Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κράτος Δικαίου: Ουγγαρία και Πολωνία πανηγυρίζουν αλλά η Κομισιόν έχει άλλη γνώμη

Κράτος Δικαίου: Ουγγαρία και Πολωνία πανηγυρίζουν αλλά η Κομισιόν έχει άλλη γνώμη
«Όχι μόνο καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ένα μεγάλο πακέτο χρημάτων, αλλά υπερασπιστήκαμε την υπερηφάνεια των εθνών μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας
(upd) Για νίκη της Ουγγαρίας και της Πολωνίας στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, έκαναν λόγο οι πρωθυπουργοί Viktor Orbán και Mateusz Morawiecki, καθώς υποστηρίζουν όσον αφορά τη σύνδεση της καταβολής των κονδυλίων με την εφαρμογή των κανόνων του κράτους δικαίου, με την Κομισιόν ωστόσο να έχει διαφορετική άποψη.
«Για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή ιστορία, ο προϋπολογισμός συνδέεται με κλιματικούς στόχους, για πρώτη φορά ο σεβασμός του κράτους δικαίου αναγορεύεται σε προϋπόθεση για την χορήγηση πόρων», δήλωσε o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.
Η σύνδεση αυτή ανάμεσα στην χορήγηση πόρων και τον σεβασμό του κράτους δικαίου γίνεται βάσει πρότασης της Κομισιόν και θα επιτρέπει «την λήψη μέτρων με ειδική πλειοψηφία σε περίπτωση παραβιάσεων», διευκρίνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.
Η θέσπιση αυτών των προϋποθέσεων συνάντησε κατά τις διαπραγματεύσεις την αντίσταση της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, χωρών που βρίσκονται στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για παραβιάσεις του κράτους δικαίου και των ευρωπαϊκών αρχών.
Πολωνία και Ουγγαρία ισχυρίζονται ότι εάν η Επιτροπή θέλει να περιορίσει τις μεταφορές χρημάτων της ΕΕ σε μια χώρα λόγω ανησυχιών για το κράτος δικαίου, θα πρέπει να λάβει έγκριση από το Συμβούλιο της ΕΕ (με ειδική πλειοψηφία). 
Αυτό θα καθιστούσε σχεδόν αδύνατο τον αποκλεισμό των κεφαλαίων, όπως εκτιμούν Πολωνία και Ουγγαρία, σύμφωνα με το Politico.
Ωστόσο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, ανέφερε ότι αρκεί η ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο.
Στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφέρεται ότι «τα χρηματοοικονομικά συμφέροντα της Ένωσης θα προστατεύονται σύμφωνα με τις γενικές αρχές που υπάρχουν στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία της προστασίας των χρηματοοικονομικών συμφερόντων της Ένωσης» καθώς και τη σημασία του σεβασμού του κράτους δικαίου».
«Φυσικά τα στοιχεία είναι σημαντικά, αλλά είμαστε υπερήφανοι λαοί.
Η υπερηφάνεια είναι εξίσου σημαντική ή και περισσότερο», δήλωσε ο Orban μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.
«Πριν από τις διαπραγματεύσεις ή ακόμη και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, υπήρξαν κάποιες προσπάθειες να… δεν μπορώ να πω ταπεινωτικές, αλλά επρόκειτο τουλάχιστον για…εκπαίδευση ως προς το κράτος.
Όχι μόνο καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ένα μεγάλο πακέτο χρημάτων, αλλά υπερασπιστήκαμε την υπερηφάνεια των εθνών μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.
Και πρόσθεσε ότι η Πολωνία και η Ουγγαρία κατέστησαν σαφές ότι «δεν είναι αποδεκτό από κανέναν, ειδικά εκείνοι που κληρονόμησαν το κράτος δικαίου, να επικρίνουν εμάς, τους αγωνιστές της ελευθερίας, που προέρχόμαστε από το πολύ δύσκολο πεδίο των κομμουνιστικών χρόνων».
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας  απείλησε με βέτο κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων και ζήτησε τον τερματισμό της διαδικασίας του άρθρου 7 κατά της χώρας του, η οποία θεωρητικά μπορεί να καταλήξει σε επιβολή κυρώσεων.

Τι προβλέπει η τελική ρύθμιση

Σύμφωνα με την τελική ρύθμιση, κάθε μέτρο αναστολής της χορήγησης ή ενδεχόμενης μείωσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων λόγω παραβιάσεων του κράτους δικαίου που θα προτείνεται από την Κομισιόν, θα πρέπει να εγκριθεί από μια ενισχυμένη πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ (55% των χωρών και 65% του πληθυσμού).
Ο Orban δήλωσε ότι ζήτησε "να δοθεί τέλος στην ταπείνωση" του άρθρου 7.
"Η Ουγγαρία δήλωσε έτοιμη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο της διαδικασίας του άρθρου 7 ώστε να μπορέσει να ληφθεί απόφαση στο (Ευρωπαϊκό) Συμβούλιο", δήλωσε ο Stephen Seibert.
"Η γερμανική προεδρία του (Ευρωπαϊκού) Συμβουλίου δέχθηκε να φροντίσει η διαδικασία αυτή να προχωρήσει, εντός των ορίων των δυνατοτήτων της", πρόσθεσε ο ίδιος.
"Εναπόκειται στην Ουγγαρία να αναλάβει την πρωτοβουλία", διευκρίνισε η καγκελαρία.
Ένα βέτο από τον Orban θα έθετε εν αμφιβόλω όλη τη διαπραγμάτευση για το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία του νέου κορονοϊού, έπειτα από σκληρή μάχη ανάμεσα στις λεγόμενες "φειδωλές" χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά από τη μια και τη Γαλλία και τη Γερμανία από την άλλη.
Το σχέδιο, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσού που θα αντληθεί με την έκδοση — για πρώτη φορά — κοινού ευρωπαϊκού χρέους, θα εγγραφεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ (2021-2027), συνολικού ύψους 1,074 τρισεκ. ευρώ.
Η διαδικασία βάσει του άρθρου 7 σε βάρος της Πολωνίας ανάγεται στον Δεκέμβριο του 2017. Τον Σεπτέμβριο του 2018 κινήθηκε η ίδια διαδικασία σε βάρος της Ουγγαρίας, αυτή τη φορά με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Προς το παρόν, έχουν ανασταλεί και μετατεθεί σε μελλοντικές συνόδους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης