Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Ορόσημο η συμφωνία για την ΕΕ ή θα οδηγήσει σε εσωτερικές συγκρούσεις;

tags :
Politico: Ορόσημο η συμφωνία για την ΕΕ ή θα οδηγήσει σε εσωτερικές συγκρούσεις;
Στους μεγάλους νικητές της συμφωνίας η Ursula von der Leyen, η Ιταλία και ο Macron
Τη θέση ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν νωρίς σήμερα Τρίτη 21/7 το πρωί οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποτελεί ορόσημο για το μετασχηματισμό της Ευρώπης διατυπώνει σε άρθρο του το περιοδικό Politico, επισημαίνοντας πάντως πως αν δεν γίνουν οι σωστοί χειρισμοί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εσωτερικές συγκρούσεις.
«Νωρίς σήμερα το πρωί οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε μια συμφωνία 1,8 τρις ευρώ για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της επιδημίας του COVID – 19, η οποία φάνταζε πολιτικά και νομικά αδύνατη πριν από λίγου μήνες.
Είναι μια συμφωνία που έχει τη δυναμική να επανασχεδιάσει τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ, ειδικά σε περιόδους κρίσεων.
Αλλά εάν δεν γίνουν οι σωστοί χειρισμοί, οι διατάξεις που περιέχει, ενέχουν τον κίνδυνο να υποσκάψουν το μπλοκ και να δηλητηριάσουν τις σχέσεις ανάμεσα στους ηγέτες κατά τέτοιο τρόπο που θα μπορούσε να προκληθεί περισσότερο κακό παρά καλό» αναφέρει το δημοσίευμα του Politico.

Στους μεγάλες νικητές η von der Leyen και η Ιταλία

Όπως αναφέρει, ανάμεσα στους μεγάλους νικητές αυτής της συμφωνίας είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η πρόεδρός της, Ursula von der Leyen, οι οποίοι παίρνουν τα εύσημα για το ότι εστίασαν το σχεδιασμό τους στο πώς να συνδράμουν τα κράτη του Νότου που έχουν περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες από την επιδημία του κορωνοϊού.
Μάλιστα το δημοσίευμα επισημαίνει ότι αν και οι Ευρωπαίοι χαρακτηρίζουν πως το Ταμείο Ανάκαμψης είναι προσωρινό και έκτακτο, αυτό κάθε άλλο παρά τέτοιοι θα είναι.
«Η von der Leyen και η ομάδα της αξίζουν επίσης αναγνώριση για το θάρρος τους» αναφέρει το Politico, υπογραμμίζοντας πως ο δρόμος που επέλεξαν ήταν βέβαιο πως θα συναντούσε πολιτικές αντιδράσεις, όχι μόνο από την Ολλανδία και τους υπόλοιπους «φειδωλούς» αλλά ακόμα και από τη Γερμανία της Merkel, καθώς όταν η Κομισιόν έκανε τους σχεδιασμούς της κάθε άλλο παρά βέβαιη ήταν η στήριξη του Βερολίνου.
Μεγάλη κερδισμένη είναι και η Ιταλία, η οποία επωφελείται από οποιαδήποτε άλλη χώρα από αυτήν την ευρωπαϊκή συμφωνία, καθώς θα λάβει το άνευ προηγουμένου ποσό των 209 δις ευρώ σύμφωνα με το σχέδιο.
Από αυτά τα 82 δις ευρώ θα είναι επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 127 δις ευρώ δάνεια.

Κάθε άλλο παρά προσωρινό το Ταμείο Ανάκαμψης

Σύμφωνα με το Politico, αν και το Ταμείο Ανάκαμψης έχει αναφερθεί ότι θα είναι προσωρινού και έκτακτου χαρακτήρα, φράσεις που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να έχουν την πολιτική στήριξη του Βερολίνου και των κρατών της Βόρειας Ευρώπης, κάθε άλλο παρά αυτό θα συμβεί.
«Η συμφωνία αυτή δημιουργεί προηγούμενο για το πώς τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ θα διαχειριστούν τα εξωτερικά σοκ στο μέλλον.
Η Ευρωζώνη πλέον υποστηρίζεται από μια πιο ισχυρή δημοσιονομική αρχιτεκτονική από αυτή που διέθετε πριν από το χτύπημα του κορωνοϊού» αναφέρει το Politico, το οποίο θέτει και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron ανάμεσα στους νικητές καθώς η συμφωνία αυτή αποτελεί μέρος των όσων είχε υποσχεθεί για την εξέλιξη της Ευρώπης, όταν αναλάμβανε την προεδρία της Γαλλίας.
«Η σημερινή συμφωνία σπάει τις «οχυρώσεις» που εμπόδιζαν μια πιο ομοσπονδιακή και ενωμένη ΕΕ προκειμένου να στηρίξει το ομοσπονδιακό άλμα που έγινε πριν από δύο δεκαετίες με το ενιαίο νόμισμα.
«Ο Macron πέτυχε εκεί που ο Francois Hollande και o Nicolas Sarcozy – ακόμα και ο Jacques Delors – απέτυχαν.
Αλλά όμως συμβαίνει πάντα με την Ευρώπη, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, δηλαδή στους συμβιβασμούς που χρειάστηκε να γίνουν για να καταλήξουν οι Ευρωπαίοι σε συμφωνία.

Το σενάριο της σύγκρουσης

Η εφαρμογή της συμφωνίας θα είναι καθοριστικής σημασίας για το εάν η πρωινή επιτυχία θα θέσει την ΕΕ σε μια πιο σταθερή πορεία ή θα θέσει τις προϋποθέσεις για μια σύγκρουση ανάμεσα στα διάφορα «στρατόπεδα» της Ευρώπης – και των θεσμών της – στο μέλλον» υπογραμμίζει το Politico.
Βάσει του δημοσιεύματος, οι Ολλανδοί κέρδισαν το δικαίωμα να μπορούν να καθυστερούν – οι ίδιοι ή οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση - αποτελεσματικά τις εκταμιεύσεις ποσών προς τα κράτη – μέλη της ΕΕ εφόσον δεν υλοποιούνται όπως πρέπει οι μεταρρυθμίσεις.
Και έθεσε μάλιστα την Κομισιόν «φρουρό» για την τήρηση των συμφωνηθέντων, αφήνοντας να εννοηθεί επί της ουσίας ότι δεν πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί ή θα υλοποιήσει με αξιοπιστία την τήρηση των συνθηκών της Ευρώπης, που άλλωστε είναι και ο λόγος της ύπαρξης της.
Με αυτόν τον τρόπο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (οι Ευρωπαίοι ηγέτες) κέρδισε το δικαίωμα να μπορεί να συζητά διεξοδικά το θέμα σε περίπτωση που μια ή περισσότερες κυβερνήσεις έχει ανησυχίες.
«Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει τη συμφωνία ανεφάρμοστη.
Η Κομισιόν, ως ένα υπερεθνικό εκτελεστικό όργανο, καλείται να εφαρμόζει πολιτικές που ανταποκρίνονται στο ευρωπαϊκό συμφέρον.
Αυτή η θέση της δίνει τη νομιμότητα προκειμένου να πιέζει τα κράτη – μέλη να μεταρρυθμίσουν τις οικονομίες» επισημαίνει το Politico, τονίζοντας ότι αυτό είναι πολύ διαφορετικό από τις πιέσεις που μπορεί να ασκεί ο Ολλανδός πρωθυπουργός στον Ιταλό πρωθυπουργό για την αξιοπιστία του μεταρρυθμιστικού του προγράμματος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να καταστρέψει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να δηλητηριάσει τις σχέσεις ανάμεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες, δίνοντας παράλληλα τα κατάλληλα πολιτικά επιχειρήματα στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης – συνήθως λαϊκιστές – να υποστηρίξουν ότι οι πολιτικές επιλογές στο εσωτερικό της κάθε χώρας καθορίζονται από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
«Εάν ένα εθνικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο παραπέμπεται στους Ευρωπαίους ηγέτες, είναι πιθανό κάθε σχέδιο ή ένας μεγάλος αριθμός σχεδίων να έχουν την ίδια μοίρα, καταλήγοντας σε χρόνιες, διχαστικές και πιθανόν τοξικές διαπραγματεύσεις που με τη σειρά τους θα επιτείνουν την αβεβαιότητα και το πολιτικό δράμα σχετικά με την κάθε εκταμίευση.
Σε αυτήν την περίπτωση, η σημερινή συμφωνία δεν θα περιέχει μια συνταγή για την επιτυχία της ΕΕ, αλλά τους σπόρους της αποτυχίας της.
Στην εφαρμογή της σημερινής ιστορικής συμφωνίας, οι ηγέτες της Ευρώπης θα πρέπει να προσέξουν να μην υπονομεύσουν το σημαντικό βήμα που έχουν κάνει» καταλήγει το Politico.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης