσμευτεί για την απόδοση των αναδρομικών των συντάξεων από τις περικοπές του 2012-13 με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το 11μηνο διάστημα μέσα σε βάθος 6ετίας αρχής γενομένης από το 2025 για όσους έχουν προσφύγει και στο σύνολο των συνταξιούχων για το υπόλοιπο διάστημα, ένα κόστος που εκτοξεύεται στο σύνολο του ασφαλιστικού στα 2,5 δις ευρώ.
Σύμφωνα πάντως με την ΠΟΠΟΚΠ, ο αριθμός των αιτήσεων για κύρια, επικουρική και εφάπαξ συντάξεις, αυξήθηκε από 250.000 το καλοκαίρι του 2019 σε περίπου 300.000 τον Φεβρουάριο του 2020 (από τον Μάρτιο και μετά του κορονοϊού, η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί πολύ περισσότερο).
Όπως είχε γράψει το BN στις 23 Ιουνίου ΔΕΣ ΕΔΩ (https://bankingnews.gr/index.php?id=505210) εκκρεμούσαν 167.000 μόνο κύριες συντάξεις και όλα αυτά μόλις μερικές μέρες πριν μπει σε εφαρμογή πιλοτικά η έκδοση συντάξεων στον ΟΓΑ «με το πάτημα ενός κουμπιού», όπως έχει αναφέρει πολλές ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Ωστόσο, η περίπτωση του ΟΓΑ, θεωρείται «σχετικά εύκολη», καθώς στον συγκεκριμένο οργανισμό μόλις από το 1988 ξεκίνησε η καταβολή κάποιων εισφορών, καθότι μέχρι τότε ο Οργανισμός λειτουργούσε ως προνοιακός και σχεδόν βρίσκεται κάτω από τη μηχανογράφηση η πλειοψηφία των ασφαλισμένων του.
Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τους εργαζόμενους έχει αρχίζει, ένα «σαφάρι» εντοπισμού συνταξιοδοτικών περιπτώσεων που θα μπορούσαν να ενταχθούν και να πλαισιώσουν την παραπάνω διαδικασία και αυτό πέραν των συντάξεων του ΟΓΑ, αφορά όσους
-    Δεν έχουν πραγματοποιήσει ασφαλιστικό χρόνο σε άλλα Ταμεία (τ. ΟΑΕΕ, τ. ΙΚΑ κ.λπ.), δηλαδή η συνταξιοδότησή τους δεν αφορά σε διαδοχική ασφάλιση.
-    Δεν έχουν διαμείνει ή/και εργαστεί στο εξωτερικό (συνταξιοδότηση στο πλαίσιο των Διεθνών Ασφαλιστικών Σχέσεων και Διμερών Συμβάσεων).
-    Δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί προγενέστερα της αίτησής τους από άλλον φορέα – ελληνικό ή της αλλοδαπής.
-    Δεν έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό ή δεν δηλώνουν μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.
-    Δεν οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές άνω των 4.000 ευρώ.
-    Δεν βρίσκονται σε ενεργή ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών.
-    Δεν υπάγονται στις κατηγορίες των ελεύθερων επαγγελματιών και κατόχων φωτοβολταϊκών (όπου απαιτείται έλεγχος υπαγωγής).
Στην ουσία είναι ότι οι συντάξεις γήρατος του τ. ΟΓΑ που θα καταλήξουν να απονεμηθούν αυτοματοποιημένα, μετά τις αναγκαστικές παραδοχές που έχουν γίνει στα ηλεκτρονικά συστήματα, είναι ελάχιστες σε σχέση με τις χιλιάδες των εκκρεμοτήτων που υφίστανται και όσων αιτήσεων θα υποβληθούν.  

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης