Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στα όρια θερμού επεισοδίου το Αιγαίο - Αμυντικό τόξο από το Πολεμικό Ναυτικό στην Τουρκία με 15 πλοία - Έκτακτη σύνοδο ΥΠΕΞ ζητά η Ελλάδα

Στα όρια θερμού επεισοδίου το Αιγαίο - Αμυντικό τόξο από το Πολεμικό Ναυτικό στην Τουρκία με 15 πλοία - Έκτακτη σύνοδο ΥΠΕΞ ζητά η Ελλάδα
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, στο Αιγαίο, πριν ακόμα την έκδοση της NAVTEX, βρίσκονταν ήδη 15 πλοία του Ελληνικού Στόλου
Δεν πρόλαβε να χαρεί το πακέτο των 72 δισ ευρώ που επετεύχθη στις Βρυξέλλες και το κυβερνητικό επιτελείο κλήθηκε σε μία ακόμα έκτακτη κρίση με την Τουρκία, όταν η γειτονική χώρα εξέδωσε NAVTEX με την οποία δέσμευσε περιοχές νοτιοανατολικά του Καστελόριζου και παράλληλα από το κόλπο του Ακσάζ απέπλευσαν 17 πολεμικά πλοία.
Στο Μέγαρο Μαξίμου σήμανε συναγερμός.
Ο Πρωθυπουργός ο οποίος είχε μόλις γυρίσει από τις Βρυξέλλες, μετά από μαραθώνιες συσκέψεις και συνεδριάσεις της στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, κάλεσε εκτάκτως τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ήταν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον ΑΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.
Τα δεδομένα ήταν συγκεκριμένα.
Η ελληνική διπλωματία έπρεπε να κάνει τις δικές της ενέργειες προκειμένου να γνωστοποιήσει τη νέα προκλητική κίνηση των Τούρκων στα διεθνή fora και από την μεριά του το Γενικό Επιτελείο να κάνει τις δικές του.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, στο Αιγαίο, πριν ακόμα την έκδοση της NAVTEX, βρίσκονταν ήδη 15 πλοία του Ελληνικού Στόλου (φρεγάτα, τρεις κανονιοφόροι, πυραυλάκατοι και περιπολικά σκάφη) προκειμένου να αποτρέψουν οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια των Τούρκων και μετά την έκδοσή της προστέθηκαν από το μεσημέρι κι άλλα.
Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει σχηματιστεί ένα πρωτόγνωρο τείχος πλοίων από το βόρειο μέχρι το νότιο Αιγαίο ενώ τμήμα του στόλου μας έχει αποπλεύσει από τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας και έχει μεταβεί στον ναύσταθμο της Σούδας, προκειμένου να βρίσκεται κοντά στο σημείο που έχει πρόθεση να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες η Τουρκία.
Τέλος οι πηγές από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τονίζουν ότι καταλύτης στο να ενταθεί η κατάσταση είναι εάν τελικά θα αποπλεύσει από τα ανοικτά της Αττάλειας το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis προκειμένου να προβεί σε σεισμογραφικές έρευνες με στόχο τον εντοπισμό υδρογονοναθράκων.
Από την πλευρά του Υπουργείου Εξωτερικών, πραγματοποιήθηκε ισχυρό διάβημα στην Άγκυρα στο οποίο προέτρεπαν την γείτονα χώρα να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ενώ ενημερώθηκαν το διάβημα κοινοποιήθηκε σε Ε.Ε., Ο.Η.Ε και ΝΑΤΟ.
Στην έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου συζητήθηκαν όλα τα δεδομένα και συζητήθηκε έντονα το χαρτί της Αθήνας να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε ώστε να τεθούν πλέον επιτακτικά και επί τάπητος οι οικονομικές κυρώσεις της Ένωσης στην Τουρκία.
Τις σκέψεις του για αίτημα για σύγκληση Έκτακτης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. έθεσε και στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχαν στις 21 Ιουλίου 2020.
Η ελληνική διπλωματία θεωρεί ότι μετά την μεγάλη συμφωνία των Ευρωπαίων για το Ταμείο Ανάκαμψης – την οποία ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν την θεωρεί ισάξια με την δημιουργία του ευρώ (!) – μία Έκτακτη Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών είναι εφικτή ως ένα πρώτο διεθνές βήμα για να τεθούν επί τάπητος οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Η Αθήνα, μάλιστα, έχει προτείνει μία συγκεκριμένη δέσμη κυρώσεων: 
Διακοπή των ευρωπαϊκών κονδυλίων, αναστολή των ευνοϊκών όρων της Τελωνειακής Ένωσης και εμπάργκο στην πώληση όπλων καθώς και οικονομικό αποκλεισμό της σε μία σειρά κλάδων όπως τον τουρισμό, την ενέργεια και τον τραπεζικό κλάδο.
Στην Αθήνα ανησυχούν ιδιαίτερα καθώς η NAVTEX της Τουρκίας έχει ισχύ μέχρι τις 2 Αυγούστου προμηνύοντας για 1,5μιση εβδομάδα ένα αναπόφευκτο σκηνικό έντασης και πρόκλησης θερμού επεισοδίου.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης