Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως ο Στουρνάρας ΤτΕ τους ξεγέλασε – Σχεδιάζει bad bank τύπου Monte Dei Paschi αλλά στοχεύει σε μια μεγάλη εταιρία διαχείρισης NPEs

Πως ο Στουρνάρας ΤτΕ τους ξεγέλασε – Σχεδιάζει bad bank τύπου Monte Dei Paschi αλλά στοχεύει σε μια μεγάλη εταιρία διαχείρισης NPEs
Mέσω της τελείως απροετοίμαστης πρότασης της η ΤτΕ αποκαλύπτει το σχέδιο της
Η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσίασε πρόσφατα μια πρόταση υποστηρίζοντας δήθεν ότι αποτελεί εναλλακτική του Ηρακλή για την μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων.
Στην πρόταση αυτή που μίλησε για εταιρία asset management μια τύπου bad bank η ΤτΕ ζητάει από τις τράπεζες να πληρώσουν την ζημία και χωρίς να διασφαλίζεται η εξυγίανση γιατί η απομείωση των κεφαλαίων λόγω των προβλέψεων θα είναι έως τα ελάχιστα όρια κεφαλαιακής επάρκειας.
Στην bad bank που δεν την ονομάζει με αυτό τον τρόπο η ΤτΕ θα μεταφερθούν τα προβληματικά δάνεια σε αγοραίες τιμές αλλά προφανώς εδώ σκέπτεται κάτι άλλο η ΤτΕ.
Η Κεντρική Τράπεζα γνωρίζει τις διαφορές μεταξύ οικονομικής – ονομαστικής αξίας και της αγοραίας τιμής.
Η ΤτΕ σχεδιάζει κάτι ανάλογο με την Monte Dei Paschi η οποία μετέφερε σε bad bank προβληματικά δάνεια σε ονομαστικές αξίες με την διαφορά ότι και την τράπεζα και την bad bank το κράτος τα χρηματοδότησε.
Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.
Δεν μπορεί να εφαρμοστεί μοντέλο Monte Dei Paschi
1)Γιατί θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι μια τράπεζα έχει υπαρκτό κεφαλαιακό πρόβλημα
2)Δεν μπορούν να μεταφερθούν προβληματικά δάνεια σε ονομαστικές αξίες από τις τράπεζες σε μια bad bank αλλά μόνο σε αγοραίες τιμές, μόνο μια τέτοια επιλογή θα εγκριθεί από την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
3)Εάν είναι σε αγοραίες τιμές προφανώς και η ζημία που θα υποστούν οι τράπεζες θα είναι τεράστια στα κεφάλαια τους υπολογίζεται σε 5,8 δισεκ. κατ΄ ελάχιστο έως 8,5 δισεκ. το μέγιστο και χωρίς να αποτιμάται το ύψος των νέων NPEs λόγω της ύφεσης.
4)Οι ελληνικές τράπεζες θα εκμηδενίσουν το κεφαλαιακό τους μαξιλάρι κοινώς δεν θα διαθέτουν κεφάλαια για να αναπτυχθούν και επίσης δεν θα έχουν πλήρως εξυγιανθεί λόγω του ελαχίστου ορίου κεφαλαιακής επάρκειας.

Όμως μέσω της τελείως απροετοίμαστης πρότασης της η ΤτΕ αποκαλύπτει το σχέδιο της.
Δεν επιλύει το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση των 15,5 δισεκ. που από 55% θα φθάσει στο 75% των κεφαλαίων
Δεν λαμβάνει κρατικά κεφάλαια καθώς το κράτος δεν θα επενδύσει στην πρόταση αυτή.
Άρα ποιο είναι το σχέδιο της ΤτΕ;
Το πραγματικό σχέδιο της ΤτΕ δεν είναι η bad bank αλλά μια μεγάλη εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων την οποία θα χρηματοδοτήσουν οι ίδιες οι τράπεζες.
Η πρόταση της ΤτΕ έχει εντυπωσιακά πολλά κενά και ατέλειες, ζητάει από τις τράπεζες να λύσουν το πρόβλημα.
Μα οι τράπεζες στην Ελλάδα επιλύουν από μόνες τους το πρόβλημα κάνοντας χρήση του σχεδίου Ηρακλής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης