Τελευταία Νέα
Οικονομία

Φωτιά έχουν πάρει οι τηλεδιασκέψεις με τους δανειστές για τα αναδρομικά των συνταξιούχων - Βόμβα 3,9 δισ στα σχέδια της Κυβέρνησης

Φωτιά έχουν πάρει οι τηλεδιασκέψεις με τους δανειστές για τα αναδρομικά των συνταξιούχων - Βόμβα 3,9 δισ στα σχέδια της Κυβέρνησης
Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τυχόν αξιώσεις από τους δανειστές για «ισοδύναμα» μέτρα περιοριστικής πολιτικής.....
Μία εβδομάδα μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικράτειας (ΣτΕ) για την καταβολή, σε όλους τους παλιούς συνταξιούχους, αναδρομικών που το ύψος τους φτάνει τα 3,9 δισ. ευρώ, οι τηλεδιασκέψεις της κυβέρνησης με τους δανειστές έχουν πάρει ήδη «φωτιά».
Ανώτερα δημοσιονομικά κλιμάκια από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας προσπαθούν σε συνεργασία με την τεχνική αντιπροσωπεία των θεσμών να εξουδετερώσουν τη βόμβα που έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή στον κυβερνητικό προγραμματισμό, σε μια εξαιρετικά δυσμενή περίοδο για την ελληνική οικονομία, όπου η πανδημική κρίση έχει παραλύσει το σύνολο των επιχειρηματικών κλάδων.
Με τα κρατικά ταμεία να στεγνώνουν από φορολογικά έσοδα, τις δαπάνες για τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων να πολλαπλασιάζονται ραγδαία και τον προϋπολογισμό να οδεύει ολοταχώς σε ένα νέο έλλειμμα ρεκόρ, στο Γενικό Λογιστήριο έχουν ξεκινήσει τις ασκήσεις για τον τρόπο επιστροφής των αναδρομικών ποσών σε 2,4 εκατομμύρια συνταξιούχους.
Παρά το «μαξιλάρι διαθεσίμων» των 34 δισ. ευρώ, που είναι η μόνη δεξαμενή (σε αυτή τη φάση) από την οποία μπορεί να καλυφθεί ο έκτακτος αυτός λογαριασμός, στο οικονομικό επιτελείο προσπαθούν να κάνουν οικονομία δυνάμεων προκειμένου να μη βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο σε ενδεχόμενο έξαρσης της πανδημίας και έντασης των κλυδωνισμών στην οικονομία.
Υπό το πρίσμα αυτό, θα περιμένουν και την αντίστοιχη απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τα ποσά των αναδρομικών 600.000 συνταξιούχων του Δημοσίου, και μετά να κάνουν τελικό «ταμείο» σχετικά με το κόστος.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, πριν από τον Αύγουστο δεν πρόκειται να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις, ενώ σε μια κίνηση να κεφαλαιοποιηθούν πολιτικά οι αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων και η κυβερνητική ανταπόκριση σε αυτές, οι πρώτες σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν νωρίτερα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Με βάση τα παραπάνω, το βασικό σενάριο για την επιστροφή των μειώσεων που έγιναν στις συντάξεις για το χρονικό διάστημα των έντεκα μηνών, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι τον Μάιο του 2016, που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο προβλέπει τα εξής:

1. Εξόφληση σε βάθος εξαετίας, σε 12 όμως δόσεις (καταβολές χρημάτων ανά εξάμηνο, δυο φορές τον χρόνο).

2. Το μικτό κόστος προσδιορίζεται σε περίπου 3,9 δισ. για 2,4 εκατομμύρια δικαιούχους (μαζί με τους συνταξιούχους του Δημοσίου).

3. Το 30% των αναδρομικών αυτών επιστρέφει απευθείας στο κράτος ως φόροι και εισφορές.
Το καθαρό κόστος μετά την αποφορολόγηση περιορίζεται σε περίπου από 2,6 - 2,7 δισ. ευρώ.


4. Εφόσον οι συνθήκες στην οικονομία το επιτρέψουν η πρώτη δόση των αναδρομικών θα καταβληθεί τον Ιανουάριο του 2021.
Διαφορετικά και προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα του συστήματος το πρόγραμμα αποπληρωμής θα ξεκινήσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2021.


Ανεξαρτήτως των εξελίξεων που θα υπάρξουν σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και λόγω της ρευστής κατάστασης στην οικονομία, στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να αποφύγουν μια μετωπική σύγκρουση με τους δανειστές και θεωρούν ότι πρέπει να κινηθούν εντός του πλαισίου που επιβάλλει μια πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική.
Αλλωστε, τις εξελίξεις γύρω απ’ αυτό το ζήτημα παρακολουθούν εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα οι Βρυξέλλες και σε όλες τις εκθέσεις που έχουν δημοσιοποιήσει μέχρι τώρα δεν έχουν κρύψει τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις που θα έχει στον κρατικό προϋπολογισμό η συμμόρφωση στις αποφάσεις του ΣτΕ.

Δύο ακόμη λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει ισορροπίες είναι:

1. Για να αποφύγει τυχόν αξιώσεις από τους δανειστές για «ισοδύναμα» μέτρα περιοριστικής πολιτικής.

2. Για να εξυπηρετηθεί ο υφιστάμενος σχεδιασμός για μελλοντική κάλυψη του λογαριασμού των αναδρομικών από τα 32 δισ. ευρώ των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και όχι από το «μαξιλάρι» των εσόδων. Φυσικά, οι πολιτικοί -ουσιαστικά μνημονιακοί- όροι που θέλει να επιβάλει στους πόρους του πολυαναμενόμενου Ταμείου το «μέτωπο της λιτότητας» υπό την Ολλανδία, όπως φάνηκε στη μαραθώνια σύνοδο των Βρυξελλών, περιπλέκει τα πράγματα και δυσκολεύει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης