Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yellen, Bernanke (πρώην Fed): Προβληματισμός για τον ρόλο των hedge funds

Yellen, Bernanke (πρώην Fed): Προβληματισμός για τον ρόλο των hedge funds
Σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο που διαδραματίζουν τα hedge funds διατυπώνουν οι πρώην πρόεδροι της Federal Reserves, Bernanke και Yellen
Σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο που διαδραματίζουν τα hedge funds εγείρουν οι πρώην πρόεδροι της Federal Reserves, Ben Bernanke και Janet Yellen, aναφερόμενοι στην αναταραχή και το μαζικό sell off στο χρηματιστήριο τον Μάρτιο του 2020, όταν ξέσπασε η πανδημική κρίση του κορωνοϊού.
Όπως επεσήμαναν οι δυο τους, η Fed αναγκάστηκε να δράσει, λόγω της διακοπής λειτουργίας της αγοράς που προκάλεσαν οι μαζικές πωλήσεις από hedge funds στις πρώτες ημέρες της πανδημικής κρίσης.
Καθώς η αγορά πλημμύρισε από ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου και άλλα χρεόγραφα μακροπρόθεσμης προοπτικής, οι αγοραστές τους διεσώθησαν αφού η Fed εξαπέλυσε ένα άνευ προηγουμένου πρόγραμμα ρευστότητας.
Οι πράξεις ανοιχτής αγοράς επέκτειναν τον ισολογισμό, με αποτέλεσμα αυτός να ξεπεράσει τα 7 τρισεκατομμύρια δολάρια, διπλασιαζόμενος εν συγκρίσει με τις αρχές του έτους.
«Παρόλο που τα ασφάλιστρα κινδύνου έχουν επιστρέψει πιο κοντά στο φυσιολογικό, κάποια στιγμή η Fed και το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να επανεξετάσουν γιατί οι κανόνες διαπραγμάτευσης δεν λειτουργούσαν πιο αποτελεσματικά» είπαν οι Bernanke και Yellen σε ένα blog post για λογαριασμό του Brookings Institution.
«Με βάση την εμπειρία μας κατά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, πιστεύουμε ότι η Fed μπορεί να διαπιστώσει ότι πρέπει να κάνει περισσότερα πράγματα», έγραψαν, προσθέτοντας: «Παρόλο που οι τράπεζες είναι σήμερα ισχυρές, είναι πιθανό η πανδημία να βλάψει τόσο την οικονομία και οι πιστωτικές απώλειες να αυξηθούν γρήγορα.
Το τραπεζικό σύστημα πρέπει να παραμείνει ισχυρό και ικανό να δανείσει».
Ακόμα, οι πρώην πρόεδροι προειδοποίησαν ότι η οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ μπορεί να αργήσει και, όταν έρθει, να είναι άνιση.
Η κεντρική τράπεζα, αν θέλει να βοηθήσει ουσιαστικά, θα πρέπει να περιορίσει τις αποδόσεις των ομολόγων.
«Είναι πιθανό, αν και δεν είναι βέβαιο», ότι η Fed θα εφαρμόσει τον έλεγχο της καμπύλης απόδοσης, δήλωσαν στον ιστότοπο του Brookings Institution οι Janet Yellen και Βen Bernanke.
Υπενθυμίζεται ότι η Fed εξέτασε τη δυνατότητα περιορισμού των αποδόσεων τόσο στα βραχυπρόθεσμα όσο και στα μακροπρόθεσμα ομόλογα, αν και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θεώρησαν ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη πριν αποφασίσουν σχετικώς.
Επίσης, η Yellen είπε πως θα ήταν καταστροφή αν το Κογκρέσο αποφάσιζε να μη συνεχίσει το πρόγραμμα ασφάλισης των ανέργων και, γενικότερα, τις μεταβιβαστικές πληρωμές.
«Χρειαζόμαστε τις δαπάνες που μπορούν να κάνουν αυτοί οι άνεργοι» είπε, προσθέτοντας πως η Fed πρέπει να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια για να βοηθήσει την οικονομία.
Τέλος, οι πρώην πρόεδροι της Fed ζήτησαν επίσης περισσότερη δράση από πλευράς δημοσιονομικής πολιτικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης